luni, 2 noiembrie 2009

Ucraina ar putea închide puncte de trecere de la graniţa cu România şi R. Moldova. Important: Unele persoane contaminate nu fac febră!

28 de persoane din Republica Moldova s-au îmbolnăvit până la 2 noiembrie de gripă porcină, potrivit Centrului Naţional Ştiinţifico-Practic de Medicină Preventivă. Un bărbat de 50 de ani, care a apelat cu întârziere la medic, a decedat.
Şase cazuri noi de gripă pandemică au fost confirmate, duminică, 1 noiembrie, informează Info-Prim Neo. Toate persoanele infectate, inclusiv un bebeluş de 6 luni şi doi adolescenţi, au revenit recent din Italia şi Rusia. Bolnavii sunt internaţi la Spitalul de boli infecţioase “Toma Ciorbă”.

Autorităţile din regiunea ucraineană Cernăuţi solicită închiderea mai multor puncte de trecere a frontierei cu România şi Republica Moldova, din cauza extinderii epidemiei de gripă, relatează astăzi agenţiile de presă.
Potrivit Ukrainian News Agency, autorităţile ucrainene au confirmat 60 de cazuri letale de gripă şi infecţii respiratorii în regiunile Ternopil, Ivano-Frankivsk, Cernăuţi, Lvov şi Volin.
Majoritatea deceselor s-au înregistrat în regiunea Lvov, unde au murit 29 de persoane.

În România, numărul persoanelor diagnosticate cu gripă AH1N1, începând din 27 mai, când a fost înregistrat primul caz, depăşeşte în prezent 450, relatează Mediafax.
Numărul îmbolnăvirilor a crescut în ultima perioadă, fiind confirmate situaţii de infectare în mai multe şcoli din ţară, dar şi la un hotel din Sinaia, unde 40 de studenţi la Drept în anii III şi IV, din 31 de ţări europene, care participau la un congres internaţional, au fost diagnosticaţi cu gripă porcină.

Consumaţi suficientă vitamina C şi aveţi grijă de voi !
Specialiştii afirmă că simptomele gripei porcine sunt aceleaşi ca ale gripei obişnuite: tuse, febră bruscă, dureri de cap şi dureri musculare. În cazurile grave, poate duce la pneumonie şi chiar moarte. Perioada de incubare la oameni este între două şi cinci zile. În caz de îmbolnăvire, trebuie să apelăm imediat la medic şi să nu riscăm cu tratamente la întâmplare. Suntem sfătuiţi să ne fortificăm imunitatea, să ne spălăm pe mâini cu săpun sau dezinfectanţi din oră în oră, să nu ne atingem ochii, nasul şi gura cu mâinile nespălate, să evităm locurile aglomerate, sărutările de salut şi strângerile de mână. De asemenea, este recomandată folosirea batistelor de unică folosinţă, aerisirea încăperilor, dezinfectarea regulată a clanţelor de la uşi, a robinetelor, paharelor, ochelarilor, telefoanelor şi tastaturii computerelor. Ne putem proteja de virus şi prin purtarea măştilor chirurgicale de protecţie (se vând în farmacii), cum se procedează în alte state. În cazul bolnavilor, măştile chirurgicale împiedică răspândirea picaturilor de salivă infectată şi trebuie schimbate la fiecare patru ore.
Să fim prudenţi, dar optimişti! În cazul gripei aviare, previziunile de asemenea erau alarmante, dar europenii şi-au demonstrat atunci capacitatea de a opri epidemia. În Republica Moldova nu a fost raportat nici un caz de gripă aviară.


Link util: Despre Tamiflu
(Preparatul poate fi administrat şi pentru prevenirea gripei, dar - atenţie! - numai la recomandarea medicului Dvs.)
Site util: Gripa.md


Citiţi acest material preluat de pe site-ul TVR:
Mituri false despre prevenirea virusului AH1N1

Un studiu recent lansat de New Scientist prezintă miturile false referitoare la virusul AH1N1, cu care se confruntă anul acesta un număr din ce în ce mai mare de oameni din toată lumea. Virusul se răspândeşte rapid şi are manifestări atipice, de aceea se afirmă importanţa identificării corecte a simptomelor bolii. Jumătate dintre persoanele care iau gripa nu fac febră şi unele suferă simptome gastro-intestinale care pot induce în eroare.
Simptomele acestei gripe pot fi similare tipurilor obişnuite de gripă, dar adesea nu sunt. Astfel că pot apărea ameţeli, crampe stomacale, dureri de cap, febră şi oboseală.
Declaraţiile oficiale privind simptomele bolii leagă febra de virus, deşi jumătate dintre cazurile depistate până acum au fost atipice în acest sens. Persoanele care leagă în mod obligatoriu virusul de febră ignoră celelalte simptome.
Semnele formei severe de AH1N1 se manifestă prin greutatea de a respira şi dureri în piept. Remediul imediat este Tamiflu, deşi nu întotdeauna este eficient pentru cazurile grave, susţin cercetătorii britanici.
Până în acest moment au fost declarate 5000 de decese în lume cauzate de acest virus.
Gripa afectează mai mult segmentele tinere ale populaţiei şi o dată cu venirea anotimpului rece, din ce în ce mai mulţi tineri sunt infectaţi. Numai în SUA, 76 de copii au murit deja din cauza gripei, înainte de începutul iernii.
Pe baza statisticilor privind virusul s-a concluzionat greşit că această formă este mai puţin periculoasă decât altele.
Statisticile nu includ şi cazurile de gripă considerată obişnuită, dar care s-au complicat şi au condus la decese.
Persoanele care au o imunitate slabă sau cele care au deja probleme cu plămânii sunt mai vulnerabile în faţa gripei. Testele de anul acesta indică faptul că gripa afectează plămânii mai mult decât orice gripă normală.
Revista New Scientist a lansat un studiu ale cărui concluzii au revelat câteva mituri false legate de prevenirea virusului AH1N1:
1. Obezitatea creşte riscul îmbolnăvirii. FALS
2. Hrana organică ajută la prevenirea bolii. FALS
3. Vitamina D are un rol de protecţie împotriva virusului. FALS
4. Persoanele afectate de gripă trebuie să bea multe lichide. FALS
5. Purtarea măştilor textile previne contractarea virusului. FALS
6. Spălarea frecventă a mâinilor poate îndepărta virusul. FALS
Potrivit cercetărilor britanice, aceste mituri sunt false şi nu au roluri semnificative în prevenirea gripei. Singura modalitate de protecţie acceptată de cercetători şi medici şi singura care are efecte reale este vaccinarea.
Sursa:
TVR

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului