luni, 1 februarie 2010

“De ce îi trebuie lui Băsescu Moldova” - editorial de Sabina Fati, redactor-şef adjunct la “România liberă”


Traian Băsescu vrea să includă Basarabia în spaţiul vital al României, iar prin declaraţia de ieri (27.01.2010) preşedintele a anunţat în mod oficial toate mediile diplomatice despre noua filosofie geopolitică a Bucureştiului: "România nu va semna niciodată un tratat care să redefinească frontiera dintre România şi Republica Moldova". Altfel spus, oficialii români recunosc situaţia de fapt şi graniţele actuale, dar nu vor să le consfinţească printr-un tratat bilateral, care, de altfel, se negociază de aproape 20 de ani.
Prin declaraţia explicită făcută de Traian Băsescu, atât Bruxelles-ul, cât şi Moscova înţeleg că România vrea să se implice în dezvoltarea Basarabiei mai mult decât a facut-o vreodată în perioada postdecembristă. Această implicare are deja efecte diplomatice, fiindcă vicepremierul rus Igor Şuvalov şi-a amânat cu cel puţin o lună vizita la Chişinău, după ce preşedintele român a spus că "Republica Moldova este o chestiune de suflet".

Oficialii moldoveni sperau să obţină cu aceasta ocazie un împrumut de 150 milioane euro, dar vor fi nevoiţi să se mulţumeasca pentru moment cu cele
100 milioane promise de România. Preşedintele Băsescu are un proiect de integrare economică a Republicii Moldova şi de împingere forţată a Chişinăului spre Uniunea Europeană. În paralel, îşi menţine însă ideea de a oferi cât mai multor moldoveni cetăţenia română şi promite că lucrurile vor merge mult mai repede. România nu vrea să anexeze Republica Moldova, dar face suficiente gesturi care neliniştesc în aceeaşi măsură Estul şi Vestul. În Europa, destui diplomaţi se întreabă ce se va întâmpla dacă jumătate din locuitorii republicii de peste Prut vor deveni cetăţeni români. E posibil să fie un referendum subînţeles pentru o comasare amiabilă făcută cu acceptul Estului şi Vestului, iar Traian Băsescu mizează pe viteza autorităţilor române, care pot multiplica numărul cetăţenilor români din Republica Moldova în următorii ani.

Preşedintele ştie că moldovenii nu vor să devină români doar din patriotism sau nostalgie, ci mai degrabă pentru a călători sau a găsi de lucru în statele Uniunii Europene. Traian Băsescu se va folosi şi în anii următori de nevoile moldovenilor de a migra spre Vest pentru a munci, învăţa sau a face afaceri şi le va face cadou
paşaportul românesc. Preşedintele se laudă că şi etnicii ruşi de peste Prut îşi caută câte-o bunică născută în Basarabia interbelică pentru a putea primi paşaportul spre lumea liberă şi prosperă a Occidentului.
Dinamica României în vecinătatea estică este curajoasă, dar complicată, de aceea, Traian Băsescu vorbeşte doar despre culoarul european pe care-l pregăteşte pentru Republica Moldova, însă înfloriturile baroce care înconjoară mesajul direct
enervează Moscova şi ridică semne de întrebare la Bruxelles. Planurile preşedintelui sunt pe termen lung şi urmăresc extinderea "spaţiului de securitate" al României.
Cel mai specializat istoric român în geopolitică estică, Gheorghe I. Brătianu, definea într-o conferinţă din 1942 spaţiul de securitate românesc, care "cuprinde acele regiuni şi puncte fără de care o naţiune nu poate îndeplini nici misiunea ei istorică, nici posibilităţile care alcătuiesc destinul ei", adică "strâmtorile Mării Negre", care sunt "o prelungire a gurilor Dunării", Porţile de Fier şi "bazele aeriene şi navale ale Crimeii", fiindcă "nu ne poate fi indiferent, chiar dincolo de hotarul nostru, cine le stăpâneşte". Brătianu explica în conferinţa sa de acum 70 de ani că românii s-au consolidat prin două mari etape istorice: una de importanţă economică – Tratatul de la Adrianopol din 1829, care liberaliza negoţul porturilor – şi alta de importanţă politică – Tratatul din 1856, care ne statorniceşte rolul european la gurile Dunării. Prin urmare, Brătianu se întreba: "De ce-ar fi vrut Rusia cu orice chip să ne reia în 1878 cele câteva mii de kilometri ale judeţelor din Basarabia de Miazăzi, dacă nu ca să îngrădească această libertate, s-o mărginească şi s-o supună controlului ei?".

Traian Băsescu spune acum că vrea să statornicească rolul european al Republicii Moldova, dar pârghiile pe care le foloseşte sugerează că România vrea un spaţiu de securitate mai generos şi o marjă de manevră mai mare la graniţa sa de Est.

Sursa: “România liberă”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului