miercuri, 2 decembrie 2009

Tratatul de la Lisabona recunoaşte identitatea şi contribuţia bisericilor


La 1 decembrie 2009, a intrat în vigoare Tratatul de la Lisabona care, printre altele, introduce în dreptul primar al Uniunii Europene articolul 17, prin care se recunosc identitatea şi contribuţia bisericilor, articol ce deschide calea unui dialog deschis, transparent şi constant al acestora cu instituţiile UE.
Evenimentul a fost întâmpinat cu bucurie de către Comisia Episcopatelor Europene (COMECE), după cum reiese dintr-un comunicat transmis presei de către Comisia Episcopilor din România.
Conform declaraţiei Preasfinţitului Virgil Bercea, Episcop greco-catolic de Oradea, reprezentantul Conferinţei Episcopilor din România în cadrul COMECE, dialogul deja practicat cu instituţiile UE, după această dată, se poate intensifica.
“Biserica Catolică din România, respectiv Biserica Ortodoxă şi celelalte biserici, conform tratatului, au dreptul de a intra în acest dialog deschis, transparent şi constant cu instituţiile Uniunii Europene. Este foarte important ca bisericile să găsească modalităţi de dialog, pentru ca valorile evanghelice să fie purtate de către parlamentarii români şi nu numai în instanţele Uniunii Europene”, a declarat prelatul greco-catolic.
Comisia Episcopatelor Comunităţii Europene a fost înfiinţată în 1980 şi reuneşte delegaţii Conferinţelor Episcopilor Bisericii Catolice de pe teritoriul UE. Comisia are un secretariat permanent la Bruxelles.

Sursa: D. Manolache, “Gardianul”


Tratatul de la Lisabona, intrat în vigoare la 1 decembrie 2009, înlocuieşte proiectul Constituţiei europene, abandonat în 2005. Înfiinţarea unui post de preşedinte, a unui post de înalt reprezentant pentru politica externă, consolidarea competenţelor Parlamentului European şi eficientizarea procesului decizional sunt principalele schimbări prevăzute de Tratat. Până la adoptarea sa, preşedinţia Consiliului Uniunii Europene se schimba de două ori pe an, fiind asigurată, prin rotaţie, de câte un stat membru.
În seara zilei de 19 noiembrie 2009, premierul belgian Herman Van Rompuy a fost desemnat primul preşedinte al Uniunii Europene, iar Catherine Ashton, din Marea Britanie, a fost aleasă drept Înalt Reprezentat al UE pentru Afaceri Externe.

Din arhiva blogului:

Un comentariu:

  1. Era şi normal. A ignora rolul creştinismului în formarea civilizaţaţiei europene este ca şi cum am ignora rolul unuia din părinţi în devenirea unui copil.

    Îndrăznesc să spun că înseşi principiile democratice ale egalităţii indivizilor sunt de esenţă iudeo-creştină, ele fiind preluate de asemenea şi de islam (care este destul de diferit de terorismul fundamentalist de azi).

    Epoca sperietorii Inchiziţiei, a ameninţării cu perspectiva obscurantismului religios, a contradicţiei artificiale între ştiinţă şi religie a trecut.

    Este vremea unei conlucrări reale între laic/ştiinţific pe de o parte şi spiritual/religios pe de altă parte întru binele individului, care nu poate fi complet în lipsa oricăreia dintre cele două faţete ale persoanei umane.

    RăspundețiȘtergere

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului