vineri, 19 februarie 2010

După ce Dalai Lama a fost primit de Obama la Casa Albă, ambasadorul SUA în China a fost convocat de autorităţile de la Beijing


Dalai Lama, liderul spiritual al tibetanilor aflat în exil, a declarat joi, 18 februarie, într-o apariţie publică, după o întâlnire cu preşedintele american Barack Obama, că acesta şi-a exprimat "susţinerea".

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Robert Gibbs, a declarat, la rândul său, că Obama şi-a exprimat "susţinerea fermă" faţă de cauza drepturilor omului şi a identităţii culturale şi religioase "unice" a Tibetului .

Lucru neobişnuit din partea unui vizitator de marcă, Dalai Lama a înaintat către exteriorul reşedinţei, în direcţia jurnaliştilor prezenţi, la finalul vizitei sale de 45 de minute, şi li s-a adresat în mod direct.

El a declarat că această cauză pe care o susţine este "dreaptă" şi "paşnică", declarându-se "foarte mulţumit" de întâlnirea cu Obama.

"Preşedintele şi-a exprimat susţinerea", a declarat el în faţa aripii de vest a Casei Albe, o luare de poziţie publică ce are toate şansele să provoace furia autorităţilor chineze, care s-au opus acestei întâlniri.

Ambasadorul american în China a fost convocat vineri de autorităţi pentru a i se înmâna un protest formal, după întâlnirea de joi între preşedintele Barack Obama şi Dalai Lama, liderul spiritual al budiştilor tibetani, a anunţat agenţia oficială China Nouă.

Ambasadorul american în China a fost convocat la 20 februarie de autorităţi pentru a i se înmâna un protest formal, după întâlnirea între preşedintele Barack Obama şi Dalai Lama, liderul spiritual al budiştilor tibetani, a anunţat agenţia oficială China Nouă.

China se opune sistematic oricărei întâlniri între liderii străini şi Dalai Lama, pe care îl consideră un separatist periculos.

Sursa: Mediafax


Notă: Tibetanii îl venerează pe actualul Dalai Lama (născut la 6 iulie 1935, într-o familie de ţărani tibetani) ca fiind a 14-a reîncarnare a lui Buddha. După invadarea şi ocuparea Tibetului de către China (1950-1951), din 1959, trăieşte în exil.
În 1989, a fost premiat cu Premiul Nobel pentru pace, ca urmare a eforturilor pe care le-a depus pentru eliberarea Tibetului. Dalai Lama a acuzat China că a făcut din Tibet "un infern" şi a "ucis" sute de mii de tibetani.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului