vineri, 19 februarie 2010

Deputaţii PL au salutat stabilirea obiectivului de aderare a RM la UE într-un document al Europarlamentului şi au cerut destituirea lui Muruianu

Grupul parlamentar al Partidului Liberal salută Declaraţia Comitetului de Cooperare Parlamentară UE-RM şi cere destituirea din funcţie a preşedintelui Curţii Supreme de Justiţie, Ion Muruianu ( cel care i-a numit pe jurnalişti „câini trubaţi”, iar la 26 februarie urmează a fi audiat în Parlament).

Iată textul declaraţiei deputaţilor PL, prezentată de la tribuna centrală a Parlamentului, la 19 februarie, de preşedintele grupului parlamentar, Ion Hadârcă:

„Fracţiunea parlamentară a Partidului Liberal salută Declaraţia Comitetului de Cooperare Parlamentară UE-RM, reunit la Chişinău în zilele de 16-17 februarie 2010, care defineşte cadrul relaţiilor dintre Uniunea Europeană şi Republica Moldova şi stabileşte, pentru prima dată într-un document oficial al Parlamentului European, obiectivul de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Astfel, documentul accentuează în paragrafele 1 şi 10 “importanţa crucială a reformelor continui şi a dezvoltării democratice pentru integrarea europeană”, “susţine obiectivul Republicii Moldova, ca stat european, de a obţine în viitor calitatea de ţară membră a Uniunii Europene” şi “este de acord că scopul final al CCP UE - RM este de a aduce Republica Moldova în Uniunea Europeană, în conformitate cu art. 49 al Tratatului de la Lisabona, prin intermediul continuării dialogului şi voinţei politice de a depăşi provocările şi de a îndeplini criteriile pentru integrarea europeană”.


Ne aflăm în faţa unui angajament politic ferm din partea Uniunii Europene de a susţine Republica Moldova în acest proiect de anvergură cu adevărat istorică, capabil să schimbe radical destinul nostru ca ţară, dublat în acelaşi timp de un angajament de asistenţă macro-financiară.

Răspunsul nostru la această mînă generoasă întinsă din partea UE nu poate fi decât un angajament pe măsura celui european.

În acest context, apare de o importanţă crucială necesitatea reformării Justiţiei şi asanării mediului din acest domeniu. Atacurile virulente la adresa presei democratice, venite recent din partea preşedintelui Curţii Supreme de Justiţie, care nu pot fi calificate decât ca o reflexie regretabilă a mentalităţilor de tip comunisto-bolşevic şi de care pare afectat întreg sistemul Justiţiei, subliniază o dată în plus necesitatea adoptării unor măsuri urgente de către Consiliul Superior al Magistraturii.

Fracţiunea parlamentară a Partidului Liberal condamnă derapajele antidemocratice ale preşedintelui Curţii Supreme de Justiţie şi cere destituirea expresă din funcţia respectivă.”

Un comentariu:

 1. Textul integral al Declaraţiei finale a celei de-a 12-a reuniuni a Comitetului de Cooperare Parlamentară UE – Republica Moldova, care şi-a ţinut lucrările la Chişinău, în zilele de 16 şi 17 februrie, l-am publicat aici:

  http://eleonora-lisnic.blogspot.com/2010/02/declaratie-importanta-pentru-viitorul.html.


  Declaraţia este importantă prin faptul că, în premieră, un document al Europarlamentului stabileşte în mod expres obiectivul aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

  “Scopul final al CCP UE - RM este de a aduce Republica Moldova în Uniunea Europeană, în conformitate cu art. 49 al Tratatului de la Lisabona, prin intermediul continuării dialogului şi voinţei politice de a depăşi provocările şi de a îndeplini criteriile pentru integrarea europeană” , se arată în document.
  Articolul 49, la care se face trimitere, vizează aderarea la UE, în momentul întrunirii criteriilor de către statele-candidate.

  Includerea acestui punct a întâmpinat rezistenţă din partea unor europarlamentari de stânga, printre care Irji Mastalka (Cehia), care a avut la Chişinău o întrevedere cu Vladimir Voronin. Totuşi, la final, documentul a fost adoptat “în unanimitate”, după cum precizează nota din text.

  În altă ordine de idei, Declaraţia exprimă regret pentru evenimentele din aprilie 2009 şi solicită finalizarea cât mai grabnică a investigaţiilor pe acest caz.
  Împotriva includerii acestui punct s-au pronunţat deputaţii comunişti din Parlamentul de la Chişinău.
  Ei argumentau că, până la prezentarea concluziilor Comisiei speciale de anchetă, asemenea referiri ar fi premature.
  Majoritatea celorlalţi membri ai Comitetului nu au acceptat argumentul, mai ales că încă la 7 mai 2009, printr-o Rezoluţie adoptată cu “un vot ferm”, Parlamentul European a condamnat teroarea declanşată de guvernarea comunistă din Republica Moldova.

  RăspundețiȘtergere

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului