miercuri, 9 decembrie 2009

“Wall Street Journal”: Pentru România, recesiunea este dură, dar comunismul este şi mai rău. “Stratfor”: posibile revolte în România


La limită, România pare să îl fi repus duminică pe preşedintele Traian Băsescu în funcţie, la Cotroceni. Contracandidatul său de stânga, Mircea Geoana, strigă "fraudă", iar rezultatele alegerilor ar putea fi examinate de justiţie. Dar, pentru moment, se pare că liberalismul economic a câştigat o persoană extrem de vocală împotriva moştenitorilor comunişti ai lui Nicolae Ceauşescu, notează cotidianul american “The Wall Street Journal”, într-o analiză asupra situaţiei din România, după alegerile prezidenţiale.

Victoria lui Traian Băsescu este cu atât mai remarcabilă, cu cât ţara se confruntă cu una dintre cele mai dificile crize economice din Europa, scriu jurnaliştii de peste Ocean. Economia României s-a contractat cu 7% anul acesta, după o creştere de 7,1% în 2008.

Mircea Geoană a căutat să capitalizeze dificultăţile prin care trece ţara, printr-o campanie în care a promovat reîntoarcerea la un cod fiscal progresiv - deşi se pare că la un moment dat era împotriva unui astfel de principiu - şi un rol mai activ al guvernului în economie. Se spune că el este candidatul favorit atât al Washingtonului, cât şi al Moscovei, subliniază “Wall Street Journal”.

Traian Băsescu, în schimb, a anunţat tăieri de buget şi o luptă dură
împotriva corupţiei, fiind un susţinător al cotei unice de impozitare de 16%. Ca primar al Bucureştiului, a rămas neclintit în faţa activiştilor pentru drepturile animalelor, punând drepturile oamenilor mai presus de câinii vagabonzi, continuă prestigiosul cotidian.

Guvernarea lui Traian Băsescu a fost departe de a fi perfectă în abordarea problemelor ţării, nu în ultimul rând pentru că fostul căpitan de navă este ca un magnet pentru atacurile politice. Dar se pare că pentru ceva mai mult de jumătate din alegătorii români, amintirea comunismului şi a unui guvern ale cărui mâini ajung în fiecare buzunar a lăsat România cu un gust înca şi mai amar, încheie publicaţia americană.

Sursa:
HotNews.ro“Stratfor”: posibile revolte în România

Incertitudinea referitoare la alegerile prezidenţiale ar putea genera revolte în România, cu atât mai mult cu cât ţara se confruntă cu efectele unei recesiuni economice severe şi cu dispute politice referitoare la aniversarea căderii regimului comunist, comentează agenţia de analiză “Stratfor”.

Rezultatele oficiale ale scrutinului prezidenţial îl arată învingător pe actualul preşedinte, Traian Băsescu (50,3 la sută), iar contracandidatul său, liderul opoziţiei social-democrate Mircea Geoană (49,7 la sută), acuză fraudarea votului. Deşi tulburările politice nu reprezintă o noutate în Romania, recesiunea economică severă face ca revoltele interne să fie tot mai posibile.

Multă lume a privit plecarea din Guvern, la 1 octombrie, a celor nouă miniştri ai PSD drept o manevră preelectorală prin care Geoană a căutat să îl pună pe Băsescu într-o postură dificilă. Criza generată de scrutinul de la 6 decembrie va întârzia cu siguranţă formarea unui nou Guvern şi desemnarea unui nou premier.

Această întârziere apare într-un moment foarte nepotrivit pentru România, deoarece incertitudinea politică din jurul Guvernului s-a soldat cu blocarea împrumutului în valoare de 20 de miliarde de euro acordat de Fondul Monetar Internaţional. În plus, Uniunea Europeană a ameninţat deja Bucureştiul cu blocarea fondurilor ca urmare a unor cazuri de corupţie, iar indiciile privind posibile fraude electorale ar putea genera noi apeluri ca Bruxelles-ul să adopte asemenea măsuri.

Pe lângă problemele de ordin economic, în România există şi importante nemulţumiri de ordin social. Înaintea turului al doilea al alegerilor prezidenţiale, o serie de proteste "spontane" au izbucnit la 1 decembrie, la Timişoara. Dacă aparent protestele erau "anti-comuniste", unii demonstranţi au fost văzuţi în timp ce rupeau postere ale lui Mircea Geoană. Susţinătorii acestuia au afirmat că protestele ar fi fost organizate de tabăra lui Băsescu pentru a face o legătură între Geoană, PSD şi regimul comunist din România.

Apariţia unor revolte de o amploare mai mare este foarte posibilă, apreciază “Stratfor”. Recesiunea, alături de un grad mare de incertitudine economică, are toate şansele să ofere multora motive de a ieşi în stradă. Pe lângă aceasta, evenimentele care marchează împlinirea a 20 de ani de la revoluţia anticomunistă vor începe la 16 decembrie şi vor oferi formaţiunilor anti-Băsescu ocazia de a se coaliza, la fel cum cea de-a 50 aniversare a revoltei anti-sovietice ungare din 1956 a generat demonstraţii antiguvernamentale la Budapesta, în octombrie 2006.

Acest lucru va fi salutat la Moscova, pentru că Traian Băsescu este considerat un inconvenient major pentru Rusia. Susţinerea sa pentru revoluţia anticomunistă din Republica Moldova şi sprijinul său ferm acordat Statelor Unite l-au transformat în principalul inamic al Kremlinului în Balcani. După toate probabilităţile, Băsescu va folosi acest fapt pentru a se prezenta drept singurul urmaş politic legitim al luptei anticomuniste din România. Conflictul dintre Băsescu şi Geoană, plasat în contextul viitoarei aniversări a revoluţiei anticomuniste, ar putea genera o lună decembrie foarte incendiară în România.

Sursa:
“Mediafax”

Foto: Mediafax

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului