vineri, 13 noiembrie 2009

În Republica Moldova s-au născut peste 1.000 de “copii din eprubetă”

„În cadrul Centrului Naţional de Sănătate a Reproducerii s-au efectuat circa 2.500 de fertilizări in vitro și s-au născut peste 1.000 de copii”, a declarat pentru Unimedia, Directorul Centrului Naţional de Sănătate a Reproducerii şi Genetică Medicală, Veaceslav Moşin. Potrivit lui, primul copil conceput în eprubetă, un băiat, s-a născut la sfârşitul anului 1995.
 

În lume, primul copil conceput prin metoda FIV s-a născut în 1978, se pare că în Marea Britanie. În SUA - în 1981, în fosta URSS - în 1986, în Ucraina – în 1991, în România - în 1996.


Nu ştiam că Republica Moldova este atât de avansată la acest capitol. Dar ştiu că oamenii care beneficiază de fertilizarea in vitro preferă să ascundă acest lucru.
 

Îmi amintesc cum propaganda sovietică avea grijă să plaseze pe prima pagină a ziarelor ştirile în care Papa de la Roma condamna fertilizările in vitro. Versiunea sovieticilor era că americanii creează copii în eprubetă pentru a face soldaţi din ei. Dar dacă informaţiile de mai sus sunt corecte, primul “copil din eprubetă” s-a născut în URSS cu 5 ani înainte de dezintegrarea ei.
 

Mulţi oameni sunt reticenţi sau chiar condamnă vehement fertilizarea in vitro. Recent, în septembrie 2009, Parlamentul Poloniei a respins un proiect de lege al “ultracatolicilor” polonezi care cereau pedeapsa cu închisoarea pentru cei ce apelează la fertilizarea in vitro. Episcopii polonezi au calificat FIV ca fiind un “avort rafinat”, pentru că această metodă duce la “distrugerea unei mase mari de embrioni” cu ocazia fiecărei tentative. Unul sau câţiva embioni sunt folosiţi, în timp ce restul (potenţiali fraţi ai copilului) sunt aruncaţi.
 

Ştiam că şi Biserica Ortodoxă condamnă FIV, dar se pare că împotrivirea acesteia a scăzut semnificativ în ultimii ani. Comisia de Bioetică din cadrul Sinodului Bisericii Ortodoxe Române este de acord cu feritilizarea in vitro, dar, potrivit presei române, cu anumite condiţii: când nu e vorba de anomalii, cum ar fi prelevarea de la rude sau de la oameni care sunt în afara unui cuplu.
 

Ministerul Sănătăţii din România a anunţat că din 2010 va intra în vigoare programul naţional de fertilizare in vitro, prin care 250 de cupluri ar putea beneficia gratuit de o procedură în cadrul acestui proces.
 

Unele femei recurg la avorturi în adolescenţă şi tinereţe, iar după ce mai avansează în vârstă le loveşte “dragostea de copii” şi apelează la fecundarea in vitro. Au nevoie de un copil pentru a se încadra în tiparele societăţii, pentru a-şi lega soţul de ele şi pentru a fi îngrijite la bătrâneţe. În această situaţie, este oare nedrept că nu pot concepe în mod natural?
 

Sfinţii părinţi spun că un copil trebuie să se nască din dragoste. Există energia dragostei dintre cei doi soţi în eprubetă în momentul creării embrionului? (Vezi imaginea!) Dacă doi soţi nu pot avea copii în mod firesc, oare nu poate fi din cauză că nu a venit timpul pentru naşterea copilului lor, nu au fost predestinaţi să fie împreună sau din motivul că anumite linii dinastice nu ar trebui să se încrucişeze niciodată, iar unii oameni nu trebuie să aibă urmaşi?
 

Implicaţiile fecundării in vitro rămân necunoscute. Cum sunt aceşti copii? Cum cresc, cum se dezvoltă fizic, intelectual şi emoţional? Cum sunt copiii lor?
 

Clinicile care fac bani din aceste servicii nu vor fi interesate să aprofundeze subiectul. Aşa că, fiecare face ce vrea şi pe propria răspundere.

4 comentarii:

 1. 08 mar 2010

  Ministrul Sănătății este împotriva fertilizării "in-vitro"

  Conceperea copiilor trebuie să se facă doar pe cale naturală. Aceasta este decizia ministrului sănătății, care spune că nu va permite nici în ruptul capului fertilizarea in-vitro în R. Moldova. Potrivit lui Vladimir Hotineanu, în sectorul privat statul nu are controlul celulelor sexuale femininine. "Există riscul să apară traficul de ovule, ceea ce echivalează cu traficul de organe", declară oficialul, citat de ProTV Chișinău.

  De cealaltă parte, clinicile particulare sunt gata să atace decizia ministrului sănătății chiar și în judecătă. "Este cea mai mare prostie spusă de un oficial vreo dată. În toată lumea civilizată, 90% din reproducere se realizează în instituțiile private", a precizat pentru aceeași sursă unul dintre reprezentanții clinicilor private.

  "Vom ieși cu amendamente la legea sănătății reproductive și atunci vom lua o decizie corectă, pentru ca în țară să nu fie anarhie", a mai declarat Vladimir Hotineanu, decizia căruia riscă să fie atacată la CEDO de către o clinică privată.

  Sursa: UNIMEDIA cu referire la ProTV Chișinău

  http://unimedia.md/?mod=news&id=17282

  RăspundețiȘtergere
 2. buna ziua mult stimat sait ... tare imi doresc un copil ,dar traind cu sotul 6 ani nu reusesc sa ramin insarcinata . spuneti-mi va rog in republica moldova nu va avea loc nici o programa gratuita in domeniul de fertilizare in vitro? multumesc ,olesea !

  RăspundețiȘtergere
 3. buna ziua mult stimat....i-mi doresc foarte mult un copil ..traiesc cu sotul de 15 ani si nu am reusit sa ramin insarcinata...toate procedurile lagate de aceasta le-am facut...o fertilizare in vitro cit ar costa...si care este modalitatea ....trebuie sa ne inscriem sau ..multumesc anticipat..Liudmila

  RăspundețiȘtergere
 4. Centrul Naţional de Sănătate a Reproducerii şi Genetică Medicală are acest site: www.reprogenetics.md

  Adresa Centrului:
  Chișinău, str. Burebista 82, Tel: (+373 22) 56-79-31
  Luni-Vineri 8.00-18.00
  Sâmbătă 9.00-16.00
  Pauza 13.00-13.30

  Moşin Veaceslav
  Director, profesor universitar, doctor habilitat în medicină, medic obstetrician-ginecolog de categorie superioară
  Tel: (+373 22) 56-40-56
  Fax: (+373 22) 56-84-66
  E-mail: veaceslavmosin@yahoo.com

  Strătilă Mihail
  Vicedirector, doctor în medicină, medic obstetrician-ginecolog de categorie superioară
  Tel: (+373 22) 56-27-46

  Recepția

  Tel: (+373 22) 56-79-31

  Centrul Naţional de Sănătate a Reproducerii şi Genetică Medicală (CNSRGM) efectuează o activitate diagnostic-curativă, ştiinţifică, pedagogică şi organizator-metodică în sănătatea reproducerii şi genetica medicală, sub conducerea Ministerului Sănătăţii, Academiei de Ştiinţe și Universității de Stat de Medicină și Farmacie "N.Testemițanu" ale Republicii Moldova.

  RăspundețiȘtergere

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului