marți, 22 decembrie 2009

Ion Iliescu spune că Băsescu nu poate reface relaţiile cu Rusia, dar că Geoană s-ar fi priceput


Ion Iliescu: Băsescu este un primitiv şi nu poate reface relaţiile cu Rusia
Într-un interviu acordat lui Veaceslav Samoşkin, corespondentul ziarului “Vremea Novostei” de la Moscova, Ion Iliescu este de părere că relaţiile României cu Federaţia Rusă s-ar fi îmbunătăţit dacă la alegerile prezidenţiale ar fi învins Mircea Geoană.

“El are experienţă diplomatică. Pentru el, caracteristica este deschiderea, are altă pregătire intelectuală decât Băsescu, a cărui gândire politică este primitivă. E adevărat, viaţa e plină de surprize – viaţa l-ar putea învăţa câte ceva pe actualul preşedinte”, crede Ion Iliescu.

“În ultimii 20 de ani, au avut loc contacte folositoare între România şi Rusia, dar asupra acestor relaţii şi-au lăsat amprenta prejudecăţile, în special din partea anumitor forţe politice. Este vorba de aversiunea românilor faţă de ruşi pentru că, la un moment dat, Rusia a rupt Basarabia, apoi nordul Bucovinei. Un rol l-a jucat şi problema încă nerezolvată a Tezaurului românesc, încredinţat spre păstrare Rusiei în anii 1916-1917.

Ambele ţări trebuie să se debaraseze de complexele istorice şi să dea dovadă de realism. Cu toţii ne îndreptăm spre o Europă unită, unde graniţele îşi vor modifica importanţa. Polonia şi Ungaria au avut, la rândul lor, probleme cu Rusia, dar în tot acest timp au dezvoltat pragmatic intense relaţii economice şi culturale cu Moscova.

Nouă ne-a lipsit înţelepciunea şi asta este urmarea presiunii forţelor conservatoare în viaţa politică a României. În politică nu te poţi lăsa ghidat de sentimentul de ură. Dar şi Rusia putea să dea dovadă de mai multă înţelegere. Iar acum, situaţia este şi mai complicată. Sudul Basarabiei şi regiunea Cernăuţi aparţin Ucrainei, unde sentimentul de nedreptate generat de istorie este şi mai puternic. Dialogul se dovedeşte mai dificil.

Dar pe mine mă îngrijorează anturajul lui Băsescu. Aceşti intelectuali, în loc să-i dezvolte orizontul de gândire, îl învaţă numai ce nu trebuie. Acum, după 20 de ani, el a descoperit pentru sine anticomunismul! Ce curaj poate fi asta să condamni, în termenii unui document special, comunismul în condiţiile în care el nu mai există şi nu mai reprezintă vreun pericol. Un astfel de document nu valorează nimic! Adevărata condamnare a sistemului comunist a venit din partea revoluţiei române, care a condus la prăbuşirea lui”, a explicat părintele “democraţiei originale” din România.
Sursa:
“Gardianul” (Autor: VIP)
Foto: Vladimir Putin cu Traian Băsescu

2 comentarii:

 1. Traian Băsescu nu numai că nu poate reface relaţiile cu Rusia, el nu poate reface relaţiile cu nimeni.

  Nici măcar pe ale sale, darămite pe ale unei ţări.

  RăspundețiȘtergere
 2. Dar, oare, Rusia vrea cu adevărat să renunţe la panslavism şi politica sa imperială?

  Relaţiile Rusiei cu României nu sunt nici proaste, de fapt.
  A fost un schimb de replici în prima decadă a lui decembrie, dar acesta arată mai degrabă că România nu este vasalul Moscovei şi că Rusia o ia în serios:
  http://eleonora-lisnic.blogspot.com/2009/12/mae-de-la-moscova-avertizeaza-traian.html

  În relaţiile Rusiei cu România nu au existat cazuri de care a avut R. Moldova acum câţiva ani: ruşii au distrus cu buldozerul vinuri despre care au spus că sunt moldoveneşti şi de proastă calitate, au filmat toată scena şi au tot demonstrat-o pe posturile lor de televiziune. După aceasta, au instituit embargou la vinuri şi alte produse din RM, sub pretextul că ar fi "nocive pentru sănătatea ruşilor".
  Şi asta, în situaţia în care majoritatea fabricilor de vinuri de aici aparţin unor companii ruseşti. De ce proprietarii n-au dat atenţie calităţii? Acţiunile păreau organizate pentru a ne compromite şi a ne distruge sectorul vinicol, unul dintre foarte puţinele din care poate câştiga acest stat.

  Pentru cine nu a citit, iată cum caracterizează Vaclav Havel, ex-preşedinte al Cehiei şi Cehoslovaciei, actuala situaţie din Federaţia Rusă:
  „Numeroasele mele discuţii cu oameni din această ţară şi vizitele la Moscova mi-au confirmat că acolo a apărut un nou tip de democraţie de manipulare sau un nou tip de dictatură, care, în opinia mea, este mult mai sofisticată decât comunismul".

  "Noi nu avem nevoie de conflicte cu Rusia. Atitudinea noastră faţă de ea trebuie să fie la fel ca faţă de ceilalţi parteneri. Dar, cu certitudine, trebuie să ştim cum să exprimăm ceea ce gândim şi nu putem permite să fim intimidaţi. Dacă ne vor spune că încetează să ne furnizeze gaze sau petrol, trebuie să învăţăm a le spune: „Păstraţi-le pentru voi”. Mai bine să consumăm mai puţină electricitate şi căldură, decât să admitem să fim şantajaţi”. - dintr-un interviu acordat publicaţiei americane "Foreign Policy”.
  http://eleonora-lisnic.blogspot.com/2009/12/vaclav-havel-despre-noul-tip-de.html

  RăspundețiȘtergere

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului