sâmbătă, 5 decembrie 2009

Moscova, preocupată să-şi extindă influenţa


“Lumea Rusă” s-a deschis la Bucureşti

Pe data de 4 decembrie s-a inaugurat Centrul Cultural Rus al Fundaţiei “Lumea Rusă” în cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti.
Evenimentul a fost onorat de participarea reprezentanţilor diplomatici din Ucraina, Belarus, R. Moldova, Kazahstan şi Azerbaidjan, a unor agenţi economici şi ai Comunităţii Ruşilor lipoveni din România. Au mai participat profesori de la universităţile din Bucureşti, Constanţa, Cluj-Napoca şi Chişinău.
A vorbit domnul Aleksandr Ciurilin, ambasadorul Rusiei la Bucureşti. Excelenţa Sa şi-a exprimat regretul pentru disfuncţiunile relaţiilor dintre România şi Rusia. El şi-a manifestat convingerea că studierea limbii ruse în România ar putea fi un avantaj în contextul în care ţara noastră reprezintă “o poartă a Uniunii Europene către Răsărit”.
Fundaţia Lumea Rusă a deschis până în prezent 42 de centre de limbă şi cultură rusă în lume, printre care Azerbaidjan, Armenia, Belgia, Bulgaria, Ungaria, Marea Britanie, Germania, Israel, Kazahstan, Kîrgîzstan, China, Letonia, Lituania, R. Moldova, Mongolia, Coreea de Nord, Serbia, Slovacia, SUA, Tadjikistan, Ucraina, Estonia, Coreea de Sud şi Japonia.

Sursa: Viorel Patrichi, “Gardianul”


Stratfor: Protecţia minorităţii ruse din străinătate, pretext pentru extinderea influenţei Moscovei

Proiectul Rusiei, anunţat de preşedintele Dmitri Medvedev, de a „înfiinţa o fundaţie pentru asistenţă şi protecţie a compatrioţilor ce trăiesc în străinătate” promovează de fapt extinderea influenţei Moscovei în afacerile interne ale ţărilor din vecinătatea sa, comentează agenţia de analiză Stratfor.
Preşedintele rus, care a susţinut un discurs, la 2 decembrie, la Congresul Mondial al Compatrioţilor, a precizat că fundaţia ar urma să se ocupe de “încălcări ale drepturilor” ruşilor din străinătate, prin sprijinirea organizaţiilor neguvernamentale ruseşti de apărare a drepturilor omului, oriunde cetăţenii ruşi sunt consideraţi a fi o minoritate, potrivit agenţiei de analiză americane.
În contextul în care ruşii formează o minoritate semnificativă în mai multe state postsovietice, Medvedev susţine de fapt că Moscova nu are doar dreptul de a influenţa afacerile interne ale ţărilor de la periferia sa, ci şi că va face acest lucru ca parte din politica sa guvernamentală, comentează Stratfor.
Această declaraţie intervine la două săptămâni după ce Medvedev a semnat intrarea în vigoare a unei legi care extinde folosirea trupelor militare ruseşti pentru a apăra cetăţenii ruşi din străinătate de atacuri armate.
Politica de folosire a drepturilor omului şi minorităţilor pentru a influenţa afacerile vecinilor săi datează din era presovietică. Imperiul Rus a utilizat panslavismul, la sfârşitul secoului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea, pentru a contracara influenţa celor două mari rivale ale sale: Austro-Ungaria şi Imperiul Otoman.
Cetăţenii ruşi reprezintă o minoritate substanţială în mai multe state aflate în zone de interes strategic. Astfel, ei constituie 20-30 la sută din populaţie în ţări precum Estonia, Letonia şi Kazahstan, între 10 şi 20 de procente în Belarus, Kîrgîzstan şi Ucraina şi aproximativ 5 la sută în Lituania, Republica Moldova, Turkmenistan şi Uzbekistan. Aceste state sunt localizate în regiuni cheie: câmpia nord-europeană (Belarus, Estonia, Letonia şi Lituania), lângă Munţii Carpaţi (Ucraina), între Carpaţi şi Marea Neagră (Republica Moldova), precum şi Asia Centrală.
Regiunea care va simţi cel mai probabil efectele imediate ale acestui proiect politic privind drepturile minorităţilor ruse vor fi statele baltice, apreciază agenţia de analiză.
Ruşii din Estonia şi Letonia au reprezentat, pentru mai mult timp, un motiv de neînţelegeri diplomatice. Situaţia a culminat în Estonia în 2007, când Guvernul eston a decis să demoleze un monument sovietic care comemora sfârşitul celui de-al doilea război mondial, provocând proteste ale minorităţii ruse. Moscova a criticat atunci dur felul în care Estonia îşi tratează minorităţile ruseşti.
De asemenea, presupuse atacuri cibernetice împotriva Estoniei sunt suspectate că ar fi fost provocate de Guvernul rus sau apropiaţii săi.
“Influenţa rusă în Asia Centrală şi Ucraina este fie înrădăcinată, fie pe cale de a deveni astfel, dar statele baltice sunt state membre NATO şi UE şi deci se simt suficient de încrezătoare şi independente de Rusia pentru a rezista cu agresivitate influenţei ruseşti”, subliniază agenţia de analiză. Dar noua politică de a folosi organizaţiile de apărare a drepturilor omului pentru a combate ceea ce Moscova susţine că ar fi rele tratamente suferite de minorităţile ruseşti i-ar da Rusiei pretextul de a influenţa ce se întâmplă în statele baltice şi de a-şi dezvolta şi mai mult serviciile de informaţii ruseşti din regiune.
Alături de noua doctrină militară care permite intervenţii militare ale armatei ruseşti în străinătate pentru a-şi proteja cetăţenii, declaraţia lui Medvedev reprezintă o ameninţare pentru vecinii Rusiei, care s-ar putea vedea confruntaţi oricând cu instrumentele de propagandă sau militare ale Kremlinului, consideră Stratfor.

Sursa: Mediafax

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului