miercuri, 23 decembrie 2009

Valentin Ceauşescu povesteşte cum i-a spus tatălui său că situaţia trebuie să se schimbe


Valentin Ceauşescu (foto), singurul fiu rămas în viaţă al fostului dictator Nicolae Ceauşescu, lăsat astfel să poarte povara trecutului familiei sale, a povestit că i-a spus tatălui său, la 21 decembrie 1989, că situaţia trebuie reformată imediat, relatează “The Irish Times”.

Valentin Ceauşescu îşi aminteşte cum protestele din România au ajuns în capitală la 21 decembrie 1989, când un discurs al tatălui său din balconul Partidului Comunist a fost primit cu dezaprobare de mulţime, de obicei obedientă. "Voiam ca lucrurile să fie reformate", spune el despre întâlnirea cu tatăl său din acea seară. "I-am spus că lucrurile trebuie să se schimbe chiar din ziua următoare, dacă va mai exista ziua următoare", a adăugat el.

Ceauşescu apreciază că tatăl său a estimat greşit ameninţarea la adresa regimului său, considerând că a fost ceva asemănător tentativei din 1968 orchestrată de sovietici pentru a-l face să se supună voinţei Kremlinului. "Dar nu au fost numai ruşii", spune el. "Lucrurile erau complet diferite până atunci. Tatăl meu nu mai avea aceeaşi autoritate sau încredere în rândul oamenilor ca în 1968".

După arestarea părinţilor săi, Valentin şi prietena sa, care acum îi este soţie, au plecat din Bucureşti, mergând să locuiască la un prieten. El a fost arestat la 25 decembrie, ziua în care părinţii săi au fost judecaţi sumar şi executaţi. "În seara aceea am fost dus la un complex militar şi am privit procesul şi execuţia la televizor (...). Îmi era ruşine, ruşine să fiu român (...). Nu e vorba despre cum îţi tratezi liderii, nu are nici o legătură. Este greu de descris, dar am avut sentimentul acesta când priveam, că este un fel de lucru murdar (...) că era ruşinos să priveşti asta", povesteşte el.

La fel ca mulţi alţi români, Valentin Ceauşescu crede că un grup de comunişti care se opuneau tatălui său sau căutau să obţină câştiguri personale a conspirat pentru a prelua puterea, sub acoperirea protestelor, folosind armata pentru a declanşa haosul sângeros în ţară, înainte de a se prezenta drept "Frontul Salvării Naţionale".

"Nu a fost o revoluţie sau un puci - aş descrie (situaţia) ca dezordine", a afirmat Ceauşescu. El este convins că atât Kremlinul reformator al lui Mihail Gorbaciov, cât şi alte Guverne din Europa de Est şi de Vest au sprijinit planurile pentru înlăturarea tatălui său.

Trăind într-o ţară încă bântuită de regimul tatălui său, de secretele revoluţiei şi de fantomele victimelor sale, Valentin Ceauşescu apreciază că schimbarea paşnică ar fi fost posibilă în România şi ar fi creat o naţiune mai puţin marcată de corupţie, suspiciuni şi recriminare. "Dar toţi ceilalţi au gândit altfel. Şi de aceea am ajuns aici", conchide el.


Sursa: Mediafax

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului