miercuri, 25 noiembrie 2009

Încă o schimbare adusă de noua guvernare – zi liberă de Crăciunul pe stil nou
Europa este creştină şi are ca simbol cununa cu 12 stele a Maicii Domnului

În sfârşit, anul acesta vom avea zi liberă pe 25 decembrie, când o mare parte a creştinilor din Republica Moldova sărbătoreşte Crăciunul pe stil nou. Până acum, doar zilele de 7 şi 8 ianuarie erau de odihnă - prima şi a doua zi de Crăciun conform calendarului bisericesc de stil vechi (iulian), de care se conduce Biserica Rusă.

Premierul Vlad Filat a declarat la Pro TV că pentru noua zi liberă se va lucra într-o sâmbătă. Guvernul intenţionează să-i propună Parlamentului ca ziua de 25 decembrie să fie declarată nelucrătoare prin lege. În acest scop, este necesară o completare a Art. 111 din Codul Muncii.

În 2007, trei deputaţi social-liberali (PSL) - Oleg Serebrian, Igor Klipii şi Valentina Stratan – au depus în Parlament un proiect de lege al cărui scop era “punerea în legalitate” a Crăciunului pe stil nou, din contul zilei de odihnă din 8 ianuarie. Cu alte cuvinte, ei au propus ca zilele libere să fie împărţite frăţeşte de către creştini. Toate partidele democrate şi parlamentarii neafiliaţi au susţinut iniţiativa, dar majoritatea comunistă a respins-o. În zadar parlamentarii Valentina Cuşnir, Leonid Bujor, Vlad Filat, Dumitru Diacov, Anatol Ţăranu, Vlad Cubreacov şi alţii (merită menţionaţi) au încercat să-i convingă pe comunişti.

De rând cu creştinii ortodocşi care sărbătoresc Naşterea Domnului la 25 decembrie (din cadrul Mitropoliei Basarabiei, subordonată canonic Patriarhiei Române, dar şi din cadrul Mitropoliei Moldovei, subordonată canonic Patriarhiei de la Moscova), în această zi sărbătoresc Crăciunul creştinii catolici şi creştinii neoprotestanţi din R.Moldova.

Legislaţia actuală îi discriminează în mod evident. Obligaţi de lege să fie prezenţi la locurile lor de muncă, creştinii nu pot merge la biserică în noaptea din Ajunul Crăciunului şi nici pe parcursul acestei zile. Şi aceasta, chiar în ziua în care este sărbătorită Naşterea Mântuitorului Iisus Hristos, Cel de la care provine şi denumirea religiei creştine.

Cu ani în urmă, creştinii din cadrul Mitropoliei Basarabiei au colectat sute de semnături în sprijinul declarării drept zi de odinhă a zilei de 25 decembrie. Demersul lor şi listele cu semnături au fost remise autorităţilor centrale ale statului, dar fără nici un rezultat.

Se spune că R. Moldova este statul european cu cele mai multe zile de odinhă în calendar. Cu atât mai revoltător că, printre acestea, nu i s-a găsit loc zilei de Crăciun pe stil nou. Acesta era unul dintre paradoxurile R. Moldova – creştini obligaţi să meargă la muncă în chiar ziua în care ar trebui să se consacre bucuriei prilejuite de Naşterea lui Iisus Hristos.

La acest început de mileniu trei, Europa îşi spune “creştină” şi preferă să aibă ca simbol cununa cu 12 stele a Maicii Domnului. Creştinii se vor bucura din plin de Sărbătoarea Naşterii Domnului în acest an: ziua de 25 decembrie va fi o zi de vineri, după care urmează sâmbăta şi duminica, pentru a doua şi a treia zi de Crăciun.
O coincidenţă rară dintre calendarul laic şi cel bisericesc!

2 comentarii:

 1. NU INTELEG DE CE EUROPA VA ESTE CA UN ETALON.HABAR NU AVETI CE DICTATURA MONDIALA PREGATESC MARILE PUTERI DIN LUME INCLUSIV EUROPA,ASA CUM NU S-A MAI POMENIT IN ISTORIA OMENIRII:DICTATURA BIOMETRICA DIGITALA PRIN CIP-URI IMPLANTATE IN CORPUL OAMENILOR.AR TREBUI CA MOLDOVENII NOSTRI SI NU NUMAI SA MAI DESCHIDA PUTIN OCHII SI SA ANALIZEZE CE SE PETRECE DE FAPT IN LUME.

  RăspundețiȘtergere
 2. Oamenii au vrut zi liberă pe 25 decembrie pentru că atunci sărbătoresc ei Crăciunul, nu din cauză că se aliniază la zilele nelucrătoare ale Europei.

  Subtitlul "Europa este creştină şi are ca simbol cununa cu 12 stele a Maicii Domnului" l-am pus pentru informarea ateilor, pe care-i deranjează crucifixele şi icoanele din şcoli :)

  În "Apocalipsă" se spune clar ce va urma şi că toate cele descrise se vor întâmpla cu certitudine, odată şi odată.
  Câte le-a îngădui Dumnezeu, prin toate vor trece oamenii, că nu au încotro. Aşa se alege grâul de neghină. :) Fără încercare, toţi am părea perfecţi.
  Dacă, admitem, unui om îi este implantat cu forţa un cip, asta nu înseamnă că el s-a lepădat de Dumnezeu.
  Mai bine s-ar preocupa oamenii să-şi întărească legătura cu Dumnezeu, să evolueze spiritual şi s-ar teme mai puţin de cipuri şi coduri de bare. Mai ales că nu ştie nimeni când va veni Armaghedonul. :)
  S-ar putea să nu se întâmple nici în următoarea sută de ani, iar noi să ne ocupăm timpul alocat vieţii cu pericolele viitoare. În sufletul omului, răul nu poate intra cu forţa.
  Sufletul este veşnic. La sfârşit, contează starea acestuia, nu că ai băut suc dintr-un pachet cu cod de bare, ai avut paşaport cu număr şi ai plătit cu cardul.

  RăspundețiȘtergere

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului