luni, 1 februarie 2010

Chiar dacă au fost înfrânţi în război, dacii au ajuns împăraţi la Roma. Constantin cel Mare şi alţi împăraţi romani erau de origine dacică


Constantin cel Mare, primul împărat creştin al lumii (Sfântul Constantin), şi mama sa, împărăteasa Elena (Sfânta Elena), erau daci – ne asigură cercetătoarea Aurora Peţan. Împăratul Constantin a pus statuile dacilor pe Arcul său de la Roma. Daci sunt reprezentaţi şi pe sarcofagul împărătesei Elena.
Dar nu numai Constantin cel Mare, ci şi alţi împăraţi ai Romei au fost de obârşie dacică: Regalian, strănepotul lui Decebal, Aureolus, ciobanul din Carpaţi, Galeriu, “olteanul” “care i-a răzbunat pe daci”, precum şi Daia şi Licinius.

“Împăraţii romani de origine dacică sunt un subiect foarte puţin cunoscut. Poate numele lor le sunt familiare multora, dar cu privire la originea lor dacică s-a păstrat tăcere. De-a lungul timpului, cei mai mulţi istorici români, dar şi unii străini, le-au contestat originea, în ciuda documentelor care ne garantează obârşia lor dacică”, scrie Aurora Peţan, într-un articol intitulat “Împăraţii daci ai Romei”, publicat în revista “Formula As” şi preluat zilele acestea pe blog.

“De ce manualele de istorie nu pomenesc nimic despre rolul dacilor în istoria imperiului roman?” – este întrebarea la care autoarea oferă un răspuns în finalul materialului.


Într-un
interviu acordat în 2007 revistei “Formula As”, Aurora Peţan menţiona că statuile dacilor păstrate în muzeele Romei, făcute de romani în perioada lui Traian, pentru Forul de la Roma, îi înfăţişează pe aceştia cu mâinile împreunate, dar nu legate, cum procedau romanii cu prizonierii barbari.
În opinia cercetătoarei, faptul că dacii sunt reprezentaţi (glorificaţi) alături de romani pe Columna lui Traian este un lucru total inedit şi un mare mister:

“De ce romanii (mai precis Traian) au decis să-i reprezinte pe daci, popor considerat "barbar", în centrul de elită al lumii romane? De ce nu au fost reprezentate personalităţile romane, cum ar fi fost mult mai logic? Este un Mare, Mare Mister. Nu trebuie să uităm că acest for a fost construit pentru a-l glorifica pe împăratul Traian. Dar, în urma constatărilor arheologice, putem adauga că, în acelaşi timp, acest loc de o mare importanţă pentru romani a fost dedicat în mare parte şi glorificării dacilor. Învinşii au fost glorificaţi şi omagiaţi de învingători. Acest lucru consider că este de o mare importanţă şi poate fi considerat total ieşit din comun. Adică, romanii au adus, au implantat, de bună voie, imaginea dacilor, un popor învins, imaginea lumii "barbare", în locul cel mai de preţ al lor, Forul”.“Ei nu sunt prizonieri: nu există nici măcar o singură statuie de dac cu mâinile în lanţuri. Ochii lor ascund o enigmă, expresia lor este aceea a unor înţelepţi. De ce au vrut romanii să îi aibă, în mijlocul Romei şi în mijlocul imperiului lor, pe aceşti enigmatici iniţiaţi, cu privirea lor senină, dar de nedescifrat? De ce i-au adus în for şi le-au închinat o grandioasă columnă, celebrându-le moartea şi sacrificiul? Nu Traian şi neamul său de cuceritori ai lumii sunt cei ce i-au scos pe daci din istorie. Dimpotrivă! Lor trebuie să le fim recunoscători pentru ca i-au făcut nemuritori, prin trupul marmurei. Noi suntem cei ce vrem să-i dam afară pe daci din ţara lor, prin nepăsarea noastră.Într-un alt articol, Aurora Peţan descrie astfel felul în care dacii au fost reprezentaţi pe Columnă:
”Deşi romanii sunt prezentaţi mereu învingători, deşi nu există nici o imagine de roman ucis în luptă, în vreme ce dacii sunt arătaţi zdrobiţi în toate înfruntările, chirciţi, căzuţi sub copitele cailor, săgetaţi, decapitaţi, cu toate acestea, se desprind din aceste reprezentări o mare compasiune şi admiraţie a autorului faţă de daci. Dacii luptă până în ultima clipă pentru a-şi apăra libertatea şi pământul. Mai mult, în afară de celebra scenă a sinuciderii lui Decebal, există mai multe scene de sinucidere în masă a dacilor, care nu au acceptat să ajungă prizonieri în mâinile romanilor: fie îşi străpung pieptul sau gâtul cu pumnalul, fie, într-o scenă mult discutată, beau otravă.
(După alte interpretări, ar fi vorba de împărţirea ultimelor provizii de apă, nu de împărţirea otrăvii.) Scena este una dintre cele mai dramatice de pe Columnă. Durerea este sfâşietoare, dar este mai mult durerea înfrângerii, decât chinul morţii.”.


Foto din „Formula As”:
1 - Columna Traiană, cu statuia Sfântului Petru aşezată în locul celei a lui Traian (sec.XVI)
2 - Bust de nobil dac - Vatican

9 comentarii:

 1. opaaaaaaaaaaa, ce citim noi aici :D....

  ar fi cazul să-i tragem un pic de urechi pe italienii ăștia...:D

  frumos articol

  RăspundețiȘtergere
 2. eu zic sa va mai informati!
  http://www.enciclopedia-dacica.ro/inedite/arcul.htm

  RăspundețiȘtergere
 3. ps. eu trec cam mereu in fața columnei...:)...și mereu le zic la turiștii care se opresc să fotografieze monumentul că e „certificatul de naștere a României”

  RăspundețiȘtergere
 4. Mulţumesc pentru linkul la articolul "Dacii de pe Arcul lui Constantin".

  Preiau un fragment: "Cum se explica totusi prezenta scenelor dacice pe Arcul lui Constantin? Cea mai plauzibila este ipoteza ca imparatul Traian constituia un adevarat model pentru Constantin, care dorea – potrivit relatarilor contemporanilor – sa-l imite nu numai in politica interna si externa, dar chiar in comportament si felul de a se imbraca."

  Chiar numai de o imitare a lui Traian să fie vorba? Şi să-l imite pe Traian chiar şi atunci când a fost vorba de sarcofagul maică-sii?

  Aurora Peţan prezintă date biografice:
  "Dar cel mai mare imparat roman de origine dacica este Constantin, primul imparat crestin din istorie. S-a nascut la sud de Dunare, la Naissus, in Serbia de astazi, pe atunci provincia Moesia Superior. Tatal sau, imparatul Constantius Chlorus, era tot din Naissus. In anul 325, in vremea conciliului de la Niceea, la Naissus este atestat un episcop care isi spune "Dacus". Prezenta dacilor la sudul Dunarii, atat inainte de cucerirea Daciei cat si dupa aceea, este incontestabila. Deci, Constantin era, mai exact, un moeso-dac."

  Continuarea o găsiţi aici:

  http://www.formula-as.ro/2007/765/enigme-16/imparatii-daci-ai-romei-7912

  sau pe blogul Aurorei Peţan: http://dacica.ro/blog/?p=2667

  RăspundețiȘtergere
 5. Ştefan, când ai văzut Columna prima dată, cât de mult a coincis impresia ta cu descrierile din cărţi?
  N-am fost, n-am văzut.

  “A coborât un dac de pe Columnă” – au spus jurnaliştii italieni, când l-au văzut pe Badea Cârţan la Roma"
  "A dus “plocon” la Columna lui Traian: un pumn de ţărână românească"

  "De trei ori, Badea Cârţan a călătorit la "Maica Roma"... Prima lui călătorie la Roma este făcută pe jos... are aici trei perechi de opinci care să amintească de acea perioadă. O călătorie care a durat 42 de zile. De gerul Bobotezei, când e frigul acela cumplit, Badea Cârţan s-a încumetat să călătorească pe jos până la Roma... 42 de zile a durat această călătorie!
  În 1899, la Congresul Orientaliştilor, lui Badea Cârţan i-a revenit misiunea de a purta şi depune la Columna lui Traian coroana de lauri de bronz oferită în dar de delegaţia română. A fost invitat de onoare la acest congres, unde se aflau personalităţi din peste 40 de ţări."

  http://www.jurnalul.ro/stire-redescoperirea-romaniei/a-dus-plocon-la-columna-lui-traian-un-pumn-de-tarana-romaneasca-512309.html

  RăspundețiȘtergere
 6. In realitate ipoteza ar fi ca isi zicea Dacicus pt ca batuse pe Daci(sau ce considera el ca ar fi-populatie la nordul Dunarii!), tot asa cum Traian si-a spus Dacicus! Sau Cezar Germanicus!-nu o sa sustineti ca era german nu?
  Ideea era ca ar trebui sa fiti mai atenta inainte sa veniti cu povesti din astea care nu au o baza solida! Daca nu credeti uitati-va numai pe Internet!

  RăspundețiȘtergere
 7. Supărare că nu vă trageţi din daci? :) Recunoaşteţi! :)
  Ce înseamnă "în realitate ipoteza ar fi"? Ipoteza este doar o ipoteză - versiunile de pe internet şi manuale tot unor cercetători (supuşi greşelii) aparţin. Că doar nu au izvorât direct din Adevărul Suprem.
  Toate descoperirile şi ipotezele noi, dacă sunt argumentate şi bazate pe probe sau fapte demonstrabile, sunt preţioase, binevenite şi merită luate în seamă.

  Aurora Peţan este deja o cercetătoare cunoscută şi apreciată. Recomand tuturor celor interesaţi să-i citească lucrările, inclusiv articolele către care am creat link.
  Şi dacă tot am privit cu plăcere „Braveheart”, care-i glorifică pe scoţieni, cu atât mai mult îmi place să citesc asemenea materiale captivante despre daci.

  RăspundețiȘtergere
 8. Prima oară când am văzut Columna eram cam mic în jur de 12-14 ani, și eram impresionat de cum acel monument în mijlocul orașului vorbea de istoria pământului de unde provin, într-o țară străină, și repetam la toți „e certificatul României de naștere” :P
  Oricum în mintea mea parcă o imaginasem mai mare, mai imponentă decât e în realitate.

  În Roma mai este o columna similară estetic cu cea a lui Traian, doar că se numește Columna Aureliană, la vreo 500 de m distanță una de cealaltă. Am mai întâlnit conaționali care la distanță de ani încă le confundau. :)

  RăspundețiȘtergere
 9. Suparari nu prea am! Ma deranjeaza putin ca puteti considera niste ipoteze facute de o pseudosavanta adevarul suprem! Pur si simplu v-am semnalat 1 lipsa de logica elementara la ce ati postat-denumirea Dacicus a fost asumata de imparatii romani care au invins daci (sau au sustinut asta) si nu de cei care ar apartine de populatia daca!
  Ca sa va fac sa va simtiti mai bine -exista posibilitatea ca unul sau mai multi imparati romani sa fi avut o ascendenta daca dar asta nu poate fi demonstrata cu argumente din astea!
  Filmul "Braveheart" a fost plin de erori istorice si a fost apreciat pt jocul actorilor nu pt veridicitatea faptelor istorice prezentate!

  RăspundețiȘtergere

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului