luni, 7 decembrie 2009

Rezultatele BEC de la ora 14.00 confirmă: Traian Băsescu a câştigat al doilea mandat de preşedinte al României


Update!
Rezultate parţiale de la BEC, ora 14:00: Băsescu - 50,33%, Geoană - 49,66%

Agerpres: Traian Băsescu, candidat independent susţinut de PD-L la alegerile prezidenţiale, a obţinut 50,33% (5.274.063 de voturi) din sufragii la al doilea tur de scrutin, iar candidatul Alianţei PSD+PC, Mircea Geoană a obţinut 49,66% (5.204.102 de voturi) din voturi, potrivit rezultatelor parţiale centralizate de Biroul Electoral Central până luni la prânz, la orele 14:00, din 99,95% dintre secţiile de votare.
BEC mai aşteaptă rezultatele din nouă secţii de votare: şapte din judeţul Constanţa şi două din Maramureş.
BEC va prezenta următoarele rezultate parţiale la orele 17:00 sau chiar ceva mai devreme.
Ora 11.00, după centralizarea voturilor din 99,13% din secţii: Băsescu a câştigat alegerile cu 50,37%
Traian Băsescu a obţinut 50,37 % din voturi, în timp ce Mircea Geoană a obţinut 49,63% din voturi, conform rezultatelor parţiale anunţate, la ora 11.00, de Biroul Electoral Central (BEC), după centralizarea voturilor din 99,13% din secţii.
În favoarea lui Traian Băsescu s-au pronunţat 5.243.359 alegători, în timp ce pentru Mircea Geoană au optat 5.165.415 cetăţeni cu drept de vot.
Acestea sunt rezultate parţiale în urma introducerii şi validării rezultatelor înregistrate într-un număr de 21.518 secţii de votare, reprezentând 99,13% din totalul de 21.706 secţii.
Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, a declarat, după anunţarea rezultatelor de către BEC care îl indică pe Traian Băsescu drept câştigător al alegerilor, că pentru el "acest parcurs de posibil premier s-a terminat aici" şi că este şi va rămâne la Sibiu.
Potrivit datelor parţiale făcute publice de BEC, din totalul celor 18.181.959 alegători înscrişi în listele electorale permanente, duminică s-au prezentat la urne 10.546.299 cetăţeni cu drept de vot (58,00%), fiind consemnate un număr de 10.408.774 voturi valabil exprimate (98,69%) şi 137.452 voturi nule (1,30%).
BEC va anunţa noi rezultate la ora 14.00.
Sursa: Mediafax

5 comentarii:

 1. 99,23% înseamnă că în jur de 80 de mii de voturi nu au fost centralizate.

  50,37% înseamnă că Băsescu are cam 70 de mii de voturi înaintea lui Geoană.

  Deşi foarte puţin probabil, teoretic este posibil ca şi acum rezultatul să se schimbe şi să avem un preşedinte ales cu un avantaj de câteva mii de voturi. Legal vorbind şi un singur vot în plus este deajuns să se diferenţieze între cei doi candidaţi.

  Mai este şi validarea rezultatelor - care procesarea, evaluarea şi acceptarea/respingerea unor eventuale contestaţii.

  RăspundețiȘtergere
 2. Klaus Iohannis a recunoscut rezultatul BEC-ului, iar eu, de la Chişinău, de ce nu l-aş crede? :)

  RăspundețiȘtergere
 3. Eu recunosc rezultatul BECului.

  Ce doresc să afirm este că, ţinând cont că atât de multe pronosticuri s-au răsturnat în ultimele ore şi ţinând cont de faptul că - matematic şi juridic vorbind - rezultatele încă nu finale, Băsescu încă nu este câştigător.

  Şi eu cred că cel mai probabil va ieşi Băsescu - şi bine ar fi ca ceilalţi să accepte rezultatul.

  De fapt, problema pe care o văd nu este că va ieşi Băsescu ci că - el având 50,4% - se va comporta ca şi cum a obţinut 80,4% (sau 100,4% !).

  Cifrele grăiesc exact contrariul: românii nu (mai) sunt deloc o entitate monolitică - în schimb gândirea politică a lui Traian Băsescu este. În opinia mea, desigur, însă istoria recentă a politicii domniei sale - şi ca bucureştean am simţit-o de ceva ani, de când era primar - o confirmă.

  Nu prevăd "viitor de aur" pentru România, mai ales că vremurile sunt grele. Sper totuşi ca liberalii să abandoneze vechile proiecte bazate pe "jos Băsescu orice-ar fi" şi să facă alianţa cu PD-L-ul căci altă soluţie de a curma această criză nu prea mai este.

  Îmi voi împărtăşi mai elaborat gândurile într-un post pe blogul meu, după ce rezultatele finale vor fi fost validate iar perdanţii vor fi recunoascut învingătorul.

  RăspundețiȘtergere
 4. Da, nu este uşor pentru nimeni. Aştept să scrii.
  Românii din RM nu-l idealizează pe Băsescu - putea face mai multe decât a făcut, dar e singurul preşedinte al României care şi-a amintit frecvent de noi şi cu diverse ocazii, s-a referit la R. Moldova în cam toate discursurile lui rostite peste hotare. Ne-a pledat cauza şi la întâlnirile cu preşedinţii altor state, şi la diverse reuniuni. Această atitudine a contat mult.
  Având la Chişinău un preşedinte comunist care a declarat deschis că el "nu este preşedintele românilor", cei care se simt români au văzut în Băsescu un preşedinte care să-i reprezinte.

  RăspundețiȘtergere
 5. Între timp BEC a scos rezultatele finale provizorii: 50,33% Băsescu. Toate secţiile au fost centralizate.

  PSDul se gândeşte să conteste alegerile, rămâne de văzut la ce nivel (per total, numai anumite judeţe, numai anumite circumscripţii) pe când PNL se disociază tacit de asemenea acţiuni.

  Pesediştii spun că şefii de secţii care erau pedelişti au inversat rezultatele (exact ca în 1946!) şi cum scorul era strâns, pedeliştilor nu le-a trebuit mult să fure.

  Pe de altă parte, nimeni nu putea anticipa un scor atât de strâns. Deci, dacă erau să fure, pedeliştii ar fi furat măcar 5% - ca să fie siguri. Atunci s-ar fi ajuns la probleme precum în Georgia, Ucraina sau Rep. Moldova.

  Deci cel mai probabil că, deşi nereguli au fost, nu justifică diferenţa de 60-70 de mii de voturi.

  M-am uitat cu atenţie pe televiziuni acum la prânz, dinspre oponenţii lui Băse este o linişte mormântală, nimeni nu face nicio declaraţie, au dispărut toţi.

  Klaus Iohannis, spre cinstea lui, a anunţat că episodul său este încheiat. Zic spre cinstea lui pentru că dacă nu tăia din faşă posibilitatea continuării lui "nu-l vrem decât pe Iohannis de premier", blocajul în care suntem acum se continua sigur.

  Observ că avem blocaje şi de o parte şi de alta a Prutului. Până şi prin asta se cunoaşte că suntem fraţi ... :o(

  RăspundețiȘtergere

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului