joi, 12 noiembrie 2009

Traian Băsescu s-a întâlnit astăzi cu un grup de tineri din Republica Moldova, victime ale maltratărilor din aprilie


Preşedintele României: “Să treacă UE peste Prut”

“Zilele trecute am fost la Berlin, unde s-au sărbătorit 20 de ani de la dărâmarea Zidului Berlinului care a separat naţiunea germană. Noi nu avem un zid, avem un râu - Prutul - şi cred că îl vom trece prin intrarea Republicii Moldova în UE, adică să treacă UE peste Prut”, a declarat preşedintele Traian Băsescu, astăzi, 12 noiembrie, la întânirea cu un grup de tineri, elevi şi studenţi din Republica Moldova, victime ale maltratărilor, torturii, tratamentului inuman şi degradant la care au fost supuşi de poliţia moldovenească în timpul evenimentelor din 6-7 aprilie 2009.

Preşedintele Băsescu i-a avertizat că importanţa Partidului Comunist din Republica Moldova - o forţă politică puternică, cu capacitatea de a mobiliza masele - nu este de neglijat, adăugând că, şi cu un guvern democratic la Chişinău, structurile retrograde sunt rezistente.

Principalul mesaj transmis tinerilor a fost acela de a-i încuraja să meargă înainte pentru ca Republica Moldova să devină un stat membru al UE, atunci când va fi pregătită din punct de vedere al funcţionării statului şi al standardelor politice cerute de un astfel de obiectiv. Preşedintele român i-a asigurat pe moldoveni că, din calitatea de stat membru al Uniunii Europene, România susţine ca Republica Moldova să nu fie abandonată, ca pespectivă de intrare în UE, cu Ucraina, ci să fie inclusă în pachetul Balcanilor de Vest, acolo unde şansele sunt mult mai bune şi reprezintă pasul următor de extindere a UE.
“Cu certitudine, vor exista extinderi, mai ales acum, după ce Tratatul de la Lisabona a fost ratificat. Până acum, extinderea era blocată pentru că Tratatul de la Nisa limita la 27 numărul de state membre ale UE. Noul tratat deschide perspective şi pentru alte ţări. Aceasta este o bătălie ce nu poate fi susţinută doar de România, ci şi de Republica Moldova”, a precizat preşedintele Băsescu.

Traian Băsescu a vorbit şi despre procedura de redobândire a cetăţeniei române, arătând că aplicarea acesteia în sensul accelerării acordării cetăţeniei române pentru moldoveni depinde mult şi de legislaţia din Republica Moldova: “Urmărind statisticile, noua lege a produs o îmbunătăţire radicală a procesului de acordare a cetăţeniei. Probabil, în primele luni ale anului 2010, vom crea o Agenţie separată pentru acordarea cetăţeniei române, pentru că acum este o comisie multi-ministerială care se întruneşte o dată pe săptămână la Ministerul Justiţiei, deci este un proces complicat.” Preşedintele s-a declarat bucuros că, prin noua lege, actele pentru redobândirea sau dobândirea cetăţeniei române pentru cei care au pierdut-o fără voia lor se pot depune la orice ambasadă română sau consulat, arătând că în câteva zile vor deveni funcţionale şi noile consulate de la Cahul şi Bălţi.

Traian Băsescu le-a mulţumit tinerilor moldoveni pentru atitudinea curajoasă din aprilie 2009, determinantă pentru evaluarea externă a ceea ce se întâmpla atunci în Republica Moldova, dar şi pentru că au păstrat vii limba română şi tradiţiile.

Primarul Chisinăului, Dorin Chirtoacă, prezent şi el la întâlnire, i-a mulţumit preşedintelui Băsescu pentru că i-a primit pe aceşti tineri, care “şi-au exprimat clar dorinţa pentru democraţie şi intregrare europeană a Republicii Moldova”. Chirtoacă este de părere că toate cele patru delegaţii de tineri moldoveni care vizitează România în cadrul proiectului “Recunoaştere şi Recunoştinţă”, iniţiat de Primăria Chişinău şi MAE îşi pot “încărca bateriile” pentru a putea merge mai departe în promovarea valorilor democraţiei şi pentru pedepsirea în instanţă a celor care în aprilie s-au făcut vinovaţi de abuzuri. Proiectul amintit are ca scop să contribuie la reabilitarea morală şi psihologică a victimelor abuzurilor structurilor de forţă după 6-7 aprilie 2009.
Sursa: Basescu.ro


Tinerii maltrataţi ca urmare a evenimentelor din 6 – 7 aprilie, primiţi de preşedintele României, Traian Băsescu

Primarul general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, alături de un grup de tineri din capitală se află astăzi la Bucureşti, unde a fost primit la Palatul Cotroceni de către Preşedintele României, Traian Băsescu. Tinerii sunt victime ale maltratărilor, torturii, tratamentului inuman şi degradant la care au fost supuşi de către organele de forţă ca urmare a evenimentelor din 6 – 7 aprilie a.c. şi se află în aceste zile într-o excursie în România, în cadrul Programului „Recunoaştere şi recunoştinţă”.

În mesajul său, preşedintele României i-a felicitat pe tineri pentru lupta lor şi atitudine pentru democraţie, libertate şi un viitor european pentru R. Moldova. Şeful statului român a menţionat că lupta împotriva sistemului comunist încă nu s-a încheiat, precizând că sistemul nu cedează atât de uşor, iar rădăcinile acestuia sunt adânci. Traian Băsescu s-a pronunţat pentru intensificarea colaborării economice dintre România şi R. Moldova, exprimând, de asemenea, intenţia de a iniţia semnarea unui acord pentru formarea unui grup de state Balcanice, din care să facă parte şi R. Moldova, pentru aderare la UE.

La rândul său, primarul general Dorin Chirtoacă a mulţumit preşedintelui României pentru susţinerea acţiunii „Recunoştere şi recunoştinţă”, iniţiată de Primăria Chişinău. De asemenea, edilul Chişinăului a apreciat consecvenţa autorităţilor române în relaţia cu R. Moldova şi susţinerea pentru integrarea europeană a ţării noastre. În special, Dorin Chirtoacă a ţinut să-i aducă mulţumiri domnului Traian Băsescu pentru promulgarea Legii cu privire la simplificarea procedurii de obţinere a cetăţeniei, pentru decizia de deschidere a celor două consulate româneşti la Bălţi şi Cahul şi pentru suplinirea numărului de locuri în Universităţile din România pentru studenţii din R. Moldova.

În altă ordine de idei, primarul general şi-a exprimat speranţa că în curând va fi semnată şi convenţia cu privire la micul trafic de frontieră. Şeful administraţiei municipiului Chişinău a exprimat încrederea în relansarea relaţiilor dintre cele două state, prin abolirea regimului de vize, legea consulatelor şi legea cetăţeniei. În context, primarul Dorin Chirtoacă i-a urat succese preşedintelui Băsescu în alegerile prezidenţiale din România, care vor avea loc la finele lunii curente, pentru a putea pune în aplicare în continuare agenda vis-a-vis de sprijinirea R. Moldova pentru aderare la UE.

Proiectul „Recunoaştere şi recunoştinţă” a fost iniţiat de Primăria Chişinău, cu susţinerea Departamentului pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi a Ministerului Tineretului şi Sportului din România. Acţiunea are ca scop să contribuie la reabilitarea morală şi psihologică a victimelor abuzurilor structurilor de forţă după 6-7 aprilie 2009. În cadrul proiectului, vor fi organizate 3 excursii pentru grupuri de tineri care au suferit în urma acţiunilor poliţiei din aprilie 2009 în localităţile cu semnificaţie cultural-istorică din România.

Direcţia Relaţii Publice,
Primăria mun. Chişinău
12 noiembrie 2009

3 comentarii:

  1. cu ce rost ca e campanie electorala?

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, pe de o parte, e campanie electorală, dar pe de altă parte, nu-i putea primi mai înainte, pentru că aici situaţia politică era încă tulbure şi comuniştii iar l-ar fi învinuit pe Băsescu de amestec în treburile interne ale RM.

    RăspundețiȘtergere
  3. da ca presedintele nostru (nici cel precedent nici cel actual) nu se intilneste cu ei...., macar aslt presedinte sa se intilneasca.......

    RăspundețiȘtergere

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului