duminică, 8 noiembrie 2009

Un propagandist „neinformat“ a provocat dărâmarea Zidului din Berlin

George W. Bush şi Mihail Gorbaciov dăduseră lumină verde pentru “perestroika” şi “glasnosti” în Republica Democrată Germană. Nu întâmplător, pe 23 august 1989, Ungaria comunistă a ridicat restricţiile la frontiera cu Austria.
În septembrie, peste 13.000 de est-germani vin prin Ungaria şi trec în Austria. În RDG au loc mari demonstraţii antiguvernamentale.
În consecinţă, Erich Honecker, “pretinu” lui Nicolae Ceauşescu, demisionează pe 18 octombrie şi este înlocuit de Egon Krenz la conducerea RDG.
Noul guvern promite vize pentru Germania Federală, fără alte formalităţi.
Günter Schabowski, ministrul propagandei din Republica Democrată Germană, a primit sarcina să anunţe public hotărârea la o conferinţă de presă pe 9 noiembrie. Fusese în concediu şi nu ştia detaliile noii legi.
Un ziarist italian l-a întrebat când vor intra în vigoare noile prevederi. Günter Schabowski nu avea instrucţiuni, dar a bravat: “După câte ştiu eu, intră în vigoare imediat, chiar acum”.
Est-berlinezii au auzit la televiziunea RDG această declaraţie şocantă şi au luat cu asalt toate punctele de control.
Luaţi prin surprindere, copleşiţi numeric şi pentru că nu primisera nici un fel de reglementări, grănicerii nu au folosit armele şi au deschis barierele punctelor de trecere. Oamenii treceau după un control sumar sau fără formalităţi. Barurile din Berlinul de Vest făceau cinste conaţionalilor veniţi şi euforia era generală. 9 noiembrie este sărbătorită ca ziua Căderii Zidului.
În următoarele zile, mulţi nemţi au venit cu baroase, ciocane şi dălţi pentru a demola zidul şi pentru a lua suveniruri bucăţi de moloz. Erau supranumiţi “Mauerspechte”. De această euforie generală a profitat cancelarul Helmut Kohl, care a decretat reunificarea Germaniei la 3 octombrie 1990.
Viorel Patrichi,
“Gardianul”


Foto: Mihail Gorbaciov (78 de ani), Helmut Kohl (79 ani) şi George Bush senior (85 de ani), marele trio al Războiului Rece, s-au reîntâlnit la Berlin, în cadrul unei ceremonii de marcare a 20 de ani de la căderea Zidului Berlinului.
Gorbaciov a recunoscut că atât el, cât şi fostul premier britanic Margaret Thatcher şi ex-preşedintele francez Francois Mitterand s-au opus, iniţial, unificarii, dar dă vina pe faptul că statele implicate aveau nişte relaţii diplomatice proaste.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului