sâmbătă, 7 noiembrie 2009

Măştile de 1 leu se folosesc o singură dată, iar bancnotele pot fi purtătoare ale gripei obişnuite şi porcine

Într-o singură zi, de la 6 până la 7 noiembrie, în Republica Moldova au fost confirmate 61 de cazuri noi de infecţie gripală A(H1N1). Numărul total al cazurilor de gripă nouă a ajuns la 174. Trei persoane care au apelat târziu la medic au decedat, în timp ce restul bolnavilor au fost trataţi cu succes. Despre persoanele decedate s-a spus că sufereau şi de pneumonie.
Vacanţa elevilor, care urma să se încheie luni, 9 noiembrie, a fost prelungită cu o săptămână, pentru a preveni răspândirea virusului.
Medicii şi presa de la Chişinău au început să accentueze că măştile chirurgicale cumpărate cu un leu din farmacii sunt de unică folosinţă. În momentul în care o scoţi de pe faţă, n-o împătureşti ca s-o păstrezi pentru următoarea ieşire în stradă, dar o arunci la gunoi. Unii şi-au cumpărat o mască simplă din hârtie sau stofă, o poartă zilnic şi speră că aceasta îi va proteja de gripă multă vreme de acum încolo.
Dacă măştile au dispărut din farmacii, le putem confecţiona noi înşine, din câteva straturi de tifon.
Persoanele bolnave trebuie să-şi schimbe masca la fiecare patru ore. După acest interval, îi scade eficienţa şi nu mai împiedică răspândirea picăturilor de salivă infectată.
În alte ţări, oamenii se protejează şi cu măşti speciale, cu supapă pentru aspiraţie (filtru de aer). În România, preţul acestora este de aproximativ 25 de lei, echivalentul a 95 de lei moldoveneşti.
De rând cu alte măsuri de protecţie, medicii recomandă gargara şi curăţarea căilor nazale cu apă călduţă sărată cel puţin o dată pe zi.
Să ne spălăm pe mâini şi după ce numărăm banii din portofel - virusul care declanşează noua gripă supravieţuieşte până la 10 - 17 zile pe bancnote. Aceasta este concluzia unui studiu efectuat în Elveţia şi citat de „New York Times”.
Studii anterioare au demonstrat că bancnotele sunt purtătoare şi de alţi agenţi patogeni. Din acest motiv, epidemiologii sunt adepţii trecerii la carduri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului