duminică, 31 ianuarie 2010

Noi supărări pe frontul “moldovenismului”, exprimate de Lupu şi Voronin


Preşedintele PDM, Marian Lupu, consideră că o declaraţie recentă a ministrului român de Externe reprezintă “o greşeală care poate afecta relaţiile bilaterale”, potrivit unui interviu publicat de portalul de limbă rusă “eNews.md”.

Teodor Baconschi menţiona recent că România respinge orice demers menit să acrediteze ideea unei naţiuni şi a unei limbi “moldoveneşti”, distincte de cea română.

„Astfel de declaraţii din partea oficialităţilor de la Bucureşti - declaraţii ofensatoare pentru majoritatea populaţiei noastre - perturbă relaţiile noastre, otrăvesc acţiunile comune şi pot deveni un obstacol serios în calea unei colaborări fructuoase”, a spus Lupu.

Declaraţia lui Baconschi referitoare la limba vorbită în R. Moldova a fost criticată şi de liderul comuniştilor, ex-preşedintele Voronin, în cadrul unei emisiuni a postului de televiziune “NIT”.

Voronin a condamnat şi decizia Bucureştiului de a nu semna tratatul de frontieră cu Chişinăul. În opinia sa, declaraţiile făcute de Traian Băsescu despre o apropiere a Republicii Moldova de Uniunea Europeană, cu sprijinul Bucureştiului, ar avea ca scop final “împingerea Moldovei spre unirea cu România”.

În plus, referindu-se la scoaterea sârmei ghimpate de la Prut, Voronin a spus că în acest fel se urmareşte nu doar “demontarea frontierei cu România, dar şi a hotarului cu NATO”, ceea ce este, în opinia sa, inacceptabil, deoarece Republica Moldova este membru al Comunităţii Statelor Independente (CSI), relatează portalul Ştirea Zilei.

În acest context, Voronin a spus că PCRM se va plânge la ONU, la UE şi va informa partenerii din CSI. “Nu cred că românii fac asta din capul lor, nu cred că Băsescu este un brav marinar care distruge tot în jurul său. Aici este o politică coordonată şi orientată”, a comentat Voronin la aceeaşi emisiune, fără a preciza cine ar coordona acţiunile României.

Sursa informaţiilor: ştiri Unimedia, Mediafax

Un comentariu:

 1. 9 februarie 2010:


  Comisia pentru modificarea Constituţiei cere excluderea din text a expresiei "limbă moldovenească"


  Comisia pentru modificarea Constituţiei din R.Moldova propune excluderea din legea fundamentală a expresiei "limba moldovenească", fie prin introducerea denumirii de limbă română, fie prin nemenţionarea denumirii limbii, relatează PRO TV Chişinău.

  O altă propunere de modificare a Constituţiei vizează trecerea de la raioane la regiuni.

  Preşedintele interimar Mihai Ghimpu, care este şi preşedintele Comisiei, a propus reducere a vârstei de la care cetăţenii îşi pot exercita dreptul de vot, de la 18 la 16 ani.

  În legătură cu accesul liber la justiţie, experţii în drept propun ca reţinerea persoanei să nu depăşească 24 de ore, faţă de perioada de 72 de ore menţionată în prezent în Constituţie.

  Propunerile urmează sa fie examinate de un grup special de lucru din cadrul Comisiei, iar apoi sistematizate şi prezentate Parlamentului spre aprobare.

  Mediafax  Marian Lupu: Din punct de vedere științific, vorbesc limba română, din punct de vedere politic - limba moldovenească!  Marian Lupu: Din punct de vedere științific, vorbesc limba română, din punct de vedere politic - limba moldovenească!

  Marian Lupu, liderul PDM, este de părere că limba română și limba moldovenească sunt aceleași, dar există o nuanță la denumirea ei. Rugat să precizeze cum se numește limba pe care o vorbește, liderul democrat a precizat că aceasta se numește "română din punct de vedere științific, moldovenească - din punct de vedere politic".

  Potrivit declarațiilor lui Lupu din cadrul emisiunii înProfunzime (8 feb 2010), modificarea denumirii limbii în Constituția R. Moldova trebuie operată astfel ca marea majoritate a populației să agreeze schimbările.

  UNIMEDIA amintește că începând de astăzi la Chișinău se va afla o delegație a Comisiei de la Veneția, care va asista AIE în vederea propunerilor de modificarea a punctelor din legea supremă.

  http://unimedia.md/?mod=news&id=16574

  RăspundețiȘtergere

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului