luni, 7 decembrie 2009

Preşedintele Republicii Moldova nu a fost ales. "Lupu oricum va fi preşedinte", a declarat Ghimpu

La unison, liderii AIE au declarat că actuala coaliţie de guvernare va fi păstrată

Marian Lupu, liderul PDM, nu a fost ales preşedinte al R. Moldova nici în cadrul alegerilor repetate din 7 decembrie. Au votat pentru el doar cei 53 de deputaţi din AIE.

În timp ce parlamentarii din coaliţia majoritară participau la vot, comuniştii s-au retras într-o şedinţă. Vlad Filat a spus că parlamentarii comunişti „au fost închişi” în acea sală, pentru a nu participa la votare. De asemenea, premierul şi deputatul Filat, într-o declaraţie pentru presă, şi-a exprimat temerea că Partidul Comuniştilor va încerca să destrame AIE.

Serafim Urechean, preşedintele AMN, a apreciat că “alegerile anticipate ar putea avea loc şi peste trei ani.”

Dumitru Diacov, preşedinte de onoare al PDM, a spus că dacă se va ajunge la alegeri parlamentare anticipate, “Partidul Democrat va participa de unul singur şi va avea un rezultat bun.”. "Pe comunişti îi interesează ca Mihai Ghimpu să fie preşedinte al ţării, deoarece lansează unele declaraţii care alimentează electoratul comunist. (...) Cu ce ocazie să demitem Guvernul? Asta au cerut comuniştii.”, a mai declarat Diacov pentru presă.


După revenirea în sala de şedinţe şi anunţarea rezultatelor votării, Mihai Ghimpu, preşedinte al Parlamentului şi preşedinte interimar al R. Moldova, a declarat că, până la alegeri anticipate, va fi modificată Constituţia, iar "în final, Marian Lupu oricum va fi ales preşedinte".
Mihai Ghimpu, Leonid Bujor (AMN), Vlad Filat au vorbit despre necesitatea menţinerii actualei coaliţii de guvernare şi au apreciat consecvenţa şi solidaritatea manifestate de PDM până acum.
Dumitru Diacov a apreciat că alianţa majoritară s-a format datorită aderării lui Lupu la PDM. “Comuniştii, prin intermediul PDM, au vrut să revină la putere. Au cerut dizolvarea alianţei. A fost o ispită pentru PDM şi Lupu. Mă mândresc că Lupu şi colegii din PDM au rezistat în faţa acestei ispite”, a mai declarat Diacov.
În opinia lui Dumitru Diacov, “Partidul Comuniştilor nu este condus de Voronin, dar de Mark Tkaciuk”.
Potrivit lui Diacov, unii parlamentari comunişti erau dispuşi să voteze, dar au fost determinaţi să n-o facă.
“Vom face tot posibilul să păstrăm această alianţă, în pofida tuturor presiunilor”, a declarat Diacov. El a mai apreciat că evenimentul de astăzi va conduce la destrămarea Partidului Comuniştilor.
“Să vă audă Dumnezeu!”, i-a răspuns Ghimpu.
Marian Lupu s-a referit şi el la presiunile exercitate de către comunişti şi la motivele pentru care PDM, de “centru-stânga”, nu a dorit o alianţă cu PCRM. “Noi nu dorim reinstaurarea fricii”, "ne deranjează metodele PCRM", a spus, între altele, Lupu. “Poziţia noastră în cadrul alianţei va fi şi mai activă, şi mai dinamică”, a adăugat el.
Şedinţa s-a încheiat după discursul lui Lupu, la 12.37.
Din arhiva blogului:
Pentru alte detalii, inclusiv fragmente video, vă recomand Unimedia, Jurnal.md, Pro TV Chişinău.

3 comentarii:

 1. Am scris recent pe blog:

  “Lupu nu este singura persoană care decide în PDM.
  Şi să nu uităm că din această formaţiune au ajuns să facă parte şi politicieni din fostul PSL, persoane care exprimă viziuni de centru-dreapta.
  Greu de spus dacă deputaţii din PCRM vor vota pentru Marian Lupu la 7 decembrie, însă, cu certitudine, ar fi în defavoarea PDM-ului să rupă rândurile democraţilor şi să accepte o coaliţie compromiţătoare cu comuniştii.
  Pentru a avea un viitor, PDM se vede nevoit să ţină cont de opiniile oficialilor europeni, inclusiv de cea pe care am citat-o în debutul acestui material.
  Dacă Partidul Democrat (care se autoidentifică de “centru-stânga”) ar deveni cel mai puternic partid de stânga din Republica Moldova, societatea ar avea de câştigat.”


  http://eleonora-lisnic.blogspot.com/2009/11/eforturile-lui-marian-lupu-si.html

  RăspundețiȘtergere
 2. Dacă ar fi votat preşedintele, comuniştii ar fi pretins beneficii de pe urma acestui act politic şi nu se ştie la câte cedări am fi asistat pe parcursul a 4 ani. Decât cu o asemenea povară, mai bine aşa cum este.
  Mihai Ghimpu a declarat aseară, la PRO TV, că alegerile parlamentare anticipate vor fi evitate, iar Marian Lupu va fi ales tot de către Parlament, după ce va fi adoptată o nouă Constituţie. Va fi redus de la 61 până la 52 numărul de voturi necesar pentru alegerea şefului statului, iar dizolvarea actualului parlament nu va fi obligatorie, în baza noii legi. Astfel, AIE va putea alege preşedintele RM fără comunişti. Constituţia ar urma să fie aprobată prin referendum, în primăvară.
  Se pare, însă, că unele formaţiuni, mizând pe un success ipotetic, ar prefera anticipatele. Cel puţin, la această oră. Nu se ştie însă ce rezultate ne-ar aduce alegerile parlamentare anticipate. Pe stânga eşichierului politic apar noi formaţiuni, cele vechi se regrupează. Partidele de centru- dreapta şi de dreapta care nu au intrat în actualul parlament, abia aşteaptă să concureze din nou. Scena politică este în continuă modificare. Nimeni nu poate prevedea rezultatul final, orientarea politică şi măsura în care vor fi dispuse la colaborare forţele care vor accede într-un nou parlament.
  Cele 4 partide care au format AIE au viziuni diferite pe unele aspecte şi, totuşi, ne-au arătat că ştiu să se asculte reciproc şi să conlucreze mai bine şi mai rezultativ decât au făcut-o alte alianţe.

  RăspundețiȘtergere
 3. Dn.ul Ghimpu se ţine mai mult de vorbit paremise. În fine, aştept mişcările sau mai bine zis ''asul'' pe care l-a promis, în caz în care nu se votează nici pe 7 preşedintele.

  RăspundețiȘtergere

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului