vineri, 13 noiembrie 2009

Vlad Filat şi Emil Boc au semnat Acordul privind micul trafic la frontieră între R. Moldova şi România. Nu se renunţă la ideea tratatului de bază?

Premierul Republicii Moldova, Vlad Filat, şi premierul în exerciţiu al României, Emil Boc, au semnat astăzi, 13 noiembrie, la Bucureşti, Acordul privind micul trafic la frontieră.
Acordul a fost parafat la 20 octombrie, la Chişinău, de miniştrii de Externe.
Potrivit unor estimări, un million de cetăţeni ai Republicii Moldova din zona de frontieră (30-50 km) ar urma să beneficieze de permise de mic trafic, în baza cărora vor putea intra fără viză în România. Lungimea frontierei moldo-române este de 681,3 km. De înlesniri de circulaţie vor beneficia locuitori din 11 raioane ale Republicii Moldova. Totodată, Convenţia mai are în vedere facilitarea schimburilor comerciale şi culturale între cele două ţări.
La 13 noiembrie, prim-ministrul Republicii Moldova a avut o întrevedere şi cu preşedintele României, Traian Băsescu.
Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului de la Chişinău, Traian Băsescu i-a mulţumit lui Filat pentru retragerea acuzaţiilor formulate anterior de guvernarea comunistă la adresa ambasadorului României la Chişinău, Filip Teodorescu. La 8 aprilie, Teodorescu a fost declarat persona non grata (persoană nedorită) pe teritoriul R. Moldova şi expulzat.
De asemenea, preşedintele României i-a mulţumit lui Vlad Filat pentru acordul de a deschide două noi secţii consulare ale României (la Bălţi şi Cahul) şi pentru anularea regimului de vize impus cetăţenilor români de fosta guvernare, pe fondul protestelor şi violenţelor din aprilie.
La rândul său, Vlad Filat a exprimat gratitudine pentru sprijinul acordat de către România Republicii Moldova în momente grele.
La 13 şi 14 octombrie, premierul Vlad Filat efectuează o vizită de lucru la Bucureşti. El a participat la summit-ul şefilor de guvern din statele-membre ale Iniţiativei Central Europene (ICE), unde a ţinut să precizeze că vorbeşte în română.
„Fiindcă ne aflăm aici, la Bucureşti, permiteţi-mi să vorbesc în limba mea maternă, româna”, a declarat Filat la începutul alocuţiunii sale.
În Art.13, Constituţia R. Moldova numeşte “moldovenească” limba de stat, aşa cum au insistat forţele de stânga promoscovite, majoritare în parlamentul care a adoptat, în 1994, Legea Supremă.


Nu se renunţă la ideea semnării unui tratat de bază moldo-român?

Agenţia “Infotag” relatează că “oficialităţile de la Bucureşti şi Chişinău au luat decizia de a relansa negocierile pentru semnarea Tratatului de bază”.
O declaraţie în acest sens a fost făcută la Bucureşti, la 12 noiembrie, într-o conferinţă de presă comună, de miniştrii de Externe Cătălin Predoiu şi Iurie Leancă. Potrivit sursei, “responsabilii s-au înţeles să semneze acest document în baza noilor realităţi din RM şi voinţa acesteia de aderare la UE”.
"Am convenit pe parcursul discuţiilor să relansăm lucrările la nivel de experţi în ceea ce priveşte acest instrument extrem de important, pe care, într-adevăr, va trebui să îl încheiem şi să îl semnăm cât mai grabnic cu putinţă. În acelaşi timp, suntem absolut conştienţi că important este, în primul rând, conţinutul acestui document. El trebuie să plece de la intenţia clară a R. Moldova de a se angaja pe un drum către Uniunea Europeană", a declarat Predoiu.
Potrivit lui Leancă, "noua guvernare a R. Moldova şi-a propus să edifice o relaţie de parteneriat strategic european cu România şi consideră că aceste elemente urmează să stea la baza documentului care va guverna relaţiile dintre Chişinău şi Bucureşti". "Mă bucur că am găsit o înţelegere şi acolo unde e nevoie de anumite compromisuri, le vom face", a adăugat Leancă.

Semnarea unui tratat de bază moldo-român a fost dorită dintotdeauna de comuniştii de la Chişinău, în timp ce preşedintele României, Traian Băsescu, a fost mereu împotrivă.
“Cine îşi poate imagina că un şef al statului român va semna un tratat prin care să consfinţească Pactul Ribbentrop-Molotov? Numai o minte care nu înţelege ce înseamnă responsabilitatea statului român”, a spus Traian Băsescu în cadrul unui discurs rostit pe data de 15 mai 2009 la Piatra-Neamţ, unde s-a desfăşurat primul Forum al autorităţilor locale din România şi R. Moldova.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului