miercuri, 27 ianuarie 2010

Marian Lupu şi Dumitru Diacov îi cer lui Traian Băsescu semnarea unui tratat de bază

În ajunul sosirii la Chişinău a preşedintelui Traian Băsescu, Partidul Democrat din Moldova (PDM), al cărui preşedinte este Marian Lupu, iar preşedinte de onoare – Dumitru Diacov, a difuzat o declaraţie “în legătură cu vizita preşedintelui României”.
În declaraţie, PDM reafirmă că pledează pentru semnarea unui Tratat de bază între România şi Republica Moldova.
“Este benefic ca între Republica Moldova şi România să existe un acord de bază”, declara, la 25 ianuarie, deputatul PDM Igor Corman, preşedintele Comisiei parlamentare pentru politica externă. Totodată, Corman “pledează pentru "compromisuri raţionale" în relaţia cu Ucraina”, potrivit unei ştiri publicate pe site-ul partidului.
Cu diverse ocazii, preşedintele Traian Băsescu s-a declarat împotriva semnării unui asemenea tratat. “Cine îşi poate imagina că un şef al statului român va semna un tratat prin care să consfinţească Pactul Ribbentrop-Molotov? Numai o minte care nu înţelege ce înseamnă responsabilitatea statului român”, a spus, bunăoară, Traian Băsescu în cadrul unui discurs rostit la 15 mai 2009, la Piatra-Neamţ, unde s-a desfăşurat primul Forum al autorităţilor locale din România şi R. Moldova.Declaraţia Partidului Democrat din Moldova în legătură cu vizita preşedintelui României, d-lui Traian Băsescu, în Republica Moldova
26.01.2010

Vizita curentă a preşedintelui României, d-lui Traian Băsescu, în Republica Moldova este o dovadă de normalizare a relaţiilor bilaterale dintre ţările noastre. Tensiunea, acuzaţii și insulte reciproce caracteristice pentru perioada recentă a relaţiilor bilaterale dintre România şi Republica Moldova n-au adus avantaje populației ambelor state. Perioadele de deteriorarea relaţiilor erau resimţite de către cetăţenii Republicii Moldova şi României: coada de la consulat pentru a primi vize, probleme la frontieră, oportunităţi economice rătate. Ca rezultat, Moldova, şi România s-au remarcat în calitate state aflate în conflict în arena internaţională.
Evoluţiile în domeniul relaţiilor bilaterale din ultimele luni - eliminarea regimului de vize pentru cetăţenii României, care a fost introdus în primavara anului trecut, semnarea şi ratificarea Convenţiei Europene privind asistenţa micului trafic la frontieră, decizia de a scoate sîrma ghimpată de-a lungul frontierei moldo-române - un început bun pentru inițierea și edificarea relaţiilor de prietenie și constructive, reciproc avantajoase între ţările noastre întru binele și prosperitatea populației noastre.
Această vizită este o mare oportunitate nu numai pentru inițierea discuțiilor ce țin de problemele acumulate și identificarea modalităţi de cooperare pentru viitor, ci și un impuls pentru a negocia proiecte comune şi programe – în primul rînd cu privire la parteneriatul european, un stimul pentru a afla mai multe despre țara noastra, oameni ei, despre aspiraţiile şi speranţele acestora. Acest lucru, în opinia noastră, este foarte important și ne va ajuta să evităm repetarea greşelilor din trecut.
Partidul Democrat din Moldova îşi exprimă sincera speranţă că vizita oficială a șefului statului român va semnifica desfășurarea unei etape pragmatice în relaţiile dintre ţările noastre. În cadrul dialogului de la Chişinău, PDM va pleda pentru finisarea cât mai rezultativă și rapidă a negocierilor şi semnarea Tratatului de bază şi Tratatul privind frontiera, adaptate la realităţile actuale. Acest lucru va facilita, fără îndoială, tranziţia relaţiilor noastre la un nivel mai înalt, va stimula crearea condiţiilor în care excesele de agravare a relaţiilor dintre Moldova și România vor devini imposibil.
PDM pledează pentru stabilirea relațiilor reciproc avantajoase - de prietenie, bună vecinătate, parteneriat dintre Republica Moldova şi România, pentru cooperarea activă şi asistenţa reciprocă în domeniul modernizării europene a țărilor noastre, noi vom depune toate eforturile pentru a atinge aceste obiective.

Sursa textului declaraţiei: site-ul PDM

3 comentarii:

 1. Traian Băsescu: România nu va semna niciodată Tratatul de frontieră cu R. Moldova

  2010-01-27/ „Aş vrea să fiu foarte deschis: România nu va semna niciodată un tratat care să redefinească frontiera dintre România şi R. Moldova. România a recunoscut frontierele de stat ale R. Moldova aşa cum ele au fost moştenite de R. Moldova de la fosta Uniune Sovietică”, a declarat preşedintele român, Traian Băsescu, aflat în vizită la Chişinău în perioada 27-28 ianuarie, transmite Info-Prim Neo.

  Băsescu a precizat totuşi că România este de acord să semneze un tratat care să vizeze regimul frontierei existente. „Este necesar un astfel de tratat pentru a duce modul de trecere a frontierei române de către cetăţenii moldoveni către UE la standarde care sunt mult mai avantajoase pentru cetăţenii R. Moldova”.

  Referindu-se la problema acordării cetăţeniei române pentru moldoveni din R. Moldova, Traian Băsescu a declarat că Legea cetăţeniei române, pe care a modificat-o în noiembrie 2009, este funcţională şi cetăţenia poate fi oferită după 5 luni de la solicitare.

  Traian Băsescu a promis că în termen de 6 luni vor fi procesate şi dosarele celor care au depus actele necesare înainte ca legea să fie modificată. Astfel, şeful statului român urmează să emită vineri, 29 ianuarie, o ordonanţă de urgenţă Guvernului de la Bucureşti, prin care se cere constituirea unei Agenţii speciale pentru acordarea cetăţeniei, care va avea filiale şi la Iaşi, Suceava, Galaţi, Cluj şi Timişoara. Dosarele vor putea fi depuse la oricare dintre aceste oraşe.

  În 2009 au fost procesate peste 20 mii de dosare pentru redobândirea cetăţeniei române, după care 14 mii de moldoveni deja deţin cetăţenie, iar restul fiind în aşteptarea programării să depună jurământul. „Viteza de procesare a dosarelor va creşte”, a asigurat Băsescu.

  Mihai Ghimpu şi Traian Băsescu au convenit că R. Moldova şi România vor semna cât mai rapid un parteneriat pentru integrarea R. Moldova în UE. Băsescu a opinat că parcursul de integrare trebuie grăbit pentru ca R. Moldova să poată fi inclusă în grupul de ţări din Balcanii de Vest, din punct de vedere al accesului către UE şi către resursele UE.

  Sursa: http://info-prim.md/

  RăspundețiȘtergere
 2. Mie comunicatul Partidului Democrat mi se pare eronat: România şi Moldova nu au fost state în conflict, ci conducerea comunistă a Moldovei a fost în conflict cu România.

  În altă ordine de idei, Eleonora, la mine nu funcţionează tastele de navigare (săgeţile, Home, End) în acest editor. Dacă vreau să mă poziţionez undeva în text, trebuie să dau click cu mausul.

  La tine navigarea funcţioneză?

  RăspundețiȘtergere
 3. 1."Preţul libertăţii este vigilenţa eternă."

  2.Da, parcă funcţionează.

  RăspundețiȘtergere

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului