vineri, 11 decembrie 2009

Ultima soluţie - noua constituţie


După ce tentativa repetată de a-l instala pe Marian Lupu în funcţia de preşedinte al Republicii Moldova a eşuat, liderii Alianţei pentru Integrarea Europeană (AIE) au reconfirmat la unison că actuala coaliţie de guvernare va fi păstrată.
Pe de o parte, este un avantaj că deputaţii comunişti nu l-au votat pe candidatul AIE la preşedinţie – exista riscul să asistăm la o serie de cedări făcute acestora în schimbul voturilor. După cele întâmplate, poate şi „moldovenismul” lui Lupu se va diminua. Cât timp spera să atragă voturi din PCRM, a tot repetat că este „moldovean”, vorbeşte „moldoveneşte” şi le promitea comuniştilor “combaterea fenomenelor iredentiste ce pot submina suveranitatea ţării”.
„Lupu oricum va deveni preşedinte şi va fi ales de către Parlament”, a dat asigurări Mihai Ghimpu, preşedinte al Legislativului şi preşedinte interimar al R. Moldova. Iată şi soluţia lui Ghimpu: el optează pentru adoptarea unei noi constituţii. Una care să reducă de la 61 la 52 numărul de voturi necesar pentru alegerea şefului statului şi care să nu mai oblige la dizolvarea actualului parlament, urmând ca respectiva prevedere să fie aplicată abia următoarei legislaturi.
În opinia lui Ghimpu, este o chestiune de onoare ca AIE să-i ofere PDM-ului funcţia negociată anterior, aşa cum formaţiunea în cauză şi-a dat voturile pentru instalarea în funcţii-cheie a reprezentanţilor celorlalte partide din coaliţie.
Comisia pentru Reforma Constituţională, formată prin decret prezidenţial, urmează să elaboreze un set de recomandări. AIE va studia propunerile specialiştilor în drept constituţional şi va lua o decizie, prin consens. Atunci vom vedea ce formă de guvernare îşi doresc formaţiunile din AIE şi ce modalitate de alegere a şefului statului vor propune. Constituţia nouă ar urma să fie aprobată prin referendum.
În timp ce unii lideri politici agreează ideea alegerilor parlamentare anticipate, contând pe o creştere ipotetică a popularităţii lor şi pe declinul comuniştilor, Mihai Ghimpu se pronunţă ferm împotriva unui nou scrutin şi susţine că ieşirea din impas este o nouă constituţie.

Pare imposibil de prevăzut rezultatul alegerilor anticipate pe o scenă politică aflată în proces de modificare. Pe segmentul de stânga sau centru-stânga al eşichierului politic se anunţă apariţia unor noi formaţiuni, iar cele vechi se regrupează.
Electoratul dezamăgit al PCRM se va orienta mai curând către alte formaţiuni de stânga. Partidele de centru-dreapta şi de dreapta care nu au intrat în actualul parlament emit semnale că abia aşteaptă să concureze din nou. Nu putem avea certitudinea că din alegerile parlamentare anticipate va rezulta o configuraţie a parlamentului mai bună decât cea actuală. Nu cunoaştem ce se va întâmpla până în toamna lui 2010, ce evenimente şi în beneficiul cui ne aşteaptă, care vor fi temele şi mesajele unei eventuale campanii electorale. Nimeni nu poate prevedea orientarea politică şi măsura în care vor fi dispuse la colaborare forţele ce vor accede într-un nou parlament.
Partidele care au constituit AIE au viziuni diferite în unele probleme şi, totuşi, ne-au demonstrat că ştiu să se asculte reciproc şi să conlucreze mai rezultativ decât au făcut-o alte alianţe. S-ar putea ca actuala guvernare să fie exact cea progresistă pe care o tot aşteptăm de 20 de ani.
În momentul constituirii, formarea AIE a fost salutată de partenerii externi, care s-au lăsat convinşi că noua guvernare nu este una temporară. Nu întâmplător cele 4 formaţiuni din AIE au considerat atât de important să sublinieze că alianţa va rezista în continuare. Pentru a supravieţui şi a nu rata perspectiva dezvoltării, Republica Moldova are nevoie şi de sprijinul financiar promis.
Conform ultimelor date oferite presei de premierul Vlad Filat, povara lăsată de comunişti este grea: balanţa de plăţi a ajuns la un deficit de 556 milioane de dolari, PIB-ul a scăzut cu 7,8%, iar deficitul bugetar anual este estimat la 9% din PIB.
Potrivit premierului, în cadrul negocierilor cu FMI s-a reuşit ca parteneriatul să nu fie condiţionat de alegerea şefului statului.

Din arhiva blogului:

Ce formă de guvernare doreşte AIE?

Un comentariu:

  1. asa este, avem nevoie de o constitutie prin care sa specificam ca presedintele sa fie ales de cetateni. V. Voronin nu ajungea niciodata presedinte daca nu schimbau constitutia.

    RăspundețiȘtergere

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului