luni, 2 noiembrie 2009

Republica Moldova, pe agenda SUA

Foto: Ambasadorul SUA la Chişinău, Asif J. Chaudhry, şi preşedintele Parlamentului, şeful interimar al statului, Mihai Ghimpu.

Indiferent de coloratura guvernărilor de la Chişinău, Statele Unite ale Americii au acordat constant asistenţă financiară şi tehnică Republicii Moldova. Fără riscul de a exagera, putem spune că sprijinul a vizat şi vizează dezvoltarea şi reformarea tuturor domeniilor. Un lucru mai puţin cunoscut de publicul larg este că până şi elaborarea primelor bugete de stat ale R. Moldova s-a făcut cu suportul unor specialişti americani detaşaţi la Chişinău.
În context politic, numele Republicii Moldova, confruntată cu diferendul transnistrean şi pe teritoriul căreia staţionează trupe militare ruse, a răsunat şi în luările de cuvânt ale ex-preşedinţilor americani Bill Clinton şi George Bush. Ar fi total injust să spunem că SUA ne-au neglijat cu desăvârşire anumite perioade de timp, pentru că nu a fost aşa. Indiferent de situaţia politică internă, programele de democratizare, de emancipare a presei, de dezvoltare a localităţilor rurale, de instruire a cadrelor juridice, militare şi de poliţie, de combatere a corupţiei sau alte proiecte sprijinite de americani au continuat fără întreruperi. Totuşi, mai mulţi politicieni şi analişti susţin că, în aceste zile, Republica Moldova a primit un puternic semnal de încurajare, chiar unul fără precedent, din partea SUA.
Iată ce le-a permis o asemenea concluzie: aflat la 22 octombrie în vizită oficială la Bucureşti, vicepreşedintele SUA, Joseph Biden, a ţinut să aducă Republica Moldova în atenţia publicului, fără ca acest lucru să-i fi fost sugerat de întrebările jurnaliştilor. Într-un context în care se referea la consolidarea securităţii pe continentul european, inclusiv prin amplasarea noului scut american antirachetă, Biden a declarat: „Şi noi dorim ca vecinii României, inclusiv Moldova, să îşi continue paşii spre democratizare şi reforme economice şi să fie integraţi în structurile euroatlantice când vor fi pregătiţi. De aceea, după cum aţi arătat, sperăm că vom putea să ajutăm la stabilizarea economică a Moldovei”. Biden a mai spus că România „reprezintă un exemplu pentru Republica Moldova, Georgia, Ucraina pe traseul către prosperitate şi stabilitate”.
“Trebuie să interpretăm corect acest mesaj – declaraţia nu înseamnă o integrare a Republicii Moldova în NATO, pentru că aceasta nu este posibilă într-un viitor apropiat. Se are în vedere o susţinere din partea SUA a priorităţii de integrare europeană a noului guvern moldovean, dar şi o normalizare a relaţiilor cu structurile euroatlantice, inclusiv NATO”, menţionează analistul Vlad Lupan.
“Statele Unite ale Americii îşi pun în valoare ponderea pentru a susţine aspiraţiile europene ale Republicii Moldova, după instalarea unui guvern pro-european la Chişinău”, descifrează “New York Times” declaraţia lui Biden.
Atitudinea SUA faţă de R. Moldova s-a îmbunătăţit odată cu schimbarea guvernării, a conchis, într-un interviu pentru “Europa Liberă”, ministrul moldovean de Externe, Iurie Leancă: “În luna iulie, dacă îmi amintesc bine, vicepreşedintele american Biden s-a aflat la Kiev şi cu acea ocazie nu am reţinut să se fi referit la situaţia democraţiei din Moldova, la necesitatea unui sprijin pentru autorităţi. Şi acum, cu această ocazie, vedem o diferenţă enormă şi este o diferenţă pozitivă”.
“Cu o guvernare democratică, R.Moldova revine pe radarul marilor puteri”, titrează Agenţia NewsIn.
“America ia Basarabia sub protecţie”, conchide analistul Viorel Patrichi de la cotidianul bucureştean “Gardianul”, subliniind că este pentru prima dată când un înalt demnitar de la Washington rosteşte asemenea cuvinte în România.
“Nimic nu se va mişca pe Nistru fără intervenţia decisivă a Washingtonului, iar acest lucru trebuie să se priceapă bine la Chişinău, la Bucureşti, dar şi la Kiev. Biden a spus ca noul proiect antirachetă nu este îndreptat contra Rusiei, fiindcă este vorba de rachete de rază scurtă şi medie. El a îndemnat însă ţările din estul şi din centrul Europei să acorde asistenţă Republicii Moldova, Ucrainei, Georgiei şi Azerbaidjanului pentru democratizare şi deschidere”, notează Patrichi.
La rândul său, analistul român Dan Dungaciu este de părere că declaraţia vicepreşedintelui SUA spune mai multe decât pare la prima vedere: “Înseamnă că administraţia americană a vrut să transmită acest mesaj şi că pe agenda lui Biden conexiunea România-RM devine tot mai evidentă. Iar autorităţile de la Chişinău au primit un semnal la care, cel mai probabil, se aşteptau”.
“Voi pleca la Washington până la sfârşitul anului”, a declarat presei premierul Vlad Filat, comentând declaraţiile oficialului american. Prim-ministrul moldovean a relevat că SUA vor acorda Republicii Moldova un sprijin financiar nerambursabil de 262 de milioane de dolari.
Dan Dungaciu evidenţiază şi următorul aspect: “Oficialul american nu vorbeşte despre Ucraina, ci despre R. Moldova, nu despre parteneriatul Chişinău-Kiev, ci despre R. Moldova, vecina României”.
Fără îndoială, pe calea dezvoltării sale, Republica Moldova are mare nevoie şi ar trebui să fie recunoscătoare pentru orice susţinere financiară şi tehnică. Dacă ar fi posibil, ne-am dori şi garanţia că nu ne vom pomeni nicicând la mijlocul jocului geopolitic dintre NATO şi Rusia. Dar nu ne-o poate oferi nimeni.

Publicat în "Capitala", nr. din 28 octombrie 2009

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului