duminică, 8 noiembrie 2009

Dorin Drăguţanu, guvernator al BNM

La 6 noiembrie, după ce a fost nominalizat de preşedintele Parlamentului, Mihai Ghimpu, cu voturile deputaţilor din Alianţa pentru Integrarea Europeană, Dorin Drăguţanu a fost numit guvernator al Băncii Naţionale a Moldovei (BNM). Mandatul pentru această funcţie este de 7 ani, iar priorităţile anunţate de Drăguţanu sunt „menţinerea stabilităţii preţurilor şi deblocarea creditării agenţilor economici”.
Noul guvernator, în vârstă de 35 de ani, neafiliat politic, este absolvent al Universităţii „A.I. Cuza” din Iaşi, Facultatea de Economie, specializarea Finanţe şi Bănci. El a prezentat un CV impresionant, dar, în vitutea activităţii, este o figură puţin cunoscută publicului larg din Republica Moldova. Pe de altă parte, este cunoscut în sfera financiar-bancară – şi-a început cariera în 1996, la o filială din Chişinău a Băncii Comerciale „Bankcoop”, iar în ultimii trei ani a condus misiuni de audit în mai multe bănci comerciale din Republica Moldova. De asemenea, Drăguţanu a făcut parte din misiuni de audit a băncilor naţionale din mai multe state, fapt care ar sugera că activitatea unei bănci centrale nu este un domeniu necunoscut pentru el. Experienţa sa include servicii de analiză financiară acordate investitorilor străini în sectorul financiar din Serbia, Bulgaria, România şi Albania. Din 2008 până în momentul nominalizării la funcţia de guvernator al BNM, a fost director în Departamentul de audit al companiei „PricewaterhouseCoppers” din Serbia. Cunoaşte engleza, franceza, rusa şi sârba, este căsătorit şi are doi copii.
Pentru că nu era candidatul lor şi nici nu erau dispuşi să-l susţină, deputaţii comunişti au încercat să-l compromită prin felul în care şi-au formulat întrebările. Bunăoară, Anatolie Zagorodnîi l-a întrebat dacă a avut contacte cu ofiţeri din serviciile secrete româneşti şi dacă deţine o a doua cetăţenie, Dorin Drăguţanu răspunzându-i că nu a contactat cu ofiţerii niciunui serviciu secret şi că are doar cetăţenie moldovenească. Raisa Spinovschi i-a reproşat că a indicat limba română drept limbă maternă în CV, iar Oleg Reidman a fost de părere că „experienţa vastă în domeniul auditului nu îl va ajuta să se descurce în domeniul financiar-bancar”.
Să ne amintim următorul fapt: fostul guvernator al Băncii Naţionale, Leonid Talmaci, care a condus banca centrală timp de 18 ani, a pus bazele sistemului financiar-bancar moldovean într-o perioadă în care specialiştilor de la Chişinău le lipsea cu desăvârşire experienţa activităţii în condiţiile economiei de piaţă. Acum, nu mai suntem la început de cale, iar în cadrul BNM avem o mulţime de specialişti şcoliţi în Occident.
Foto: Unimedia (găsiţi la acest link CV-ul lui Dorin Drăguţanu)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului