vineri, 13 noiembrie 2009

In Memoriam Gheorghe Ghimpu, fondatorul Mişcării de eliberare naţională (1937 – 2000)


Partidul Liberal a organizat astăzi acţiuni de comemorare a politicianului Gheorghe Ghimpu, cu o depunere de flori la Cimitirul Central din str. Armenească.

La 13 noiembrie 2009 se împlinesc 9 ani de la tragica moarte a lui Gheorghe Ghimpu, fondatorul Mişcării de eliberare naţională, fondatorul Frontului Naţional Patriotic din Basarabia şi Nordul Bucovinei, marele luptător pentru afirmarea identităţii româneşti a Basarabiei şi a românilor basarabeni aflaţi sub ocupaţia imperiului sovietic.
Gheorghe Ghimpu s-a născut la 26 iulie 1937 în comuna Coloniţa, judeţul Lăpuşna, România.
Studii universitare: Universitatea Pedagogică din Tiraspol, Facultatea Fizică şi Matematică (1960).
Studii postuniversitare: doctorand la Institutul de Fizică Biologică al Academiei deŞtiinţe a U.R.S.S. (Moscova, 1970-1971). A activat în învăţământul preuniversitar, la Străşeni, şi în cel universitar, la Tiraspol şi Chişinău.
Pentru convingeri politice şi participarea la fondarea Frontului Naţional-Patriotic din Basarabia şi Nordul Bucovinei este condamnat (1972) de organele de oprimare sovietice la privaţiune de libertate cu regim sever, şase ani fiind deţinut în lagărele de concentrare din Mordovia şi regiunea Perm ale GULAG-ului sovietic, dar şi acolo a rămas fidel convingerilor sale. După „eliberare” i se interzice orice activitate pedagogică.
Odată cu proclamarea restructurării, se încadrează activ în Mişcarea de renaştere naţională şi de democratizare a societăţii. La primul Congres al Frontului Popular din Moldova este ales ca secretar responsabil al Sfatului şi membru al Comitetului Executiv ale F.P.M.
În perioada 1990-1994 este deputat în Parlamentul Republicii Moldova.
Autor al proiectelor de lege privind reabilitarea victimelor regimului totalitar de ocupaţie şi despre controlul de stat. A publicat în presa periodică din Republica Moldova şi România numeroase articole politice şi de atitudine civică.
A fost preşedintele Asociaţiei victimelor regimului comunist de ocupaţie şi aveteranilor de război ai Armatei Române din Republica Moldova, redenumită, la Congresul IV din 11 iunie 2000, Partidul Naţional Român.
La 27 octombrie 2000, un stupid şi neelucidat accident de maşină îl ţintuieşte la pat până la 13 noiembrie 2000, când a plecat la cele veşnice.
Momentul său de glorie şi de fericire supremă Gheorghe Ghimpu l-a trăit atunci când, la 27 aprilie 1990, a fost primul care a dat jos drapelul sovietic de pe clădirea Parlamentului de la Chişinău şi a arborat Tricolorul.
Gheorghe Ghimpu va rămâne întotdeauna în memoria noastră ca un mare român şi un model de rezistenţă anticomunistă.
Sursa: Departamentul de Comunicare al Partidului Liberal
Priviţi pe site-ul PL filmul "In Memoriam Gheorghe Ghimpu"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului