miercuri, 25 noiembrie 2009

UE are preşedinte şi un şef al diplomaţiei


Premierul belgian Herman Van Rompuy a fost desemnat în seara zilei de 19 noiembrie primul preşedinte al Uniunii Europene, iar Catherine Ashton, din Marea Britanie, a fost aleasă drept Înalt Reprezentat al UE pentru Afaceri Externe.
Alegerea făcută de liderii europeni, reuniţi la Bruxelles, în cadrul summit-ului extraordinar al şefilor de stat şi de guvern din cadrul UE, a fost alta decât cea prognozată de analişti. Aceştia apreciau că britanicul Tony Blair şi luxemburghezul Jean-Claude Juncker ar fi candidaţii cu cele mai sigure şanse.
Înfiinţarea unui post de preşedinte, a unui post de înalt reprezentant pentru politica externă, consolidarea competenţelor Parlamentului European şi eficientizarea procesului decizional sunt principalele schimbări prevăzute de Tratatul de la Lisabona, care va intra în vigoare la 1 decembrie 2009. Tratatul înlocuieşte proiectul Constituţiei europene, abandonat în 2005, iar ratificarea sa a fost finalizată de către toate cele 27 de state membre ale UE la 13 noiembrie, prin depunerea instrumentului de ratificare de către Republica Cehă.
Până la adoptarea Tratatului de la Lisabona, preşedinţia Consiliului Uniunii Europene se schimba de două ori pe an, fiind asigurată, prin rotaţie, de câte un stat membru.

Cine conduce Europa?

Primul preşedinte al UE, Herman Van Rompuy, are 62 de ani, este un creştin-democrat flamand, în vârstă de 62 de ani, care a fost parlamentar încă din 1988. A devenit premierul Belgiei în decembrie 2008, “după ce a fost rugat insistent”, după cum relatează presa europeană. Mai aflăm că “este un om cunoscut pentru abilitatea sa de a nu supăra pe nimeni, mascând o puternică determinare”, dar şi pentru “capacitatea sa de a realiza compromisuri între diferitele comunităţi lingvistice, cea francofonă şi cea flamandă”. Van Rompuy este pasionat de literatură (îndeosebi de cea franceză şi germană), are un blog pe care publică haiku-uri în limba olandeză. Salariul lunar al preşedintelui UE va fi de 24.000 de euro net.
Unele medii de informare au scris că preşedinte Uniunii Europene este un „iluminat”, membru al Clubului Bilderberg, în timp ce altele s-au rezumat la a spune că acesta a participat la o reuniune a Clubului ultrasecret, cu 5 zile înainte de a fi ales în înalta funcţie. La acea reuniune a participat Etienne Davignon, mare industriaş Belgian, şeful clubului Bilderberg, Henry Kissinger, fost secretar al Departamentului de Stat american, şi “iluminaţi” din lumea politică şi de afaceri, din bănci şi din presa subordonată.
Dar nu faptul că Bilderberg este „elita noii ordini mondiale” i-a scandalizat pe preşedinţii şi premierii din UE, ci faptul că Van Rompuy este favorabil unor taxe ecologice şi pe tranzacţii financiare, poziţie pe care şi-ar fi expus-o şi la şedinţa Clubului.


Interese şi “planuri secrete”

“Franţa şi Germania au insistat asupra desemnării lui Herman Van Rompuy în funcţia de preşedinte al UE, întrucât acesta nu are un interes naţional de apărat şi nici nu este foarte cunoscut pe plan internaţional, putând astfel să îşi impună eficient agenda prin intermediul lui. Uniunea Europeană, ca un proiect supranaţional ce beneficiază de o reprezentare la nivel mondial, poate exista numai ca o entitate dominată de un consens franco-german, care este dificil de obţinut şi subtil atunci când există”, comentează apreciata agenţie “Stratfor”, preluată de “Mediafax”.
Presa mai scrie că Van Rompuy doreşte un imn „naţional” al Uniunii Europene, dar şi renunţarea la unele simboluri naţionale, precum stemele de pe euro, cele de pe plăcuţele de înmatriculare şi din cărţile de identitate sau paşapoarte.
Uniunea Europeană a schiţat, în secret, planul pentru a deveni o putere de vârf la nivel global, scria cu puţin timp în urmă “The Telegraph”, cu referire la “documente cu circulaţie restrânsă”. Odată pus în aplicare acest plan, UE va putea să semneze tratate şi acorduri internaţionale de politică externă, apărare sau de altă natură, în numele celor 27 de ţări membre. Altfel spus, UE ar urma să aibă personalitate juridică deplină.
Să ne amintim că preşedintele ceh, euroscepticul Vaclav Klaus, ultimul lider european care a ratificat Tratatul de la Lisabona, la 3 noiembrie, după mai multe săptămâni de blocaj, era îngrijorat că “Republica Cehă încetează să mai fie un stat suveran” din momentul intrării în vigoare a documentului.

Câştigători şi păgubiţi

La doar câteva zile după alegerea lui Van Rompuy în funcţia de preşedinte al UE, premierul britanic, Gordon Brown, este acuzat că s-a lăsat păcălit de Germania şi Franţa la negocierile pentru numirea preşedintelui Uniunii Europene şi, astfel, a prejudiciat interesele economice ale Marii Britanii. Criticii spun că Brown a ratat un post economic foarte important în Comisia Europeană, pentru a o putea instala pe baroneasa Ashton în funcţia de „ministru de externe” al UE, a scris „The Telegraph”.
Catherine Ashton, aleasă Înalt Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, are 53 de ani, este membră a Partidului Laburist din Marea Britanie, nu este foarte cunoscută nici în ţara ei, dar presa susţine că este foarte apreciată la Bruxelles, unde şi-a făcut un renume în funcţia de comisar european la Comerţ. Ea va prelua rolul de şef al diplomaţiei europene de la Javier Solana, însă va avea competenţe sporite, fiind, concomitent, vicepreşedinte al Comisiei Europene.
Anterior, surse de la Bruxelles şi Bucureşti afirmau că Adrian Severin, un europarlamentar român de centru-stânga, se pregăteşte să candideze pentru acest post.
“Sigur că noi l-am preferat pe Adrian Severin Înalt Reprezentant şi a fost o muncă, dar în momentul în care prim-miniştrii socialişti au ajuns la un consens privind numele pe care îl propun Consiliului, lucrurile nu mai puteau fi întoarse. Dar de încercat, am încercat", a declarat preşedintele României, Traian Băsescu, citat de Mediafax.

Eleonora Lisnic

(Publicat în "Capitala" din 25 noiembrie 2009)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului