joi, 19 noiembrie 2009

Marius Filip, un blogger din Bucureşti, explică de ce trebuie să participăm la alegerile din 22 noiembrie şi de ce absenteismul nu merită respect

Update: Citiţi şi opinia lui Marius Filip despre confruntarea dintre Crin Antonescu, Traian Băsescu şi Mircea Geoană
“În miezul apatiei generale (ce contrastează atât de mult cu vânzoleala mimată de pe ecranul televizoarelor), m-am gândit să scriu de ce trebuie să mergem la vot”, spune Marius Filip pe blogul său.

“Deci, de ce trebuie să mergem la vot?
Pentru că face parte din obligaţiile cetăţeneşti. Nicio lege nu ne obligă să votăm, dar nici legi care să ne forţeze să ne dăm “bună ziua” nu există. Însă a da “bună ziua” face parte din obligaţiile de om cu elementar bun-simţ. Tot la fel, a merge la vot face parte din obligaţiile de bun cetăţean.
Pentru că este una din puţinele ocazii în care egalitatea este reală. Expresia “toţi cetăţenii sunt egali în faţa legii” este, cum bine ştim, o formulă departe de realitate. Nici în cele mai democratice şi corecte societăţi oamenii nu sunt realmente egali - deşi legea poate fi egală pentru toţi, posibilitatea de folosire a ei în beneficiu propriu diferă enorm în funcţie de educaţie, studii, poziţie socială, posibilităţi financiare, etc. (să ne gândim doar la cine poate citi şi pricepe o lege sau la cine are bani să angajeze cei mai străluciţi avocaţi).
Dacă viaţa este plină de inegalităţi, votul este un lucru în faţa căruia chiar suntem egali. Votul meu valorează tot atât de mult cât al vecinului din colţ iar votul aceluia valorează tot atât de mult cât al primului ministru sau al preşedintelui însuşi. Arareori ţi se dă ocazia ca ceea ce doreşti să exprimi să aibă aceeaşi greutate cu ce doreşte să exprime primul om în stat. (…)
Sloganul “nu pot ei fura cât putem noi vota” nu este doar o lozincă electorală; este o afirmaţie cu un miez de adevăr matematic. (…)
Mai există un motiv pentru care trebuie să mergem la vot. Nu are o valoare practică, însă pentru mine acest argument este important, poate cel mai important – de aceea îl pomenesc.
Trebuie să votăm întrucât pentru acest drept elementar de a vota liber a curs sânge nevinovat. Eu am prins vremurile căderii lui Nicolae Ceauşescu (eram tânăr student pe atunci) şi nu voi uita niciodată acele zile. Nu voi uita ce s-a dorit, nu voi uita cât s-a murit.”
Citiţi articolul complet şi comentaţi pe blogul lui Marius Filip

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului