vineri, 27 noiembrie 2009

La 7 decembrie – a doua tentativă de a-l alege pe Marian Lupu preşedinte al Republicii Moldova


Alegerile repetate pentru alegerea preşedintelui Republicii Moldova au fost fixate pentru 7 decembrie, cu majoritatea voturilor exprimate astăzi de parlamentarii din „Alianţa pentru Integrarea Europeană” (AIE). „Împotrivă” nu a fost nimeni.
Dacă şeful statului nu va fi ales nici de această dată, Parlamentul va fi dizolvat, iar în august 2010 ar urma să fie desfăşurate alegeri parlamentare anticipate.
Candidatul coaliţiei de guvernare la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova este Marian Lupu, preşedintele PDM, care a abandonat Partidul Comuniştilor la 10 iunie.
Şeful statului poate fi ales cu minim 61 de voturi, iar deputaţii majoritari speră să atragă din Partidul Comuniştilor cele 8 voturi care nu le ajung.
La 10 noiembrie, în cadrul primei tentative de a-l alege pe şeful statului, Lupu a fost singurul candidat, dar nu a putut fi ales, pentru el votând doar cei 53 de parlamentari din AIE.
Iniţial, alegerile preşedintelui au fost fixate pentru 23 octombrie, dar nu au avut loc, din cauză că era înregistrat un singur candidat (Marian Lupu), iar Curtea Constituţională, într-un aviz mai vechi, recomanda participarea a cel puţin doi candidaţi. Pe de altă parte, Constituţia şi Legea specială cu privire la alegerea preşedintelui nu conţineau referiri la numărul de candidaţi.
Deputaţii din AIE au amendat legea menţionată mai sus şi, astfel, şi-au deschis calea pentru organizarea alegerilor prezidenţiale chiar şi în situaţia în care pe buletin va figura un singur candidat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului