vineri, 19 februarie 2010

Declaraţia originală a lui Mihai Ghimpu despre unirea cu România (video) a fost postată pe site-ul „KP”


Întrebarea „ Când se va uni Moldova cu România?” i-a fost adresată lui Mihai Ghimpu de o persoană care s-a prezentat “Vitalie Ghimpu, din Cahul”.

Pe scurt: Ghimpu răspunde „Никогда не будет объединения” – „Niciodată nu va fi unirea”. Imediat după aceasta, vorbeşte despre faptul că nici în programul PL nu figurează obiectivul unirii şi că nici AIE nu are un asemenea scop.

Mihai Ghimpu subliniază că actuala coaliţie de guvernare îşi propune aderarea la UE şi că preşedintele Traian Băsescu a reconfirmat în timpul vizitei la Chişinău disponibilitatea României de a sprijini integrarea europeană a Republicii Moldova, fapt care, apreciază Ghimpu, demonstrează respect pentru independenţa Republicii Moldova.

Priviţi înregistrarea video cu o durată de 2.45 minute la acest link şi apreciaţi pe cât de exact sau inexact a fost citat Mihai Ghimpu de „Komsomolskaia pravda”.

Postare anterioară pe blog: Mihai Ghimpu pentru cititorii „KP”: „Niciodată nu se va produce unirea cu România”

Declaraţia a fost postată şi pe YouTube:

3 comentarii:

 1. Radio Europa Liberă a tradus în felul următor declaraţia lui Mihai Ghimpu despre unire, în baza înregistrării video:

  “„Unirea cu România nu este un obiectiv AIE"
  Presedintele interimar Mihai Ghimpu in linie directă la „Komsomolskaya Pravda”

  Intrebat „cind se va produce unirea cu Romania?”, presedintele interimar Mihai Ghimpu a declarat: „Niciodata nu va fi unirea. Nu exista acest acest obiectiv nici in programul Partidului Liberal, nici in programul Aliantei pentru Integrare Europeana, pe care am constituit-o impreiuna cu alte trei partide”.

  Mihai Ghimpu a adaugat: „Atunci cind noi vorbim despre faptul ca limba este romana asta nu inseamna unirea cu Romania. Eu imi amintesc ce a spus Marc Tkaciuc: Daca in Constitutie va fi inscrisa limba romana va fi un prim pas spre unire. Atunci as putea spune ca daca Cuba practica limba spaniola asta inseamna unirea cu Spania. Daca in Canada se vorbeste engleza asta inseamna unirea cu Anglia ori cu SUA. Este este bluf, sint oameni care nu au argumente cu care sa lupte impotriva noastra, am in vedere lupta politica. Si ei inventeaza toti acesti 20 de ani, cit ma aflu eu in politica, in permanenta au abordat aceasta intrebare – unirea cu Romania - de parca Romania este populata de barbari. Sint aceeasi oameni ca si noi, vorbim aceeasi limba, avem aceeasi cultura, aceeasi traditie.

  Astazi nimeni nu pune astfel problema. Cea mai recenta vizita a presedintelui Basescu in Moldova cred ca a pus punctele pe „i”. El a spus ca Romania sustine integrarea europeana a Republicii Moldova. Ce inseamna asta? Asta inseamna ca si in continuare noi vom fi un stat independent deoarece integrarea europeana nu se face cu un stat inexistent. Prin urmare aceasta speculatie trebuie pusa la o parte undeva mai departe, in beci, intr-un colt. Noi astazi trebuie sa ne ocupam de relansarea economiei”. „

  19.02.2010
  (Traducere de Vasile Botnaru, http://www.europalibera.org/content/article/1963211.html)

  RăspundețiȘtergere
 2. Ghimpu zice intentionat asa. Sunt convins. Tatal sau si-a dat viata pentru unire. E o tactica sa-i dezorienteze pe adversarii politici caror principal instrument contre lui ghimpu e chiar unirea, sabotarea indipendentei statului. Asa ca de ce sa nu negi pentru a reveni cu lovitura de gratie? :D

  RăspundețiȘtergere
 3. Europa Liberă: Domnule Ghimpu, în societate, totuşi, se discută destul de mult, de altfel, despre convingerile Dvs. unioniste. Sunteţi, de fapt, primul şef de stat, chiar dacă interimar, cu declarate convingeri unioniste. Mulţi cetăţeni moldoveni se decid, însă, dacă să fie sau nu unionişti şi în funcţie de modul în care văd clasa politică românească. Clasa politică, care ar putea avea, sau nu, în viitor o anumită influenţă asupra oamenilor din Republica Moldova. Convingerile Dvs. unioniste includ şi simpatia, sau, mă rog, antipatia faţă de elitele politice de la Bucureşti?

  Mihai Ghimpu: „Nu are nimic una cu alta. Eu la Bucureşti, ca şi la noi, susţin politicienii. Eu mă conduc de legile Domnului. Dumnezeu a dat un popor, cu o limbă, cu o istorie, care şi-a creat-o şi i-a dat să locuiască, să aibă, cum se spune, să locuiască sub o singură lege şi sub un singur rege.”

  Europa Liberă: Dar cine credeţi că s-a bucurat mai mult, după ce au tirajat mai toate ziarele că Mihai Ghimpu nu mai vrea unirea? Sau că unirea nu va mai putea avea loc în timpul apropiat?

  Mihai Ghimpu: „Eu am spus că programul Alianţei nu prevede unirea, dar cine poate să spună ce o să fie mîine, ia spuneţi-mi, vă rog?”

  Europa Liberă: Nimeni.

  Mihai Ghimpu: „A putut cineva să prevadă ieri ce o să se întâmple în Chile? Sau pe insula din Portugalia?”

  Europa Liberă: Da, e adevărat.

  Mihai Ghimpu: „Sunt probleme care timpul le rezolvă şi societatea. Dacă o să vină oamenii şi o să vrea această unire, nu-i opreşte nici Ghimpu, nici Voronin, nici Putin şi nici Clinton.”

  (01.03.2010
  Alexandru Canțîr, Valentina Ursu)

  http://www.europalibera.org/content/article/1970942.html

  RăspundețiȘtergere

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului