joi, 26 noiembrie 2009

Eforturile lui Marian Lupu şi încurajările Comisarului European. Copiii lui Lupu învaţă la "Prometeu" şi vorbesc româneşte

Vineri, 27 noiembrie, Parlamentul se va întruni în şedinţă plenară cu începere de la ora 14.00, urmând să stabilească pentru 7 decembrie data ultimei încercări de a-l alege pe noul preşedinte al Republicii Moldova.
La 15.30, în faţa deputaţilor va rosti un discurs Benita Ferrero Waldner, Comisar European pentru Relaţii Europene şi Politica Europeană de Vecinătate. Comisarul
efectuează o vizită de două zile la Chişinău, la 26 şi 27 noiembrie.
“Sunt încântată că noua guvernare a R. Moldova a creat relaţii mai apropiate cu UE, ţinând cont de programul său. Eu sper că toate partidele din Moldova vor lucra acum pentru a pune capăt instabilităţii politice, astfel ca ţara să se concentreze asupra abordării provocărilor sale importante”, a declarat Benita Ferrero-Waldner înainte de a sosi la Chişinău, potrivit unui comunicat al Delegaţiei Comisiei Europene în R. Moldova.
Din acelaşi comunicat, aflăm că Benita Ferrero-Waldner “va vorbi despre intenţia UE de a accelera dezvoltarea relaţiilor cu Republica Moldova, folosindu-se din plin de oportunităţile oferite de Parteneriatul Estic, inclusiv lansarea în ianuarie a negocierilor privind noul acord contractual cu Moldova, care va înlocui Acordul curent de Parteneriat şi Cooperare, şi promisiunea de a continua asistenţa financiară pentru a ajuta Moldova să facă faţă crizei financiare şi economice”.


Se discută aprins despre cele 12 propuneri făcute comuniştilor de preşedintele Partidului Democrat, Marian Lupu (foto), candidatul la şefia statului al AIE, într-o încercare de a atrage din PCRM cele 8 voturi care nu-i ajung coaliţiei de guvernare pentru alegerea preşedintelui R. Moldova.
Setul de propuneri îl găsiţi
aici sau aici.
Mai multe puncte, inclusiv “dreptul opoziţiei parlamentare de a desemna conducerea Curţii de Conturi şi Comisiei Electorale Centrale” (nr. 2), descriu lucruri pe care ar fi vrut să le obţină democraţii în perioada în care se aflau în Opoziţie.
Ar fi nevoie de o explicaţie desfăşurată pentru alte puncte, inclusiv 11 – “…combaterea manifestărilor de intoleranţă agresivă ideologică” şi 12 - “Promovarea politicilor îndreptate spre consolidarea statalităţii R. Moldova, combaterea fenomenelor iredentiste ce pot submina suveranitatea ţării”.

Marian Lupu vorbeşte “moldoveneşte” pentru electoratul neinstruit şi filorus de stânga, în timp ce copiilor săi le recomandă “româna”

Chiar de va deveni preşedinte, nu Lupu de unul singur va conduce statul – fapt pe care îl cunosc şi comuniştii.
Marian Lupu, care până în vară a fost membru al Partidului Comuniştilor, este singura persoană din conducerea Partidului Democrat care declară că vorbeşte “limba moldovenească”. Dumitru Diacov, Oleg Serebrian, Igor Klipii şi alţi membri influenţi ai partidului spun că vorbesc româneşte.
Lupu nu este singura persoană care decide în PDM. Şi să nu uităm că din această formaţiune au ajuns să facă parte şi politicieni din fostul PSL, persoane care exprimă viziuni de centru-dreapta.
Greu de spus dacă deputaţii din PCRM vor vota pentru Marian Lupu la 7 decembrie, însă, cu certitudine, ar fi în defavoarea PDM-ului să rupă rândurile democraţilor şi să accepte o coaliţie compromiţătoare cu comuniştii.
Pentru a avea un viitor, PDM se vede nevoit să ţină cont de opiniile oficialilor europeni, inclusiv de cea pe care am citat-o în debutul acestui material.
Dacă Partidul Democrat (care se autoidentifică de “centru-stânga”) ar deveni cel mai puternic partid de stânga din Republica Moldova, societatea ar avea de câştigat.

Ambii copii ai lui Marian Lupu învaţă la Liceul “Prometeu”, cel despre care se spune că educă “patrioţi români” şi în care preoţi din cadrul Mitropoliei Basarabiei (subordonată canonic Patriarhiei de la Bucureşti) predau religia.
Corul acestui liceu a devenit cunoscut în R. Moldova mai ales datorită faptului că interpretează cântecul cu următoarele versuri: “E greu să ai o ţară dezbinată, e greu să fii în casa ta străin (…) Nu, nu mai suportăm jugul ce ni-l pun cei lipsiţi de neam. Hai să ne ridicăm şi să-nfăptuim Unirea”.
Acest cântec este solicitat des de ascultătorii postului de radio "Vocea Basarabiei".
“Ambii mei copii învaţă la acest liceu, iar acest fapt mă bucură foarte mult”, îi spunea Marian Lupu lui Aurelian Silvestru, directorul liceului, la 9 octombrie 2009, cu prilejul zilei de naştere a acestuia.

“Ei obţin nişte cunoştinţe deosebite, care-i ajută să se lanseze în viaţă”, a explicat Marian Lupu. (citeşte aici o ştire)

(Preluat de "Unimedia")

6 comentarii:

 1. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

  RăspundețiȘtergere
 2. As vrea si eu acest cantec, va rog frumos. De unde il pot lua?

  RăspundețiȘtergere
 3. Pentru Anonim: Încercaţi să cereţi cântecul de la "Vocea Basarabiei", prin e-mail. (voceabasarabiei@yahoo.com)

  RăspundețiȘtergere
 4. Pentru Valentyn: Vă rog mult să evitaţi etichetările atât de urâte pe acest blog - sunt o mulţime de alte cuvinte şi comparaţii expresive, dar decente. Criticăm pe oricine şi pentru orice credem că greşeşte, dar alegem cuvintele. Sper că veţi fi de acord.

  Am moderat:


  Valentyn spunea...

  Lupu e o mare (…) in politica moldoveneasca. Nu putem scapa de el pentru ca e vreme rea in politica noastra, e o vreme ploioasa care mentine (…) mai mult in timp. Dar vor veni si timpuri mai frumoase in politica moldoveneasca, va iesi soarele, va usca (…) si apoi un vantulet de primavara o va spulbera in toate cele patru colturi ale lumii....

  RăspundețiȘtergere
 5. Nu e un cuvânt atât de urât. La urma urmei este ceva foarte vital pentru populatia din sud care o foloseste pentru a face focul in sobe (in combinatie cu alte ramasite ale naturii), si mai este foarte eficienta ca ingrasamânt natural, asta doar dupa putrefactia ei. Poate ca si Lupu va fi eficient, dar nu in starea in care este acum.
  Astfel, este o etichetare foarte favorabila pretendentului nostru la fotoliu de presedinte.

  RăspundețiȘtergere
 6. Cântecul corului de la "Prometeu" pe YouTube:
  http://www.youtube.com/watch?v=V2IgNm8FeKc

  RăspundețiȘtergere

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului