vineri, 11 decembrie 2009

MAE de la Moscova avertizează: “Traian Băsescu face declaraţii absurde şi neprieteneşti despre Rusia”Preşedintele român Traian Băsescu şi-a permis în mai multe rânduri remarci neprieteneşti la adresa Rusiei, în timpul campaniei electorale, iar acest lucru a atras atenţia la Moscova, conform unui comunicat publicat (la 10 decembrie) pe site-ul Ministerului rus de Externe.
Purtătorul de cuvânt al MAE rus, Andrei Nesterenko, a afirmat că "în confruntarea cu rivalii săi politici, Băsescu a încercat să joace «cartea Rusiei»" şi să acuze Moscova de tentativă de implicare în afacerile interne. "Este evident că astfel de declaraţii absurde nu pot decât să afecteze dezvoltarea relaţiilor noastre bilaterale", a comentat Nesterenko, potrivit textului publicat pe site-ul Ministerului rus de Externe.
Preşedintele Băsescu a declarat, în urmă cu o saptamână, în replică la o declaraţie a ambasadorului Rusiei la Bucureşti, că se vede nevoit să-l atenţioneze că într-adevăr a trecut vremea Războiului Rece şi că nu se mai pot face "centre de influenţă în politica românească" sau, dacă se vor face, vor fi "retezate". Traian Băsescu s-a referit la o declaraţie a ambasadorului Rusiei la Bucureşti, Aleksandr Ciurilin, care a spus că Războiul Rece s-a încheiat, în contextul în care a fost întrebat despre dezbaterea creata în legatură cu vizita neoficială la Moscova a lui Mircea Geoană. El a subliniat totodată că Rusia nu doreşte să se implice în campania electorală din România.
Preşedintele Băsescu a spus ca declaraţia făcută de ambasadorul rus la Bucureşti este una nefericită şi a arătat că îl va atenţiona, inclusiv oficial, că vremea Războiului Rece a trecut.

"Este vorba de o declaraţie nefericită a ambasadorului rus la Bucureşti, că a trecut vremea Războiului Rece. Şi eu mă văd nevoit, şi o voi face şi oficial, să-l atenţionez că într-adevăr a trecut vremea Războiului Rece şi că nu-şi mai pot face centre de influenţă în politica românească sau, dacă şi le vor face, le vom reteza", a spus Traian Băsescu.
Nu a scăpat nici presa din Federaţia Rusă, care, destul de frecvent, l-a susţinut pe Mircea Geoană. "Presa rusă nu e nevoie să transfere campania din România şi la Moscova şi să o redea pe larg în favoarea candidatului Geoană", a subliniat preşedintele României.
În timp ce Dmitri Medvedev s-a implicat direct în campania electorala de la Chişinău şi a cerut recent reintroducerea studiului obligatoriu al limbii ruse peste Prut, Serghei Lavrov a făcut frecvent declaraţii de aceeaşi natură cu privire la români.
Sursa: Viorel Patrichi, “Gardianul”


Comunicatul publicat pe site-ul Ministerului rus de Externe:


Комментарий официального представителя МИД России А.А.Нестеренко в связи с высказываниями президента Румынии Т.Бэсеску

1896-10-12-2009

В Москве обратили внимание на то, что в ходе своей предвыборной кампании президент Румынии Т.Бэсеску неоднократно допускал недружественные России высказывания. В противостоянии со своими политическими оппонентами он пытался разыгрывать «российскую карту», обвинять нашу страну в попытках вмешательства во внутренние дела.
Совершенно очевидно, что подобные абсурдные заявления могут лишь навредить развитию наших двусторонних отношений.
10 декабря 2009 года


Rusia ar dori ca Băsescu să adopte “o atitudine normală” faţă de Moscova

Rusia ar dori ca Traian Băsescu să adopte o atitudine normală şi de respect faţă de Moscova şi politica externă a acesteia şi să tragă concluziile corespunzătoare în urma comentariilor de joi ale purtătorului de cuvânt al MAE rus, a declarat acesta într-o conferinţă de presă susţinută vineri, 11 decembrie.
Conform transcrierii publicate pe site-ul Ministerului de Externe de la Moscova, Andrei Nesterenko
(foto) a răspuns unei întrebări privind posibilitatea ca Rusia să ia măsuri în urma comentariilor făcute de Traian Băsescu.
El a precizat că înţelege motivele pentru care au fost făcute declaraţiile lui Băsescu, adăugând că practica rusă nu prevede luarea unor măsuri în astfel de situaţii.
"Nu practicăm răspunsuri emoţionale în astfel de situaţii, dacă nu este prejudiciat interesul naţional. Am dori ca Băsescu să tragă concluziile corespunzătoare din comentariile noastre şi să adopte o atitudine normală, de respect faţă de Rusia şi politica sa externă", a spus Nesterenko.
Purtătorul de cuvânt al MAE rus afirmase joi, 10 decembrie, conform unui comunicat publicat pe site-ul Ministerului, că preşedintele român Traian Băsescu şi-a permis în mai multe rânduri remarci neprieteneşti la adresa Rusiei, în timpul campaniei electorale.
El precizase că, "în confruntarea cu rivalii săi politici, el (Băsescu) a încercat să joace «cartea Rusiei»" şi să acuze Moscova de tentativă de implicare în afacerile interne.
Sursa: Mediafax

Вопрос: Можно ли считать, что опубликованный на сайте МИД России комментарий в связи с высказываниями Президента Румынии Т.Бэсеску демонстрирует, что Россия разочарована предвыборным поведением? В комментарии также сказано, что эти высказывания могут навредить развитию наших двусторонних отношений. Будет ли Россия предпринимать в этой связи какие-то шаги?
Ответ А.А.Нестеренко: Не в нашей практике предпринимать какие-то шаги в подобных случаях. Мы хорошо понимаем причины, по которым Т.Бэсеску делает такие заявления. Мы, как и всегда, выступаем в отношениях с другими странами с позиций уважения друг к другу. Мы не имеем в практике эмоционально реагировать на подобное, если это не наносит ущерба нашим национальным интересам. Мы бы хотели, чтобы Т.Бэсеску сделал соответствующие выводы из нашего комментария и занял нормальную, уважительную позицию по отношению к России и ее внешней политике.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului