duminică, 8 noiembrie 2009

Sarkozy a dărâmat cu târnăcopul Zidul Berlinului, în timp ce Angela Merkel era la saună


Sarkozy povesteşte cum a contribuit cu “lovituri de târnăcop” la căderea Zidului Berlinului
Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, care urmează să participe luni, 9 noiembrie, la Berlin, la ceremoniile care marchează 20 de ani de la căderea Zidului, povesteşte pe Facebook cum, în acea zi istorică, se afla în acest oraş şi a contribuit cu "lovituri de târnăcop".
O fotografie nocturnă a tânărului deputat francez de 34 de ani, în faţa Zidului, atestă această participare, pe pagina sa personală de pe site-ul de socializare Facebook.
Într-o rubrică intitulată "Amintiri despre căderea Zidului Berlinului, la 9 noiembrie 1989", preşedintele francez aminteşte că atunci era secretar general adjunct al RPR, partidul prezidat de Jacques Chirac, cel care avea să devină preşedintele Franţei, şi condus de Alain Juppe, care urma să devină premier.
"La 9 noiembrie, dimineaţa, ne interesăm de informaţiile care sosesc de la Berlin şi par să anunţe o schimbare în capitala divizată a Germaniei. Decidem să părăsim Parisul cu Alain Juppe pentru a participa la evenimentul care se profilează", povesteşte şeful statului francez.
"Sosiţi în Berlinul de Vest, mergem spre poarta Brandenburg, unde o mulţime entuziastă s-a strâns deja la anunţul probabilei deschideri a Zidului", continuă el.
"Acolo, prin cea mai mare coincidenţă, ne intersectăm cu un tânăr ales francez pe care îl cunoşteam, la vremea aceea specialist în probleme de apărare: Francois Fillon", povesteşte Sarkozy, referitor la cel care avea să-i devină, 18 ani mai târziu, prim-ministru.
"Mergem apoi spre Checkpoint Charlie pentru a trece în partea de est a oraşului şi, în sfârşit, să confruntăm acel zid în care am putut să dăm câteva lovituri de târnăcop", îşi aminteşte preşedintele.
"În jurul nostru se adunau familii pentru a distruge betonul. Unii veneau să ne vorbească pentru a ne explica sentimentele lor, noile lor ambiţii şi pentru a ne împărtăşi emoţiile după decenii de separare. Noaptea continuă în entuziasmul general", potrivit şefului statului.
"Regăsirile din rândul poporului german anunţau sfârşitul Războiului Rece şi începutul unei perioade de mare libertate în Europa", afirmă el. "Această libertate o apărăm în continuare cu Europa şi o sărbătorim după 20 de ani", conchide el.
Sursa: Mediafax


În timp ce est-germanii ei dărâmau Zidul Berlinului, Angela Merkel era la saună

În jurul ei stătea să izbucnească unul din cele mai importante evenimente ale secolului XX, dar Angela Merkel a considerat că nu avea de ce să-şi rateze programarea la saună. Astfel, în seara de 9 noiembrie 1989, în timp ce est-germanii euforici spărgeau Zidul Berlinului, Merkel îşi vedea de tabietul ei săptămânal, relateaza The Guardian.
Cancelarul, care pe atunci era un fizician în vârstă de 35 de ani, a declarat că atmosfera era tensionată de câteva zile şi ştia că ceva era pe cale să se întâmple. Mai mult, ea a auzit la televizor anunţul despre deschiderea graniţelor. “Dar era joi, iar joia era ziua mea de saună şi acolo am şi mers”, a explicat Merkel, la fel de pragmatică precum i s-a dus deja vestea. După ce a ieşit de la saună, s-a dus cu o prietenă la o bere şi abia apoi i s-a alăturat mulţimii. Ea spune că nu s-a grăbit, ca ceilalţi est-germani, deoarece s-a gândit că, dacă se deschide, Zidul va rămâne deschis şi va avea tot timpul să exploreze Vestul, fără a-şi da programul peste cap.
Sursa: Gardianul

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului