vineri, 13 noiembrie 2009

“Gardianul” observă că promulgarea Legii pentru redobândirea cetăţeniei române nu a trecut neobservată de ruşi


“Gardianul” anunţă că la 13 noiembrie, la Bucureşti, “Vlad Filat semnează Convenţia pentru micul trafic de frontieră după promulgarea legii cetăţeniei” şi că relaţia dintre cele două state româneşti este monitorizată cu atenţie de către Moscova.
Citiţi articolul complet (de Viorel Patrichi)
aici. Preiau pe blog un fragment:

S-a făcut dreptate pentru urmaşii deportaţilor

“Moscova urmăreşte cu atenţie felul în care evoluează situaţia în jurul alegerii preşedintelui Republicii Moldova. Rusia este interesată de menţinerea stabilităţii, aceasta fiind premisa soluţionării unui complex de probleme deloc simple, cu care se confruntă Republica Moldova. Pe aceste raţionamente sunt construite contactele reprezentanţilor noştri cu liderii coaliţiei care a venit recent la putere şi cu cei ai opoziţiei – Partidul Comuniştilor din Republica Moldova. Viitoarele compromisuri vor fi dictate de poziţiile celor două părţi”, a spus Serghei Nesterenko, reprezentantul oficial al Ministerului rus al Afacerilor Externe.

ITAR-TASS a pus pe primul loc o ştire peste care s-a trecut uşor în presa de la Bucureşti: “Preşedintele României a semnat legea care acordă cetăţenie pentru cetăţenii Moldovei”. După care detaliază: “Preşedintele României Traian Băsescu a semnat noua lege a cetăţeniei, care permite redobândirea cetăţeniei române pentru cetăţenii Moldovei, a anunţat Biroul de presă al şefului statului român. Solicitanţii nu mai trebuie să cunoască obligatoriu limba română, fapt ce permite şi rusofonilor să obţină paşapoarte româneşti. Legea permite restabilirea cetăţeniei pentru toţi locuitorii de pe teritoriul Moldovei de până la 1940, când această republică se afla în componenţa Romaniei (sic!).
În plus, cetăţenia română poate fi obţinută şi de către urmaşii din a treia generaţie, care constituie majoritatea populaţiei moldoveneşti. Pe de altă parte, se admite păstrarea altei cetăţenii străine şi traiul permanent pe teritoriul României. Planul României de a extinde acordarea paşapoartelor pentru cetăţenii moldoveni în anul 2008 a complicat relaţiile dintre cele două ţări. Vladimir Voronin, fostul preşedinte al republicii, a acuzat Bucureştiul de “politică agresivă” după ce Băsescu a promis acordarea în masă a paşapoartelor româneşti pentru moldoveni. Cu ajutorul acestor documente ei pot călători liber în România care, după intrarea în UE, a introdus regimul de vize cu republica vecină”, anunţă agenţia rusă de ştiri.

Informaţia este corectă, cu excepţia frazei “Legea permite restabilirea cetăţeniei pentru toti locuitorii de pe teritoriul Moldovei de până la 1940, când această republică se afla în componenţa României”. Înainte de 1940 nu exista Republica Moldova.
Legea cetăţeniei fusese promovată de Emil Boc prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului. Premierul a afirmat că în 2009 s-au acordat cetăţenii în baza Ordonanţei de urgenţă “cât nu s-au acordat din ’90 până acum”. Este o promisiune mai veche a lui Traian Băsescu. “După ruperea Moldovei de România, românii de pe teritoriul Republicii Moldova şi-au pierdut cetăţenia. Aceia care mai sunt în viaţă, dar şi până la a treia generaţie, pur şi simplu pot cere cetăţenia română. Nu mai trebuie multe acte ca s-o acordăm. Chiar dacă romanii din jurul frontierelor nu rămân toţi în România, avem obligaţia să le dăm şansa să circule în Europa, pentru că sunt sânge din sângele acestei naţiuni”, a precizat şeful statului.

Legea obligă autorităţile să acorde cetăţenia solicitată în maxim cinci luni. Titus Corlăţean l-a acuzat pe Traian Băsescu imediat de “populism deşănţat şi demagogie” în scopuri electorale. Repet: ideea este veche şi reprezintă o reparaţie morală. Reîntregirea naţională nu este o chestiune de partid. Bine era dacă făcea acest gest Ion Iliescu după 1990. Nu mai pierdeam atâta vreme. Acum unirea este mai aproape ca oricând şi nu mai importă culoarea politică a protagoniştilor. La 20 de ani de la prăbuşirea Zidului Berlinului, putem să spunem şi noi: “Clipă, stai!”, iar gardul de sârmă ghimpată să zboare de pe Prut.
Sursa: “Gardianul”, Viorel Patrichi

Iată ştirea ITAR-TASS:
Президент Румынии подписал закон, упрощающий принятие гражданства для граждан Молдавии
КИШИНЕВ, 12 ноября. /Корр. ИТАР-ТАСС Вениамин Демидецкий/. Президент Румынии Траян Бэсеску подписал новый закон о гражданстве, упрощающий принятие гражданства для граждан Молдавии. Об этом сообщила сегодня пресс- служба главы румынского государства. Теперь желающим получить его не нужно проходить обязательное собеседование на знание языка, что позволит получать румынские паспорта и русскоязычным. Закон разрешает предоставление гражданства всем проживавшим на территории Молдавии до 1940 года, когда эта республика была в составе Румынии. Кроме этого, румынское гражданство могут получить их потомки до третьего колена, которыми является подавляющее большинство молдавского населения. При этом допускается сохранение другого иностранного гражданства и постоянное проживание за пределами Румынии.

Планы властей Румынии расширить выдачу паспортов молдавским гражданам в 2008 году осложнили отношения между двумя странами. Бывший президент республики Владимир Воронин обвинил Бухарест в проведении "агрессивной политики" после того, как Бэсеску пообещал организовать массовую выдачу румынских паспортов для молдаван. С помощью этих документов они могут свободно ездить в Румынию, которая после вступления в ЕС ввела визовый режим с соседней республикой.
Foto de pe site-ul MApN: "De veghe la Prut"

4 comentarii:

 1. "... sunt sânge din sângele acestei naţiuni" - populist sau nu, cât de adevărat este!

  Nu este totuşi clar dacă legea se aplică şi românilor din Bucovina de Nord, Herţa, Hotin şi Bugeac. Deşi bănuiesc că nu are aplicabilitate legată de teritoriu, o precizare ar fi binevenită; prea des când ne referim la românii "din Est" îi uităm pe bucovineni, pe cei din Herţa, din Ţinutul Hotin şi din Bugeac, nemaivorbind de Transnistria.

  Totuşi, n-aş fi de acord că "Unirea e mai aproape ca oricând". Sunt piedici uriaşe, nemaivorbind că fie şi perspectiva Unirii ar ciopârţi instantaneu Rep. Moldova (Găgăuzia are drept de autodeterminare externă iar Transnistria ar fi recunoscută imediat de Moscova) plus că o lărgire automată a Uniunii Europene cu 4 mil. de persoane nu cred că ar fi agreată de europeni.

  Este lăudabil totuşi că legea îi are în vedere ŞI pe rusofoni. Este normal: şi ei au avut cetăţenie română, deşi şi ei sunt, de fapt, ai noştri.

  Toată lauda pentru această prevedere integraţionistă şi anti-discriminatorie!

  RăspundețiȘtergere
 2. Din câte s-a scris, legea îi are în vedere pe toţi românii din jurul frontierelor României.
  Deja au spus şi politicienii de la Bucureşti, dar şi politicieni din state UE că acordarea cetăţeniei româneşti este problema României. Poate exista împotrivire în vorbe, dar nimeni nu-i poate impune României o politică în acest sens.
  Iar 3,7 milioane de cetăţeni ai Republicii Moldova (şi nu toţi vor lua cetăţenia României) nu ar fi o problemă pentru UE. Mulţi oameni vor cetăţenia României, dar nu au de gând nici să trăiască în România, nici să emigreze în state UE. Vor s-o aibă şi, cum zicea un radioascultător al "VB", să se uite la ea". :)

  Conform recensământului din 2004, minorităţile naţionale din RM reprezintă 23,9% din populaţie - 8,4% ucraineni; 5,8% ruşi; 4,4% găgăuzi, 1,9% bulgari.
  Populaţia etnicilor ruşi este de 366.461, din care o treime sunt imigranţi recenţi, veniţi după 1945.

  RăspundețiȘtergere
 3. Da, acordarea cetăţeniei nu ar împiedica-o UE, însă o Unire eu cred că da.

  O modificare a mărimii României ar înseamna multe schimbări în care Uniunea are interes: modificarea cifrelor de asistenţă financiară pt. România, modificarea numărului de europarlamentari ai ţării, modificarea infrastructurii de la frontiera estică (pentru care s-au cheltuit nişte bani, inclusiv europeni), etc.

  Şi, nu numai atât, ar însemna supărarea Rusiei - care încă dă gazul. Judecând după cum se gudură nemţii pe lângă ruşi, e greu de crezut că ar îndrăzni cineva o confruntare directă cu Marele Vecin.

  RăspundețiȘtergere
 4. Scria Viorel Patrichi în "Gardianul":
  "Declaraţiile cele mai vituperante contra reunificării României vin din Rusia, din Ucraina şi din… Germania.”

  Cu 20 de ani în urmă, cei mai mari oponenţi ai reunificării Germaniei au fost preşedintele francez Francois Mitterrand şi premierul britanic Margaret Thatcher. Raţionamentul lor era egoist şi simplu: o Germanie mare devenea un concurent serios pentru Marea Britanie şi Franţa. Germania este acum locomotiva continentului şi a UE.
  Clar că şi puterea României ar creşte :)

  RăspundețiȘtergere

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului