joi, 17 decembrie 2009

Dacă ştim să găsim Steaua Polară pe cer, aflăm unde e NordulPe pagina de Internet a Observatorului Astronomic “Amiral Vasile Urseanu” (Municipiul București), oricine poate învăţa să găsească rapid pe cer Carul Mare, Casiopeea sau Steaua Polară. (La acest link)

Despre Steaua Polară se spune că este cea mai strălucitoare stea din constelaţia Carul Mic, dar recent, cu ajutorul telescopului Hubble, astronomii au descoperit că, de fapt, Steaua Polară este un sistem de trei stele. 

Steaua Polară se află pe direcţia de rotaţie a axei Pământului, foarte aproape de Polul Nord ceresc, nu coboară niciodată sub linia orizontului şi tot cerul pare că se roteşte în jurul ei. 
În vechime, a fost un reper pentru călătorii pe uscat şi pe mare, indicându-le mereu Nordul.
 

(În Europa, busola este menţionată abia la sfârşitul ­secolului al XII-lea, în 1187, de către un scriitor englez care descria un dispozitiv folosit de marinari.)
 

Steaua Polară nu trebuie confundată cu planeta Venus (Luceafărul), chiar dacă multe dicţionare le prezintă ca sinonime.
 

Lista completă a constelaţiilor o găsiţi aici.

Totodată, site-ul prezintă
imagini cu relieful lunar şi Pământul văzut de pe Lună, transmise de sonda japoneză “Kaguya” în anul 2008, precum şi alte informaţii interesante pentru cei pasionaţi de astronomie.

Un comentariu:

  1. Steaua Polară este locul unde se afla DOMNUL DUMNEZEU, DOMNUL SFÂNT UNIC ŞI UNIVERSAL.
    Informaţii în cartea ,,Divina Carte,, Editura Uniunea Unica

    RăspundețiȘtergere

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului