miercuri, 4 noiembrie 2009

Lupu, Voronin şi „telefonul stricat”

Printr-o modificare legislativă, deputaţii din AIE şi-au deschis calea pentru organizarea alegerilor prezidenţiale chiar şi în situaţia în care pe buletin va figura un singur candidat. Alegerile vor avea loc la 10 noiembrie, dar comuniştii încă nu dau semne că-l vor vota pe Marian Lupu.
Unii deputaţi PCRM, între care Vladimir Ţurcan şi Victor Stepaniuc, par mai flexibili şi spun că anticipatele trebuie evitate, dar şi aceştia îşi nuanţează cu prudenţă mesajul, pentru a nu-şi atrage nemulţumirea liderului de partid.
Vladimir Ţurcan, bunăoară, a declarat că ar vota un candidat al AIE doar având girul partidului. El a evitat să precizeze dacă şi-ar da votul pentru candidatul Marian Lupu şi nici nu a dorit să-şi spună părerea despre acesta. Probabil, conducerea Partidului Comuniştilor consideră că votarea „transfugului Lupu” ar afecta serios disciplina de partid, existând riscul să fie interpretată ca un semnal de slăbiciune, ca un semn că pot fi iertaţi şi „trădătorii”. Într-o asemenea situaţie, orice partid ar fi în dilemă.
Cu o soluţie salvatoare pentru Partidul Comuniştilor a venit chiar Vladimir Ţurcanu. Într-o emisiune la „Moldova 1”, el a admis că deputaţii comunişti ar fi de acord cu o modificare a Constituţiei care să permită alegerea şefului statului cu doar 52 de voturi (nu 61, câte sunt necesare acum). După o asemenea modificare, deputaţii AIE ar putea alege preşedintele de unii singuri, alegerile parlamentare anticipate ar fi evitate, iar comuniştii şi-ar păstra orgoliul neşifonat şi disciplina de partid netulburată.
Potrivit interpretărilor şi modificărilor legislative operate săptămâna trecută de majoritatea AIE, dacă preşedintele Republicii Moldova nu va fi ales din prima încercare, al doilea tur va fi organizat în cel mult 10 zile, iar alegerile repetate – în maximum 30 de zile de la scrutinul ordinar. Parlamentul poate fi dizolvat abia după expirarea unui an de la ultima dizolvare, iar noile alegeri anticipate ar fi posibile tocmai în august 2010.
La 30 octombrie, Vladimir Voronin a efectuat o vizită la Moscova, la invitaţia partidului „Rusia Unită” („Edinnaia Rossia”), iar presa a presupus că liderii formaţiunii ruse de guvernare au pledat cauza lui Marian Lupu. A doua zi, şi Lupu a plecat la Moscova pentru discuţii cu conducerea respectivului partid. În aceste zile ar urma să vedem dacă aceste convorbiri au influenţat sau ba discursul comuniştilor. Se pare că discuţiile directe, la Chişinău, dintre conducerile PDM şi PCRM nu au fost rezultative. În consecinţă, s-a apelat sau a fost acceptată medierea Moscovei. Aşa cum deplasările lui Lupu şi Voronin nu au coincis în timp, doar cei de la „Rusia Unită” vor cunoaşte exact ce a spus unul şi ce a spus altul. Altminteri spus, un fel de „telefonul stricat”.
Au existat şi presupuneri că la Moscova s-ar pune la cale o coaliţie dintre PDM şi PCRM. Dar această versiune a trecut aproape automat pe planul doi. Partidul Democrat, prin liderii săi Dumitru Diacov şi Marian Lupu, şi-a reconfirmat în aceste zile decizia de a rămâne în cadrul Alianţei pentru Integrarea Europeană. O coaliţie cu PCRM nici nu ar fi în avantajul PDM, formaţiune interesată să beneficieze de o imagine agreabilă în ochii Occidentului. Pe fundalul evenimentelor din aprilie, asocierea la guvernare cu Partidul Comuniştilor ar afecta imaginea Partidului Democrat. Instinctul supravieţuirii i-ar sugera mai degrabă PDM-ului o extindere confortabilă pe segmentul de centru-stânga al eşichierului politic prin dezlocuirea treptată a Partidului Comuniştilor. PDM este membru al Internaţionalei Socialiste. Prin urmare, dorinţa sa de a cuceri electoratul comuniştilor ar fi una firească.


Eleonora Lisnic
(Scris pentru „Capitala” din 4 noiembrie 2009)
Imagine: Pro TV a relatat că, după şedinta Parlamentului din 3 noiembrie, Marian Lupu şi Vladimir Ţurcan au discutat timp de aproximativ o jumătate de oră pe o canapea din holul Palatului Republicii, în incinta căruia se desfăşoară şedinţele forului legislativ.
Articolul a fost preluat de Hot News.md şi Unimedia

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului