duminică, 13 decembrie 2009

Un preot şi enoriaşi ai Mitropoliei Moldovei au răsturnat instalaţia de Hanukka din centrul Chişinăului


Un grup de aproximativ o sută de enoriaşi ortodocşi din cadrul Mitropoliei Moldovei (subordonată canonic Patriarhiei Ortodoxe Ruse) au răsturnat duminică, 13 decembrie, instalaţia pe care evreii din Chişinău aprind, în perioada 11-18 decembrie, cele 8 făclii cu prilejul sărbătorii Hanukka.
„Unimedia” relatează (video - la acest link) că instalaţia a fost dezbătută de la locul ei şi dusă lângă soclul Monumentului lui Ştefan cel Mare şi Sfânt, cu participarea preotului Anatolie Cibric, de la Biserica „Sfânta Paraschiva”. Acesta s-a declarat indignat de faptul că autorităţile statului au permis instalarea menorei evreieşti în centrul oraşului.

Grupul de enoriaşi purta drapele ale R. Moldova, cruci şi scanda lozinci împotriva evreilor. În locul menorei (instalaţiei), ei au înfipt o cruce din lemn.
Şeful Poliţiei Municipale, Silviu Muşuc, susţine că poliţiştii aflaţi la faţa locului au încercat să-i oprească pe protestatari, dar nu au reuşit.
Ministrul Justiţiei, Alexandru Tănase, a declarat că „incidentul de astăzi reprezintă instigare la ură religioasă. De asemenea, protestatarii se fac vinovaţi şi de profanarea obiectelor de cult”. “În momentul în care Comunitatea Evreilor va depune plângere, vom aplica cele mai dure sancţiuni, pentru a descuraja pe oricine încearcă acţiuni similare”,
a anunţat ministrul Justiţiei.

Codul Penal prevede o amendă de 5.000 de lei sau închisoare până la 3 ani pentru acţiunile de instigare la ură rasială şi religioasă (Art. 346).

Incidentul de astăzi este unul fără precedent şi poate fi calificat ca o încercare de a discredita pe plan extern actuala guvernare democratică a Republicii Moldova.

Alexandru Pincevschi, preşedintele Comunităţii Evreilor din R. Moldova, a condamnat acţiunea, calificând-o drept una antisemită.
Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei a declarat că protestul nu a fost coordonat cu conducerea acestei structuri.

Menora a fost transportată la Memorialul Victimelor Holocaustului, în prezenţa a 20 de poliţişti.

Potrivit “Unimedia”, Comunitatea evreiască din Republica Moldova are acum 30.000 de membri. În 1900, număra peste 300 de mii.

Într-un comunicat oficial difuzat la 10 decembrie, în care critica Guvernul pentru faptul că a declarat nelucrătoare ziua de 25 decembrie (Crăciunul pe stil nou), Mitropolia Moldovei
anunţa, între altele: “Noi aşteptăm Naşterea Mântuitorului la data de 7 ianuarie, pregătindu-ne 40 de zile cu post şi deosebită rugăciune”.
Astăzi, 13 decembrie, creştinii ortodocşi care se conduc de calendarul iulian (vechi), inclusiv cei din Mitropolia Moldovei, îl cinstesc pe Sfântul Apostol Andrei.

Foto Europalibera.org: La 11 decembrie, evreii din R. Moldova au început să sărbătorească Hanukka (Sărbătoarea Luminii). Sărbătoarea aminteşte de revolta evreilor împotriva persecuției religioase pornite de sirienii elenizați, sub Antioh al IV-lea, în secolul al II-lea î.e.n.Câteva sute de oameni au venit la aprinderea primei făclii de Hanukka, la intrarea în Grădina Publică “Ştefan cel Mare şi Sfânt” dinspre Aleea Clasicilor.

Citeşte şi Evreii din Chişinău au început să sărbătorească Hanukka sau Sărbătoarea Luminii

12 comentarii:

 1. Pe altarele creştine ortodoxe se află o menoră evreiască ale cărei candele se aprind la vecernia de vineri seara, când începe Sf. Sabat.

  Probabil puţini ştiu că Biserica lui Hristos nici nu a anulat şi nici nu a "mutat" Sabatul duminica, aşa cum se crede. El continuă să fie sărbătorit şi în creştinism, începutul îi este marcat de vecernia de vineri seara, doar că importanţa sa a scăzut prin comparaţie cu Ziua Domnului (duminica) iar pravilele iudaice sabatice (să nu munceşti, să nu călătoreşti) nu se mai aplică.

  Este normal să fie aşa, întrucât creştinismul ESTE continuarea firească a iudaismului. "Nu am venit să stric, ci să împlinesc" zicea însuşi Mântuitorul. Creştinismul nu a anulat, ci a completat iudaismul arătând forma finală şi definitivă a planului divin pentru omenire.

  A pune o contrapondere între creştinism şi iudaism este absurd. Este ca şi cum am pune în duşmănie sursa cu continuarea ei.

  Respectivul preot, dacă tot a doborât menora din piaţă, ar trebui să doboare cu acelaşi sârg toate menorele de pe altarele ortodoxe - inclusiv cele ce ţin de Patriarhia Moldovei, poate începând exact cu altarul unde sfinţia sa slujeşte.

  RăspundețiȘtergere
 2. Tocmai unor creştini ca protestatarii de azi le spune, în cartea sa, un preot ortodox grec, contemporanul nostru: "Să nu dispreţuim "măslinul vechi" pe care am fost altoiţi". Creştinismul este altoit pe credinţa vechilor evrei. Prin urmare - respect! Aşa este, Iisus Hristos a spus că a venit să "desăvârşească" legea.

  Dar nu au timp pentru meditaţie asemenea creştini. Cum se poate ca, imediat după Sfânta Liturghie, de Sf. Ap. Andrei, în Postul Crăciunului, să dea frâu liber impulsului de a strica şi a dăuna altora ?!

  Protestatarii aveau şi o pancardă pe care era citat M. Eminescu: "Biserica Ortodoxă este mama poporului român". Cu o asemenea ocazie, se declară şi români cei din Mitropolia Moldovei, supusă canonic Moscovei, nu Bucureştiului.

  Da, avem un Sfeşnic cu 7 braţe, simbolizând cele 7 Taine.
  Nu cunosc aspectul cu sabatul, despre care spui.

  Ştiu că duminica e zi de odihnă şi de Liturghie în absolut toate bisericile ortodoxe.
  Miercurea comemorăm ziua în care a fost trădat şi vândut Mântuitorul, vinerea - ziua în care a fost răstignit, iar duminica - ziua în care a inviat.

  În catedrale şi mănăstiri, Vecernia (Slujba de seară) se oficiază zilnic, la fel ca Liturghia. Cu excepţia zilelor aliturgice, bineînţeles.

  Obligatoriu, în toate bisericile ortodoxe, orice Liturghie este precedată de Vecernie.

  RăspundețiȘtergere
 3. Grigore Vieru are un citat cunoscut care suna astfel:"Nici religia nu a putut acoperi vreodata rautatea omului-intotdeauna i-au ramas afara ghearele."
  Religiunea fara credinta si dragoste este desarta. Daca ei ar cunoaste Cuvintul lui Dumnezeu, ar sti, deasemenea, ca Dumnezeu a ales popor evreu ca sa fie al Lui, si oricine il va binecuvinta, va fi binecuvintat si oricine il va blestema fa vi blestemat. Mai avem nevoie de blesteme peste tara noastra?

  RăspundețiȘtergere
 4. RUSINE MOLDOVENI
  Daca acei sînt ortodocşi, apoi trebuie traşi la răspundere canonică pentru ură.
  Mi aş închipui cum in israel se va arde vre-o biserică ortodoxa... ce este cu neputinţă pentru că israelul e o ţara ceva mai civilizată şi nu e condusă de preoţi smintiţi!

  RăspundețiȘtergere
 5. De acord, trebuie traşi la răspundere.
  Pentru corectitudine: nu toţi preoţii din
  R.Moldova sunt la fel şi nu preoţii conduc R. Moldova.

  Cât priveşte ura, aveţi un blog cu denumirea "Chişinău - cel mai urât oraş din lume". O asemenea atitudine nu demonstrează lipsă a urii.

  Lipsă de respect denotă şi atitudinea Dvs.: aţi preluat integral
  (aici - http://iudaism-ro.blogspot.com/2009/12/un-preot-si-enoriasi-ai-mitropoliei.html)

  (100%) textul de pe blogul meu, cu tot cu titlu, fără a indica sursa. Chiar dacă am citat Unimedia, textul (implicit precizările şi aprecierile) îmi aparţin. Mergeţi la linkuri şi faceţi o comparaţie.

  RăspundețiȘtergere
 6. IudaismRO

  Nu cred că Statul Israel este un model de toleranţă şi civilizaţie. Acolo discriminarea anti-arabă este la ea acasă. Am prieteni care au trăit şi lucrat în Israel deci ştiu aceste lucruri din surse de primă mână.

  Statul Israel însuşi este un oximoron: pe de o parte se prezintă ca un stat complet laic, dar pe de altă parte însăşi raţiunea sa de a exista are substanţă religioasă.

  Dacă evreii sunt o naţiune cu temelie etnică, atunci evreismul şi iudaismul sunt distincte, deci pot exista evrei creştini, musulmani, budişti, aşa cum avem români ortodocşi, greco-catolici, romano-catolici, adventişti, penticostali, etc.

  Dimpotrivă, dacă evreii sunt o naţiune cu temelie religioasă atunci în mod automat orice stat evreiesc nu poate avea decât temelie religioasă - cu toate consecinţele ce decurg de aici, indiferent cât de laică se poate pronunţa societatea israeliană la un moment dat.

  Răspunsul la această întrebare ("sunt evreii o naţiune etnică sau religioasă?") este ocolit cu grijă, dar pentru mine este evident: evreii SUNT o naţiune religioasă, prin urmare inseparabili de iudaism, prin urmare orice construcţie socială a lor (inclusiv statul) este inseparabilă de religia ce defineşte acest popor.

  Deci, atât secularismul cât şi egalitatea cetăţenilor israelieni nu pot fi decât limitate câtă vreme naţiunea fondatoare a statului este teocratică prin însăşi natura ei.

  RăspundețiȘtergere
 7. “Unimedia” oferă amănunte noi:

  Reprezentaţii comunităţii evreieşti şi Mitropolia Moldovei s-au înţeles să rezolve problema pe cale amiabilă – surse procurori.
  Menorah evreiască, transportată ieri la Monumentul Victimelor Holocaustului, este păzită zi şi noapte de forţele de ordine.

  Grupul de credincioşi care a doborât ieri Menora evreiască pare a fi acelaşi care a împroşcat cu ouă în clădirea ziarului Timpul de dimineaţă în 2007.

  “Acest grup religios figurează ca agresor al redacţiei “Timpul de dimineaţă” din ianuarie 2007. Avem şi documente, care demonstrează implicarea acestuia”, a declarat avocatul Janeta Hanganu.
  “Cu toate acestea, protoiereul Anatolie Cibric, conducând acest grup religios, nu a fost atras la răspundere în acest caz. Cibric a declarat ulterior că nu a fost implicat, ci doar se afla întâmplător în trecere pe alături”, a mai menţionat Janeta Hanganu.

  www.unimedia.md

  RăspundețiȘtergere
 8. Am gasit un articol interesant in care se prezinta mai detaliat protestul care a avut loc, cu mai multe puncte de vedere:

  http://saccsiv.wordpress.com/2009/12/14/video-credinciosi-ortodocsi-din-republica-moldova-muta-menora-evreiasca-din-parcul-stefan-cel-mare-instalata-cu-ocazia-sarbatorii-hanuca/

  RăspundețiȘtergere
 9. Încerc să înţeleg mecanismul de dezbinare a societăţii noastre astăzi.Ceva am găsit şi pe blogul D-ră.Dar ce părere aveţi despre:"http://blasphemy.ie/
  This new law is both silly and dangerous. It is silly because medieval religious laws have no place in a modern secular republic, where the criminal law should protect people and not ideas. And it is dangerous because it incentives religious outrage, and because Islamic States led by Pakistan are already using the wording of this Irish law to promote new blasphemy laws at UN level.
  We believe in the golden rule: that we have a right to be treated justly, and that we have a responsibility to treat other people justly. Blasphemy laws are unjust: they silence people in order to protect ideas. In a civilised society, people have a right to to express and to hear ideas about religion even if other people find those ideas to be outrageous.".

  RăspundețiȘtergere
 10. Zicea un om care a ajuns miliardar de la "zero" că dacă doreşti să ajungi prosper, nu e nevoie să faci un studiu al sărăciei, dar să te concentrezi pe ideea prosperităţii. :)

  Eu cred că nu trebuie admis ca situaţiile de genul celei descrise în articol să se repete, iar R. Moldova să le plătească, obligată de CEDO, despăgubiri celor care s-ar declara limitaţi în drepturi şi ofensaţi.

  Ofensa adusă unei persoane este pedepsită de lege. Blasfemiile îi ofensează tot pe oameni. Dumnezeu nu are nevoie să fie apărat de oameni, dar credincioşii cred că este importantă atitudinea individului în situaţiile în care este hulit Dumnezeu.
  Întreb şi eu: într-o societate democratică, bazată pe drepturile şi libertăţile fundamentale ale individului, dar şi pe respect reciproc şi toleranţă, trebuie să fie taxat cel care îl huleşte pe Dumnezeu sau insultă o religie şi astfel incită spiritele, provoacă dezbinare şi confruntare?

  Eu respect toate religiile şi cred că fiecare individ, neam sau popor o are pe cea care i se potriveşte lui cel mai bine, structurii sale psiho-genetice. Dar îmi apăr credinţa mea, creştin-ortodoxă, când e nevoie.

  O remarcă la un alt comentariu de mai sus: Iisus Hristos s-a născut din poporul evreu, dar nu a avut naţionalitate, pentru că era însuşi Dumnezeu. Teologii explică amănunţit acest aspect. Şi cunoaştem din Evanghelie că „noul popor ales” sunt creştinii, cei care au crezut în Mântuitorul Hristos, oameni din toate popoarele lumii.

  RăspundețiȘtergere
 11. De pe Unimedia:

  Anchetă închisă în cazul doborârii menorei evreiești de către grupul de credincioși


  Ancheta în cazul preotului Anatol Cibric, care a doborât acum o lună un simbol evreiesc din centrul Chişinăului, a fost închisă. Preotul s-a ales doar cu o amendă administrativă de 600 de lei. Conform articolului 54, al 5 din Codul Contravenţiilor, Cibric a fost amendat pentru ofensă adusă sentimentelor religioase şi profanarea obiectelor de cult.

  Comisariatul sectorului Buiucani a decis că acţiunile lui Cibric nu constituie infracţiune. De altfel, şi Procuratura Generală explică Ministerului Justiţiei, într-o scrisoare, că acţiunile preotului ortodox nu întrunesc elementele infracţiunii. Nu au întârziat la minister nici explicaţiile de la Asociaţia "Preafericita Maică Matrona", din care face parte preotul Cibric. Asociaţia susţine că nu are nicio legătură cu protestul din 13 decembrie.

  Purtătorul de cuvânt al Ministerului Justiţiei, Tatiana Paşcovschi, susţine că s-au cerut explicaţii şi preotului Anatolie Cibric, dar şi parohiei în care slujeşte. Autorităţile vor să afle mai multe despre acţiunile de antisemitism care au dus la vandalizarea simblolului evreiesc, dar şi despre un presupus drapel extremist, folosit atunci de protestatari. Dacă Ministerul Justiţiei va constata că Asociaţia Fericita Maică Matrona este una extremistă, atunci ea va fi desfiinţată.

  11 ianuarie 2010
  http://unimedia.md/?mod=news&id=15802

  RăspundețiȘtergere

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului