duminică, 8 noiembrie 2009

Viorel Chetraru, director al Centrului Anticorupţie


În şedinţa Guvernului din 4 noiembrie, Viorel Chetraru a fost numit director al Centrului pentru Combaterea Infracţiunilor Economice şi Corupţiei (CCIEC), în locul lui Sergiu Burduja.
Chetraru a menţionat că activitatea instituţiei trebuie să se desfăşoare „într-un cadru absolut legal, pentru a exclude transformarea acesteia dintr-un organ de ocrotire a normelor de drept într-un mecanism de represiune aflat în slujba intereselor de tip criminal sau mafiot”. Totodată, noul director a avertizat că activitatea Centrului “va fi una mai aplicată, mai agresivă, aceasta însemnând să se treaca de la vorbe la măsuri practice şi să fie traşi la răspundere funcţionarii corupţi”.
Anterior, Viorel Chetraru a fost şeful unei Direcţii din cadrul MAI. El a activat şi în cadrul CCIEC, în primii ani de după crearea acestuia, precum şi în cadrul Comisariatului Centru şi al Poliţiei Economice. A absolvit în 1996 Academia „Alexandru Ioan Cuza” de la Bucureşti, o instituţie a MAI al României, după care şi-a făcut masteratul la Academia de Poliţie „Ştefan cel Mare” din Chişinău şi la Academia de Administrare Publică de pe lângă preşedintele Republicii Moldova.
Viorel Chetraru este căsătorit şi are doi copii.

Oameni vechi şi noi în eşalonul doi

În aceeaşi şedinţă, Elena Beleacov a fost numită în funcţia de director general al Biroului Relaţii Interetnice, după ce Olga Gonciarov a fost eliberată din funcţie în baza cererii depuse, iar Gheorghe Vdovâi a fost desemnat în funcţia de director al Agenţiei „Moldsilva”.
Natalia German a fost reconfirmată de actualul Guvern în funcţia de ministru adjunct al Afacerilor Externe şi Integrării Europene. Guvernul Greceannâi o desemnase în aceeaşi funcţie la 29 iunie 2009. Candidatura Nataliei Gherman a fost puternic sprijinită de şeful diplomaţiei, Iurie Leancă. Natalia Gherman, fiica ex-preşedintelui Mircea Snegur, activează din 1992 în ministerul de Externe şi a fost ambasador timp de mai mulţi ani.
Octavian Calmâc, ex-şef de direcţie în Ministerul Economiei, a fost numit ministru adjunct în acest minister, Anatol Zolotcov a fost desemnat ministru adjunct al Construcţiilor şi Dezvoltării Regionale, Boris Gherasim – al Transporturilor şi Dezvoltării Drumurilor, iar Sergiu Sainciuc – al Muncii, Protecţiei Sociale. În guvernul comuniştilor, Sainciuc a fost ministru adjunct al Economiei şi Comerţului.
Agenţia “Stirea Zilei” susţine că, din cei 5 miniştri adjuncţi, 3 au fost propuşi de PD (Anatolie Zolotcov, Sergiu Sainciuc, Octavian Calmâc), unul de PL (Boris Gherasim) şi altul de PLDM (Natalia Gherman).
În baza cererilor depuse, Guvernul i-a eliberat din funcţie pe următorii: Valeriu Ostalep, ministru adjunct al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Vasile Ursu, ministru adjunct al Construcţiilor şi Dezvoltării Teritoriului, Iurie Bucinschi, ministru adjunct al Protecţiei Sociale, Familiei şi Copilului, Ion Ţurcanu, director general al Agenţiei Rezerve Materiale, Achiziţii Publice şi Ajutoare Umanitare.
De asemenea, au fost acceptate cererile de demisie depuse de Igor Mălai, ministru adjunct al Apărării, şi Ion Corobcean, şef al Marelui Stat Major şi Comandant al Armatei Naţionale. La ora actuală, competenţele lui Corobcean au fost transmise, cu titlu de interimat, către colonelul Iurie Duminic, director al Marelui Stat Major al Armatei Naţionale.

Ambasadori rechemaţi şi pe final de mandat

Aşa cum se întâmplă de obicei la schimbarea guvernării, vor fi operate modificări şi la nivelul corpului diplomatic. Deocamdată, au fost rechemaţi doi ambasadori: Valentin Mejinschi (din Polonia) şi Sergiu Stati (din Turcia). Totodată, pentru că le expiră mandatele, vor reveni în Republica Moldova ambasadorii Victor Gaiciuc (Regatul Belgiei, prin cumul în Luxemburg şi Regatul Ţărilor de Jos), Mihail Camerzan (Portugalia, prin cumul în regatul Maroco), Larisa Miculeţ (Israel, prin cumul în Cipru) şi Victor Postolache (Austria, prin cumul în Republica Slovacă).
Nu-i exclus că unii dintre aceştia vor fi agreaţi şi de noua guvernare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului