joi, 3 decembrie 2009

Un film despre structura Universului. Eclipsa de Lună şi stelele căzătoareO călătorie până la "capătul" Universului

Filmul de mai jos ne prezintă structura Universului şi, privindu-l, înţelegem mai bine cât de fascinantă şi complexă este Creaţia. 


Dar Dumnezeu a considerat-o completă şi desăvârşită doar după ce a creat Omul – l-a creat din Dragoste, pentru ca cineva făcut după “chipul şi asemănarea” Lui să aprecieze Opera, să se bucure de ea, l-a făcut pe Om coroană a Creaţiei, l-a numit stăpăn peste întreaga Creaţie.
 

Priviţi acest film, încercaţi să cuprindeţi necuprinsul cu mintea şi bucuraţi-vă că, în această operă perfectă, Dumnezeu a avut nevoie şi de noi, de fiecare în parte.
 

Ce fragil şi singuratic pare Pământul… Iar pe el locuiesc fiinţe fragile şi singuratice care se ţin cu dinţii de lucruri trecătoare, uitând că lumea nu-i doar atât cât se vede prin fereastră…
La 14 decembrie – o nouă ploaie de stele, iar la 31 decembrie - eclipsă parţială de Lună 


La 14 decembrie 2009, vom putea urmări o ploaie de stele cu aproximativ 100 de meteori pe oră. Astronomii spun că fenomenul va fi vizibili pe cerul nocturn datorită absenţei Lunii.
 

În decembrie, Pământul trece printr-o zonă în care se află praf de la asteroidul-cometă 3200 Phaethon. Savanţii presupun că Phaethon este o cometă stinsă ce a acumulat un strat de praf interplanetar de-a lungul călătoriilor sale, dar care are un nucleu format din gheaţă, ca orice altă cometă. 
La contactul cu atmosfera, particulele de praf se vor aprinde, lăsând o dâră luminoasă pe cer: steaua căzătoare. În această perioadă a anului, stelele cazătoare par că vin din constelaţia Gemini (Gemenii). Din acest motiv, meteorii din decembrie se numesc Geminide.
 

Ploile de stele din iulie - august sunt generate de curentul de meteori Perseide, al cărui nume vine de la constelaţia Perseu, unde se află radiantul (locul de unde meteorii radiază aparent pe cer).

La 31 decembrie 2009, chiar în ultima noapte a acestui an, va fi Lună Plină şi se va produce o eclipsă parţială de Lună. Potrivit astronomilor, nu ar trebui să ne aşteptăm la un fenomen deosebit de spectaculos – va fi acoperită doar o porţiune de aproximativ 8% a discului lunar.
 

Eclipsa va începe la ora 19.00 şi va dura până la 23.30, cu faza maximă la 21.23.
 

O eclipsă de Lună are loc atunci când satelitul nostru natural, în mişcarea sa în jurul Pământului, intră în umbra acestuia. Se întâmplă când Soarele, Pământul şi Luna (aflată la “faza” de Lună Plină) sunt aliniate exact sau foarte apropiat (eclipsă parţială), cu Pământul în mijloc.

2 comentarii:

 1. buna! as vrea si eo sa stiu la ce ora mai exact va fi acea ploaie de stele in noapte 13-14 decembrie! multumesc!

  RăspundețiȘtergere
 2. Buna! Nu sunt astronom, dar înţeleg că,
  imediat cum se va întuneca bine în seara zilei de 13 decembrie, meteorii vor fi vizibili pe cer cu ochiul liber.
  Cu 2 condiţii: să nu fie cerul acoperit de nori şi să nu ne "bruieze" luminile oraşului.
  În august, de la Chişinău, nu am văzut ploaia de stele, pentru că cerul era noros.

  RăspundețiȘtergere

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului