marți, 19 ianuarie 2010

O delegaţie guvernamentală a R. Moldova, condusă de premierul Filat, efectuează o vizită în SUA, în perioada 19-23 ianuarie


O delegaţia condusă de premierul Vlad Filat a plecat marţi, 19 ianuarie, în Statele Unite ale Americii. Vizita se va încheia la 23 ianuarie.

Din delegaţie fac parte vicepremierul Iurie Leancă, ministru al Afacerilor Externe, vicepremierul Valeriu Lazăr, ministru al Economiei, Valeriu Cosarciuc, ministru al Agriculturii.

Oficialii vor avea întâlniri la Departamentul de Stat şi Congres, ONU, BM, FMI (Washington şi New-York), va vizita statul Carolina de Nord, cu care R. Moldova a stabilit o colaborare foarte strânsă şi a beneficiat de asistenţa acestuia în mai multe domenii.

Premierul Vlad Filat, care a anunţat că Guvernul doreşte un parteneriat strategic cu SUA, se va întâlni cu Secretarul de Stat american, Hillary Clinton, şi va fi invitatul Comisiei Helsinki din Congres, pentru o dezbatere despre criza politică din R. Moldova.

S-a anunţat oficial că scopul principal al vizitei este semnarea Acordului Compact cu Corporaţia „Provocările Mileniului”, în baza căruia R. Moldova va beneficia de 262 milioane USD, sub formă de grant (donaţie). Banii vor fi acordaţi în tranşe, pe parcursul următorilor 5 ani şi vor fi utilizaţi pentru proiecte în domeniul infrastructurii drumurilor şi reabilitării sistemelor de irigaţie.


Iată ce a relatat Radio Europa Liberă despre acest eveniment:

“Premierul Vlad Filat, însoţit de miniştrii de externe, economie şi agricultură, începe astăzi o vizită de 4 zile în Statele Unite. Agenda vizitei se anunţă a fi una foarte încărcată. În prima zi, delegaţia se va afla la New-York, unde va fi primită de secretarul general al Naţiunilor Unite, Ban-Ki-Moon, iar seara va pleca în capitala statului Carolina de Nord, unde a doua zi va fi semnat un memorandum de colaborare.

Şi tot miercuri, delegaţia moldoveană va pleca spre Washington, unde în următoarele două zile are programate numeroase întâlniri şi discuţii în Congresul american, la Departamentul de Stat, Agenţia pentru Dezvoltare a Statelor Unite (USAID), la sediile Băncii Mondiale şi a Fondului Monetar Internaţional, în Comisia Helsinki pentru Drepturile Omului, la Fondul german Marshall, şi Muzeul Holocaustului, cu care, între altele fie spus, Arhiva de Stat a Moldovei va semna un acord de colaborare.

Dar evenimentul cel mai aşteptat probabil va fi întrevederea cu secretarul de stat Hillary Clinton, cu care premierul moldovean va semna acordul privind sprijinul financiar nerambursabil în valoare de peste 250 de milioane de dolari în cadrul programului Provocările Mileniului destinat reabilitării unor drumuri şi a sistemului de irigaţie din Republica Moldova.

Obiectivele vizitei par să fie multe, deci, spunea şi aseară într-un interviu pentru Europa Liberă ministrul moldovean de Externe, Iurie Leancă, dar cel mai important este că această vizită ar urma să pună începutul unui parteneriat strategic în relaţia cu Statele Unite.”

Un comentariu:

  1. Eleonora ,boa noite .Desculpe-me se estou a muito tempo sem visitar seu blog.É que minha vida neste final de ano e começo de ano novo está uma loucura.Muita coisa para fazer,pouco tempo,e pouco dinheiro também .
    Espero que esta visita aos Estados Unidos seja bastante proveitosa para o governo do seu páis ,e que possam estabelecer laços políticos bem fortes .Que esta visita seja um sucesso.
    Beijos

    RăspundețiȘtergere

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului