sâmbătă, 5 decembrie 2009

Duminică, 6 decembrie, românii îşi aleg preşedintele


Traian Băsescu şi Mircea Geoană se confruntă în turul doi

Peste 18 milioane de români sunt aşteptaţi duminică, pe 6 decembrie, la urnele de vot, în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale.

Campania electorală pentru turul al doilea al prezidenţialelor a început pe 26 noiembrie şi s-a încheiat sâmbătă, 5 decembrie, la ora 7,00.

Turul al doilea de scrutin se va desfăşura în intervalul orar 7,00 - 21,00 în aceleaşi secţii de votare şi circumscripţii electorale care au fost organizate şi pe 22 noiembrie şi pe baza aceloraşi liste de alegători de la primul tur.

Vor fi organizate în total 21.706 secţii de votare, din care 21.412 sunt secţii de votare interne, numerotate prin ordin al prefectului. Dintre acestea, 18.053 sunt delimitate de primar şi 3.359 sunt secţii speciale stabilite prin Hotărâre de Guvern. În străinătate vor funcţiona 294 secţii de votare, în Italia fiind deschise 55 de secţii, în Spania - 38;
în Republica Moldova - 13; în Franţa - 9; în Germania - 5; în Ungaria - 4; în Rusia - 3; în Marea Britanie - 8; în Belgia - 4; Grecia - 6; Canada - 4; SUA- 28.

Românii vor putea vota cu actul de identitate emis de statul român, respectiv carte de identitate, carte de identitate provizorie, buletinul de identitate, paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic, paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic, paşaportul simplu temporar, iar în cazul elevilor din instituţiile militare carnetul de serviciu militar.

Paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic, paşaportul simplu temporar pot fi folosite pentru exercitarea dreptului de vot numai de către cetăţenii români aflaţi în străinătate sau de cetăţenii români domiciliaţi în străinătate.

Au dreptul să voteze cetăţenii români care au împlinit vârsta de 18 ani până în ziua alegerilor inclusiv. Nu pot vota debilii şi alienaţii mintal puşi sub interdicţie şi persoanele care în ziua alegerilor sunt condamnate prin hotărâre judecătorească definitivă la pierderea drepturilor electorale.

Cetăţenii care au împlinit vârsta de 18 ani, până duminică, 6 decembrie, în ziua celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, pot vota la secţiile la care sunt arondaţi potrivit domiciliului. În situaţia în care aceştia nu se află în localitatea de domiciliu, tinerii alegători îşi pot exercita dreptul de vot la secţiile speciale, urmând să fie înscrişi în tabelele electorale.

În secţiile speciale pot vota doar cetăţenii care nu se află în localitatea de domiciliu în ziua alegerilor, după ce declară pe propria răspundere că nu au mai votat şi în altă parte, iar aceste locaţii vor fi supravegheate de camere web sau camere video. Camerele video vor fi îndreptate spre interiorul localului de vot astfel încât să poată surprinde şi identifica cetăţenii care îşi exercită dreptul la vot, în momentul în care introduc buletinele de vot în urne, cu respectarea prevederilor legale referitoare la secretul votului. Înregistarea video va fi predată în plic sigilat de preşedintele biroului electoral al fiecărei secţii.

Procesul votării se va încheia duminică la ora 21,00, însă alegătorii care sunt în sală în acel moment sunt lăsaţi să îşi exercite dreptul de vot.

După încheierea procedurilor de votare, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare verifică starea sigiliilor de pe urnele de votare şi sigilează fanta urnelor, introduce ştampilele cu menţiunea ''VOTAT'' într-un plic care se sigilează prin aplicarea ştampilei de control a secţiei de votare şi procedează la procesul de numărare a voturilor.

BEC a stabilit că îndoirea greşită a buletinelor de vot precum şi efectuarea de ştersături sau acoperirea prin scriere a buletinelor de vot nu atrage nulitatea acestora.

Votul se consideră valabil exprimat când în interiorul unui patrulater ştampila ''Votat'' este aplicată de una sau de mai multe ori, în interiorul unui patrulater ştampila este aplicată de una sau de mai multe ori şi există pe buletinul de vot una sau mai multe ştampile aplicate în afara celorlalte patrulatere, în interiorul unui patrulater ştampila de vot este aplicată de una sau mai multe ori, iar în celelalte patrulatere sau oriunde pe buletinul de vot există înscrieri făcute indiferent de natura şi conţinutul lor sau ştampila de vot depăşeşte marginea patrulaterului, dar atinge această margine.

Buletinele de vot nule nu intră în calculul voturilor valabil exprimate.

Preşedintele biroului electoral al secţiei de votare va sigila, la plecare, intrarea în localul de vot prin aplicarea ştampilei de control pe o bandă de hârtie.

Potrivit BEC, este interzisă părăsirea localului de vot cu ştampila de control sau cu ştampile cu menţiunea "VOTAT".

Sursa: Agerpres

Un comentariu:

  1. Etapa decisivă... :)

    P.S. de s-ar vota şi la noi mâine preşedintele......

    RăspundețiȘtergere

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului