joi, 18 februarie 2010

Doina Lenuţei Burghilă versus foamea şi voodoo-ul haitienilor


„Lenuţa Burghilă cere bani de la Guvern ca să cânte o doină pentru victimele din Haiti”, a relatat Unimedia.

“Artista spune că victimelor din Haiti li s-au alocat milioane, însă ele au nevoie şi de susţinere „de la inimă la inimă”. „Vreau să merg acolo pentru a duce o doină moldovenească care (...) ar fi mai apropiată de starea în care se află această ţară”, a explicat cântăreaţa, citată de Info-Prim Neo.

Concertul artistei, cu genericul „Haiti - ruini şi durere... Moldova - un strop de speranţă...”, s-ar putea să fie mult prea departe de necesităţile şi preocupările haitienilor, dacă e să credem celor relatate de publicaţia britanică “The Telegraph”.
Iată ce scria ziarul, citat de Realitatea TV, despre lucrurile care ar fi cu adevărat importante pentru haitieni:


Haitienii se întorc la voodoo, creştinismul e cam departe de ei

Se spune despre haitieni că sunt 40% protestanţi, 60% catolici şi 100% voodoo. Străvechea tradiţie voodoo este din ce în ce mai mult la căutare în insulă. Relaţia pe care haitienii o au cu ritualire ancestrale a fost forte bine ilustrată de către un preot misionar francez: "Haitienii merg la biserică, atunci când le merge bine şi la preotul voodoo atunci când le merge rău".

Haitienii au ajuns o ţintă uşoară pentru prozelitism. Preoţii, misionarii şi vracii se bat pentru a câştiga sufletele populaţiei traumatizate, scrie “The Telegraph”.

Potrivit publicaţiei engleze, pentru fundamentaliştii religioşi veniţi din occident, "ziua nenorocirii", cum o numesc localnicii, a devenit pentru ei un izvor de oi rătăcite, în căutare de alinare şi hrană. Scientologii sunt cel mai bine plasaţi în Haiti. Unul dintre cei mai proeminenţi membri ai lor, John Travolta, transportă membrii bisericii cu avionul personal. O asociaţie a trimis 600 de Biblii sonore, iar alta le recomandă haitienilor postul, ca să se spele de păcate, ca şi cum nu ar posti şi fără voie.

Până şi politicienii haitieni au transformat catastrofa în dezbatere pe teme religioase. Liderul spiritual al dreptei republicane a afirmat chiar că cei care au murit sau au fost răniţi au meritat acest lucru "pentru că au făcut un pact cu diavolul".

Se spune despre haitieni că sunt 40% protestanţi, 60% catolici şi 100% voodoo. Străvechea tradiţie voodoo este din ce în ce mai mult la căutare în insulă. Relaţia pe care haitienii o au cu ritualure ancestrale a fost forte bine ilustrată de către un preot misionar francez: "Haitienii merg la biserică atunci când le merge bine şi la preotul voodoo atunci când le merge rău".

Credibilitatea liderilor voodoo a cescut după 12 ianuarie, pentru că anunţaseră, cu şase luni în urmă, o iminentă catastrofă. 1000 de membri ai convenţiei naţionale voodoo s-au întâlnit pentru a căuta soluţii la dezastrul în care se află ţara. Oamenii nu mai ajung la bisericile catolice. Ei se adună din ce în ce mai des şi în număr crescând pentru a lua parte la ceremoniile şi ritualurile străvechi.

Vracii voodoo se plâng de faptul că ajutoarele ajung mai greu la ei şi la cei pe care ar vrea să-i ajute, că sunt discriminaţi. "Majoritatea ajutoarelor sunt aduse de protestanţi, care par a fi pus stăpânire pe aeroport", a declarat şeful preoţilor voodoo. Ei acuză misionarii veniţi în ţară şi pentru că abordează populaţia cea mai lipsită de apărare, cum ar fi copiii.

Haitienii se plâng şi de faptul că religia lor a fost pe nedrept blamată de occident şi înfăţişată ca un lucru negativ. Ei spun că au suferit din cauza imaginii de la Hollywood, unde voodoo înseamnă sacrificii sângeroase şi păpuşi în care sunt înfipte ace. Pentru localnici, vraciul este cel care îi scapă de probleme, nu face magie neagră. Un hungan a descris practicile voodoo ca fiind o combinaţie de mai multe religii, inclusiv creştinism, care a debutat ca o reacţie la brutalitatea sclaviei.

Creştinii, musulmanii, evreii şi chiar şi vracii voodoo sunt departe de a câştiga lupta pentru sufletele Haitinilor. Ei au o singură religie acum: FOAMEA. "Aş spune că sunt voodoo sau catolic sau orice altceva, dacă aş face rost de mâncare pentru familia mea. Cred în orice Dumnezeu care îmi umple stomacul", a declarat un localnic, citat de publicaţia engleză.

Sursa: Realitatea.net

Colaj: Info-prim.md

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului