sâmbătă, 5 decembrie 2009

NATO şi Rusia reiau oficial cooperarea, după disputele generate de războiul ruso-georgian


NATO şi Rusia au anunţat vineri, 4 decembrie, relansarea cooperării lor, suspendată o perioadă de timp din cauza disputei pe tema Georgiei, insistând asupra subiectelor de interes comun, cum ar fi terorismul sau Afganistanul, şi mai puţin asupa celor divergente.
“Este un prim pas, un adevărat pas către o relaţie mai bună şi mai productivă între NATO şi Rusia, şi poate către un adevărat parteneriat în care nu ne vom mai concentra asupra celuilalt, ci asupra a ceea ce putem face împreună”, a declarat secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen.
(foto)
Rasmussen s-a referit şi la un acord privind reforma structurilor Consiliului NATO-Rusia, pentru a-l “face mai eficient”.
Dintre subiectele deranjante, Lavrov a evocat opoziţia Rusia faţă de livrarea de arme Georgiei sau problema nerezolvată a revizuirii tratatului privind Forţele convenţionale din Europa.
“Nu există suprapunere perfectă a viziunilor pe toate subiectele, cum ar fi Georgia sau politica de extindere a NATO, supranumită «a uşii deschise»", a recunoscut, la rândul său, Rasmussen.

Rusia vrea să repare echipamentele militare sovietice din ţările NATO

Rusia este pe punctul de a semna un acord cu NATO, potrivit căruia ea va participa la întreţinerea tehnică a echipamentelor militare sovietice din ţările membre ale Alianţei, a anunţat ambasadorul rus la NATO, Dmitri Rogozin, într-un interviu publicat la 3 decembrie.
“Având în vedere cantitatea mare de tehnologii sovietice deţinute de noile ţări membre ale NATO, suntem dispuşi să organizăm o asistenţă tehnică”, a declarat Rogozin pentru cotidianul “Kommersant”, subliniind că aceste ţări deţin, de exemplu, peste 400 de elicoptere de fabricaţie sovietică.
Un astfel de acord este posibil graţie recentei încălziri a relaţiilor dintre Moscova şi Alianţa Nord-Atlantică, după perioada de tensiuni puternice care a urmat războiului ruso-georgian din august 2008, a subliniat el.
“Suntem pe punctul de a încheia un acord cu NAMSO” (NATO Maintenance and Supply Organization), organizaţia care ajută ţările membre să-şi întreţină materialul militar, a spus Rogozin.
Numeroase ţări din Europa de Est, foste membre ale Pactului de la Varşovia, sunt dotate cu material militar sovietic. Dar unele au avut în paralel relaţii tensionate cu Moscova.
Surse din Ministerul rus al Afacerilor Externe şi din cadrul agenţiei publice de exporturi de arme Rosoboronexport au confirmat, pentru Kommersant, că un acord de asistenţă este în curs de elaborare.
“Întrebarea este dacă NATO este pregătit pentru aşa ceva”, a subliniat sursa din cadrul Rosoboronexport, subliniind că un astfel de acord ar putea ajuta Rusia să obţină contracte în alte ţări echipate cu material sovietic, cum ar fi Afganistanul.

Sursa: Mediafax

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului