marți, 24 noiembrie 2009

Patriarhia Română critică dur hotărârea CEDO privind eliminarea crucifixelor din şcolile italiene

Patriarhia Română consideră nedreaptă recenta hotărâre a Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) prin care statul italian este obligat să elimine crucifixele din şcolile publice, deoarece ar constitui “un atentat la adresa identităţii religios-spirituale a poporului italian şi implicit a majorităţii cetăţenilor europeni”, se arată într-un comunicat al Patriarhiei.

Hotărârea CEDO a produs în Italia o adâncă emoţie şi a suscitat un protest popular. Un sondaj promovat de “Corriere della Sera” a arătat că 84 la suta dintre cei chestionaţi se declară în favoarea prezenţei crucifixului în sălile publice. O primă reacţie de sprijinire a Bisericii Catolice şi implicit a italienilor creştini în acest conflict a venit din partea Bisericii Ortodoxe Greceşti, care a cerut o mobilizare a întregii Europe împotriva abuzivei hotărâri a CEDO.

Se încearcă minimalizarea creştinismului

În comunicatul Patriahiei Române se arată: “Sub pretextul drepturilor şi libertăţilor unei minorităţi agresive şi intolerante faţă de valorile împărtăşite public de către o majoritate creatoare de cultură şi civilizaţie pe continentul european, asistăm din nou la o încercare de minimalizare a rolului şi contribuţiei creştinismului la cultura şi civilizaţia Europei. Această intenţie a fost evidentă cu prilejul redactării «Proiectului Constituţiei Europei Unite» (2003), atunci când au existat ample dezbateri pentru introducerea unei menţiuni speciale referitoare la rădăcinile creştine ale Europei. Această menţiune nu a mai fost inclusă în textul final al Constituţiei din cauza faptului că un curent antireligios şi autosuficient, sub pretextul principiului neutralităţii, a dorit cu orice preţ să impună o viziune specifică despre ceea ce înseamnă laicitatea puterii de stat.”

Este cunoscut faptul că discuţiile de la acea vreme ignorau principiile “Tratatului de la Amsterdam” din 1997, care stabileau în mod expres că “Uniunea Europeană respectă şi nu aduce atingere statutului de care beneficiază în baza dreptului naţional Bisericile, asociaţiile sau comunităţile religioase din statele membre”.

România s-a confruntat cu o situaţie asemănătoare atunci când, în numele aceluiaşi principiu al neutralităţii, s-a cerut instanţelor să pronunţe o hotărâre prin care icoanele şi celelalte însemne religioase să fie scoase din şcoli.

Hotărârea CEDO referitoare la Italia reprezintă de fapt “o tendinţă de uniformizare sub pretextul protejării pluralismului şi de exilare a religiei în spaţiul privat, aşa cum se întâmpla în timpul regimului comunist din Europa răsăriteană, când o minoritate ideologică persecuta credinţa şi cultura majoriăţii”, se mai arată în comunicatul Patriarhiei.
În continuare, documentul mai spune că “societatea nu poate exista fără simboluri, iar dacă simbolurile creştine religioase devenite simboluri naţionale culturale laice vor fi excluse din spaţiul public, alte simboluri (comercial-consumiste, pragmatiste, nihiliste şi globalizante) le vor lua locul, aducând cu sine confuzie în loc de convergenţă şi revoltă în loc de respect reciproc”.


Sursa: Dumitru Manolache, „Gardianul”, 2009-11-24

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului