luni, 2 noiembrie 2009

Traian Băsescu a semnat decretele privind deschiderea consulatelor la Cahul şi Bălţi

Preşedintele României, Traian Băsescu, a semnat luni, 2 noiembrie, “Decretul privind înfiinţarea Consulatului General al României la Cahul, Republica Moldova” şi “Decretul privind înfiinţarea Consulatului General al României la Bălţi, Republica Moldova”.
Deschiderea celor două consulate va simplifica şi procedura eliberării permiselor de mic trafic pentru cetăţenii R. Moldova.
La 20 octombrie, miniştrii de Externe ai României şi Republicii Moldova au parafat, la Chişinău, Acordul privind micul trafic la frontieră. Este aşteptată semnarea acordului.
Potrivit declaraţiilor ministrului de Externe al R. Moldova, Iurie Leancă, primii cetăţeni ar putea ridica permisele de mic trafic până la sfârşitul acestui an. Părţile urmează să stabilească numărul localităţilor din R. Moldova care vor beneficia de noile condiţii şi să precizeze care va fi distanţa zonei de frontieră - 30 sau 50 km.
Cetăţenii moldoveni nu vor achita niciun ban pentru permisele de mic trafic, pentru că documentul prevede că taxa de eliberare a permisul este echivalentă costului vizei de scurtă durată în România, care în prezent este gratuită, a menţionat Iurie Leancă, în cadrul unui briefing.
Ministrul a mai spus că în scopul facilitării obţinerii permiselor de mic trafic, autorităţile de la Bucureşti au convenit că într-o perioadă scurtă vor fi deschise consulate ale României la Bălţi şi Cahul. Părţile au discutat adiţional şi despre deschiderea unui consulat al R. Moldova la Iaşi, în viitorul apropiat.

La 22 noiembrie 2009, 13 secţii de votare pentru alegerile prezidențiale din România vor fi deschise pe teritoriul Republicii Moldova. Pentru scrutinele anterioare, în R. Moldova existau doar două secţii de votare, la Chişinău, pe lângă Ambasada şi Consulatul României.
Patru dintre cele 13 secţii vor fi deschise în Chişinău, iar restul - la Orhei, Nisporeni, Ungheni, Bălţi, Cahul, Giurgiuleşti, Anenii Noi, Căuşeni şi Soroca.
Preşedintele Traian Băsescu va concura pentru un al doilea mandat.


Din arhivă: Destinul lui Băsescu: să facă Unirea

Un comentariu:

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului