marți, 22 decembrie 2009

Federaţia Rusă doreşte un nou tip de cooperare în domeniul energiei, inclusiv în domeniul celei nucleare

Bruxellesul va negocia un acord de cooperare nucleară cu Rusia

Comisia Europeană va negocia un acord de cooperare privind “utilizarea paşnică” a energiei nucleare cu Rusia, după ce, la 22 decembrie, a primit un mandat în acest sens de la guvernele ţărilor membre ale Uniunii Europene, relatează AFP.
Rusia este un furnizor important de combustibil nuclear şi de servicii legate de ciclul de combustibil nuclear pentru exploatarea centralelor nucleare în spaţiul UE.
“Este vorba de o etapă importantă, care va da un nou elan relaţiilor între UE şi Rusia în domeniul energetic”, a comentat comisarul european pentru energie Andris Piebalgs, într-un comunicat.
Acordul vizează echivalarea normelor de securitate şi tehnice şi este destinat să faciliteze schimburile comerciale legitime între părţi, a mai spus acesta.
Mai multe ţări europene exploatează în prezent reactoare de concepţie sovietică şi alte reactoare sunt prevăzute, aminteşte Comisia Europeană, subliniind că “neproliferarea nucleară” constituie unul din aspectele importante ale relaţiilor bilaterale UE-Rusia.
Energia nucleară reprezintă aproximativ o treime din electricitatea şi două treimi din energia alternativă în UE (hidraulică, eoliană, solară etc), cu 146 de centrale nucleare în exploatare, menţionează Bruxellesul.
În Rusia, 40 de centrale nucleare se află în regim de exploatare sau în construcţie, iar până în 2030 autorităţile ruse plănuiesc construcţia a 44 de noi centrale atomice.
Comunitatea europeană de energie atomică (Euratom) a încheiat deja acorduri de cooperare nucleară cu SUA, Canada, Australia, Kazahstan, Uzbekistan, Ucraina şi Japonia şi China.

Rusia propune o nouă bază juridică de cooperare internaţională în sfera energetică

Rusia propune crearea unei noi baze juridice pentru cooperare internaţională în domeniul energetic, a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, la 22 decembrie, la Taşkent, în capitala Uzbekistanului.
“Securitatea energetică globală - este o temă actuală pentru noi toţi. Importanţa energeticii creşte, ea a devenit o componentă a securităţii economice şi în general a securităţii internaţionale”, a afirmat şeful diplomaţiei de la Moscova, într-un discurs rostit la Academia de studii economice şi diplomatice din Taşkent.
“De aceea, Rusia, ca lider mondial în producţia de petrol şi gaze naturale, a făcut din securitatea energetică una din temele-cheie ale primei ei preşedinţii a G8, în 2006”, a adăugat Serghei Lavrov. El a subliniat că, la summitul Grupului statelor puternic industrializate de la Sankt Petersburg din 2006, participanţii au reuşit să cadă de acord asupra documentelor privind strategia de dezvoltare a energeticii mondiale şi a planului realizării acesteia, fiind totodată confirmată responsabilitatea egală a ţărilor furnizoare, a celor de tranzit şi a utilizatorilor de resurse energetice.
“Acum, trebuie continuată realizarea acestor înţelegeri. Rusia a propus, pe baza principiilor indicate, construirea unei noi baze juridice de colaborare internaţională în sfera energetică”, a mai declarat ministrul rus, apreciind că “energia are legătură directă cu securitatea şi dezvolarea în lumea modernă de astăzi”.

Sursa:
Agerpres

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului