duminică, 6 decembrie 2009

Sfântul Ierarh Nicolae, sărbătorit la 6 (19) decembrie

Sfântul Ierarh Nicolae s-a născut în localitatea Patara din Asia Mică, în cea de-a doua jumătate a secolului al III-lea. A trăit în timpul împăraţilor romani Diocleţian şi Maximilian, prigonitorii de creştini.
A fost mai întâi arhiereu, apoi pustnic. A strălucit prin bunătate şi înţelepciune. A fost întemniţat, împreună cu alţi creştini, dar a fost eliberat de către binecredinciosul împărat al romanilor Constantin.
La primul sinod ecumenic, convocat de Constantin cel Mare şi ţinut la Niceea în anul 325, Sf. Nicolae a fost recunoscut drept un mare apărător al ortodoxiei. Sinodul a condamnat erezia lui Arie, conform căreia Iisus Hristos nu este Fiul lui Dumnezeu, ci doar un om cu puteri supranaturale.

Nicolae, îngrijorat de o posibilă ruptură care putea avea loc în Biserică, i-a dat ereticului Arie o palmă.
Potrivit unor surse, din cauză că l-a pălmuit pe Arie, Nicolae a fost aruncat în închisoare. Iar acolo i s-au arătat Maica Domnului şi Mântuitorul Hristos, care l-au întrebat: „Pentru ce stai aici legat?”, iar Sf. Nicolae a răspuns: „Pentru dreapta credinţă!”. Atunci, Domnul Hristos i-a dăruit o Evanghelie, iar Maica Domnului i-a dat un omofor de aur. A doua, zi, a fost găsit în temniţă cu aceste daruri alese, dobândite în chip minunat.
Se spune că de la palma dată de Sfântul Nicolae a rămas obiceiul ca, pe 6 decembrie, cei neascultători să fie loviţi cu o nuieluşă în semn de avertisment.
Sfântul Nicolae a ştiut, însă, că după mustrare se cere mângâiere. Astfel, a făcut multe daruri săracilor, i-a liniştit pe cei întristaţi şi a vindecat, cu putere de la Dumnezeu, pe bolnavi.
Sfântul ierarh Nicolae a murit în anul 340. Din data de 9 mai a anului 1087, moaştele sale sunt păstrate la o biserică ce-i este dedicată, în Bari, în sudul Italiei, unde au fost strămutate din Mira, pentru a nu cădea în mâinile musulmanilor.
La moaştele sfântului se închină credincioşi din toată lumea. Sfântul Nicolae este considerat patronul Greciei, al Rusiei şi al multor oraşe din Europa de Vest, este unul dintre cei mai populari sfinţi ai creştinătăţii.

Datorită multelor minuni săvârşite atât în timpul vieţii, cât şi după moartea sa, a fost supranumit “Făcătorul de Minuni”.
(O sinteză după Sinaxar, “Mediafax” şi “Ziua”)

La Mulţi Ani Fericiţi, dragi Nicolae şi Nicoleta!

Sf. Nicolae este sărbătorit la 6 decembrie în majoritatea ţărilor ortodoxe, inclusiv în România, conform calendarului bisericesc de stil nou, gregorian.
Şi în Republica Moldova este sărbătorit la 6 decembrie, dar o mare parte a creştinilor ortodocşi de aici se conduc de calendarul vechi, iulian, şi îl cinstesc pe sfânt la 19 decembrie, odată cu Biserica Ortodoxă Rusă, care n-a trecut la noul calendar.
“Calendarul vechi” nu trebuie confundat cu “ritul vechi”, care desemnează credinţa ordodoxă a ruşilor lipoveni (“starîi obread” şi “staroverî”, în rusă).

Între cele două calendare bisericeşti ortodoxe există un decalaj de 13 zile, dar credinţa, ritul şi sărbătorile sunt unele şi aceleaşi.

Am scris aici care este deosebirea dintre “calendarul vechi” şi “ritul vechi”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului