luni, 2 noiembrie 2009

Mihai Ghimpu şi jurnaliştii au văzut cum arată vila prezidenţială de la Condriţa

Text: Pro TV
Foto: Unimedia

Se întinde pe o suprafaţă de peste 500 de hectare. Are o vilă de vară, o terasă cu grătar, un lac artificial, un beci încăpător, o fermă pentru porci şi acareturi pentru păsări, vaci şi cai.
Duminică, 1 noiembrie, preşedintele interimar, preşedintele Parlamentului, Mihai Ghimpu, a mers pentru prima datăa acolo. Dar, ghinion! Vila a rămas fără animale şi păsări, fără mobila dintr-un dormitor, fără butoaiele cu vin şi fără murături.
Fostul gospodar, Vladimir Voronin, le-a luat cu el. Mihai Ghimpu spune că va cere o inventariere a bunurilor, pentru a vedea dacă a fost luat ceva în mod abuziv.
Preşedintele interimar spune că a venit la vila de vară în premieră, curios să vadă cum se odihnea aici Vladimir Voronin, familia şi oaspeţii săi. Pe post de ghid a fost directorul interimar al complexului prezidenţial.
Reşedinţa are două nivele şi o mansardă.

La primul etaj se află sufrageria cu o masă pentru 12 persoane şi un televizor mare. Alături este bucătaria, echipată cu toate cele necesare.
Tot la parter este şi un birou de serviciu. Urcăm pe scările din lemn la etajul doi. Aici se află un salon pentru primirea oaspeţilor, mobilat cu două seturi de fotolii căptuşite cu piele şi două măsuţe. Tot aici este un şemineu, iar pe un perete atârnă blana şi capul unui cerb.
Mergem, mai apoi, în dormitorul prezidenţial. De fapt, sunt două dormitoare ale şefului statului, dar unul este fără mobilă.
Ambele dormitoare au câte un grup sanitar. Alături sunt 3 camere destinate oaspeţilor. Urcăm la mansardă. O masă de biliard, singurul loc de distracţie, spune directorul interimar. Amator de biliard, Mihai Ghimpu nu a ezitat să încerce tacul.
Lângă vilă se află beciul. Cândva aici erau butoaie cu vin şi o colecţie bogată de vinuri alese. Acum, rafturile sunt goale. Totul a fost luat de Vladimir Voronin, spune directorul interimar.
Până şi conservele şi murăturile pregătite de angajaţii vilei au fost luate de fostul şef de stat.
Pe beci a fost construită în urmă cu câţiva ani o terasă de vară.
Terasa este dotată cu un grătar, dar încă nu a fost folosit, spune ghidul nostru. Coborâm în curte. Mai bine-zis în încăperile pentru păsări şi animale domestice. Pe timpuri, aici erau cai, o vacă, struţi, iepuri, găini şi gâşte. Acum, bate vântul.
Grajdurile pentru cai sunt făcute din lemn, iar coteţul pentru păsări are faianţă. Mergem să vedem şi lacul artificial, construit încă pe timpul primului secretar al comuniştilor, Ivan Bodiul. Pe apă doar două lebede şi câteva raţe salbatice.
O parte a lacului este dotată cu un sistem special care nu permite ca apa să îngheţe. Există o cascadă construită artificial, iar în mijlocul apei este o insulă la care ajungi pe un pod.
Vila de vară a preşedintelui se află la circa 35 de kilometri de Chişinău, în inima codrilor de la Condriţa. Potrivit presei, suma totală alocată de stat în perioada 2001-2008 pentru Condriţa se ridică la 33 de milioane lei.
Sursa: Pro TV
(vezi video)

Concluzia lui Ghimpu
„Nu aş zice că e lux. Sunt lucruri făcute cu gust. Îmi pare foarte rău că nu cunoaştem cheltuielile pentru construcţiile din 2001 şi cheltuielile de întreţinere”, a declarat Ghimpu.El a declarat că nu are de gând să construiască absolut nimic la reşedinţa prezidenţială. „Ceea ce este, e de ajuns. Să încercăm să cheltuim banii acolo unde oamenii zi de zi aşteaptă o viaţă mai bună, pentru că aici, Slavă Domnului! ”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului