marți, 24 noiembrie 2009

Grei de cap şi rău intenţionaţi

“Jurnaliştii britanici de la “Top Gear” (foto) au fost primiţi şi trataţi ca nişte veritabile staruri în România, înainte de a ne jigni în documentarul lor. (...)
Aceştia au considerat haios să condimenteze documentarul auto cu remarci jignitoare. În opinia celor de la “Top Gear”, România este “ţara ţiganilor”, tărâmul lui “Borat”, iar din izvoarele ei ţâşneşte “apă comunistă proaspată”, numai bună să te răcoreşti cu ea după o tură pe “cel mai bun drum de munte din lume”, cum au numit Transfăgărăşanul. (...)

Ambasadorul României la Londra, Ion Jinga, s-a declarat surprins şi dezamăgit de remarcile realizatorilor “Top Gear”. El a cerut producătorilor emisiunii reeditarea episodului filmat în România, aducându-le la cunoştinţă ponderea statistică a cetăţenilor din România, respectiv: români 89,5%, de etnie maghiară 6,5%, de etnie romă 2,5% şi 1,5% din alte grupuri etnice.”
Sursa: “Gardianul”


Poftim: o mostră de rasism, intoleranţă, defăimare şi dezinformare chiar de pe “culmile marii democraţii”!
Nu suntem toţi ţigani, dar avem o mulţime de ţigani cu care ne mândrim - personalităţi care şi-au făcut un renume în muzică, dans, teatru, arte plastice, sport, presă.

Şi de ce ţiganii ar fi mai răi decât alţii? Au pus la cale atentate, au aruncat clădiri în aer, au deturnat avioane ori au creat arme biologice?
Romii (ţiganii) din Europa trebuie ajutaţi să se integreze, nu discriminaţi, marginalizaţi, insultaţi şi, prin aceasta, împinşi să fie în conflict cu restul societăţii.
Ţigani sunt peste tot în lume. Temperamentul şi comportamentul lor îşi au explicaţia în istorie. S-ar cuveni ca Europa să facă mai multe pentru ei.

Un vizitator din străinătate mi-a scris recent pe blog că a primit prin e-mail mai multe poze adunate grămadă “de către oameni care urăsc România şi Republica Moldova” şi în care pot fi văzute persoane “foarte sărace şi foarte urât îmbrăcate”…
Nu mai văzuseră indivizii aşa ceva în viaţa lor, nu alta! Şi-au făcut o colecţie pe care o tirajează – le-a fost lene să se plimbe prin propria ţară, cu ochii larg deschişi.

Şi cam de ce inşii din poză s-ar crede superiori ţiganilor, românilor sau altor etnii???

4 comentarii:

 1. Se cred superiori pentru că beneficiază de o societate mai avansată, care recompensează munca şi respectă individul, unde regulile funcţionează mai bine, unde statul de drept este în vigoare, şamd.

  Ceea ce nu pricep ei este că meritul personal în această realitate este FOARTE mic. Un tânăr de succes din Anglia are ce are nu numai datorită muncii lui ci într-o măsură MULT mai mare datorită muncii atâtor generaţii dinaintea lui.

  La fel, nenorocul sau starea de decădere a unui ţigan - sau român, sau altceva - are drept cauză în principal neşansa unei întregi etnii, pe multe generaţii îndărăt.

  Oamenii sunt esenţialmente LA FEL, peste tot şi în orice populaţie relevantă dpdv statistic. Cu exact acelaşi potenţial, cu exact aceleaşi capacităţi, cu exact aceleaşi mecanisme fiziologice, mentale, psihologice, cu exact aceleaşi abilităţi cognitive, etc.

  Însă dacă americanii merg pe Lună iar etiopienii ară ogorul cu pluguri de lemn trase de cămile, acest lucru are alte cauze şi nu se întâmplă pentru că etiopienii ar fi fundamental inferior în vreun fel americanilor.

  Una din cauze este faptul că inteligenţa acumulată a societăţii americane s-a specializat înspre lucrurile avansate, pe când inteligenţa societăţii etiopiene încă se zbate să facă faţă celor mai simple nevoi.

  Natura umană este aceeaşi, specializarea ei diferă enorm.

  Cei care se simt "superiori" uită aceste adevăruri simple cu atât de multă uşurinţă şi confundă că lucrurile pe care le-au învăţat nu sunt decât nişte "adaosuri" la umanitatea lor - care umanitate este COMUNĂ cu cea a ţiganului, a românului, a etiopianului, etc.

  Asemenea insulte prosteşti - de genul celor de la TopGear - înainte de a fi rasism, sunt o lipsă de elementară omenie.

  RăspundețiȘtergere
 2. 100% de acord cu comentariul lui Marius Filip.

  Niste porci de fapt vedetele astea de 2 bani. Din pacate sunt multi britanici ca ei.

  RăspundețiȘtergere
 3. Nesimţirea n-are naţie, la fel ca prostia.
  De când am început să privesc BBC Prime m-au impresionat dragostea şi grija englezilor pentru lumea vegetală şi cea animală – observă şi se preocupă de aspecte care pentru noi mai rămân neobservate sau insignifiante…

  RăspundețiȘtergere
 4. ... si culmea e ca am vazut un clip din emisiune filmat pe Transfagarasan: superb!
  Despre restul nu pot sa spun decat atat: ii bag in ma-sa!

  RăspundețiȘtergere

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului