miercuri, 17 februarie 2010

Mihai Ghimpu pentru cititorii „KP”: „Niciodată nu se va produce unirea cu România”


Potrivit site-ului ziarului „Komsomolskaia pravda”, ediţia din R. Moldova („Adevărul komsomolist”), Mihai Ghimpu a făcut declaraţia astăzi, 17 februarie 2010, la sediul redacţiei, unde a fost invitat la o discuţie cu cititorii.

Mihai Ghimpu, preşedinte interimar al Republicii Moldova, preşedinte al Parlamentului, preşedinte al Partidului Liberal, citat de „KP” :

Când se va uni Moldova cu România?

- Când vorbim despre limba română, nu trebuie înţeles că Moldova se va uni cu România. Este un bluf. Niciodată nu se va produce unirea cu România! În timpul ultimei vizite a lui Băsescu la Chişinău, a devenit clar că niciodată nu vom fi în componenţa României. Moldova este un stat independent. Această speculaţie despre unirea cu România trebuie pusă undeva în fundul beciului. Astăzi trebuie să ne preocupe economia. Şi să punem punct acestor speculaţii pe fundament naţional”.
(traducerea îmi aparţine)


Fragmentul original din «Комсомольскaя правдa» :
„Когда Молдова присоединится к Румынии?
- Когда мы говорим о румынском языке как таковом, не нужно это понимать таким образом, что Молдова объединится с Румынией. Это блеф. Никогда не будет объединения с Румынией! Во время последнего визита Бэсеску стало ясно, что мы никогда не будем в составе Румынии. Молдова - независимое государство. Эту спекуляцию об объединении с Румынией нужно положить куда-то подальше в погреб. Сегодня нужно заниматься экономикой. И ставить точки над этими спекуляциями на национальной почве”.P.S.: Cu alte ocazii, Ghimpu declarase că este unionist, dar că în privinţa Unirii ar urma să se pronunţe poporul, prin referendum. Acum îşi permite un verdict: "niciodată!". Dacă aşa crede şi aşa se exprimă, ce rost mai are să-şi spună "unionist"? Este un nonsens. Şi de unde ştie că "niciodată"? O fi având "fir roşu" cu Cerul?
Nu prea accesez site-ul „KP.md” şi despre acest articol am aflat de pe „LIBER-blog public românesc”.


Din arhiva blogului:
Mihai Ghimpu, într-un interviu acordat publicaţiei „Jurnal de Chişinău” la 4 septembrie 2009, solicitat să comenteze aprecierile comuniştilor şi ale mediilor ruseşti că este „adept al unirii cu România”:
“- Este o politică mârşavă a comuniştilor, care încearcă să mă discrediteze. Da, sunt român pentru că aşa m-au conceput părinţii, iar pe ei părinţii lor. Dacă m-aş fi prezentat ca Mihail Feodorovici sau ca Mişa, eram bun, dar, aşa nu. Da, sunt şi unionist, dar această idee îmi aparţine ca om, care îmi cunosc istoria. Politica înseamnă altceva. Astăzi, avem două lucruri foarte mari care ne macină: sărăcia şi lipsa libertăţii individului, fără de care nu există creaţie şi, respectiv, evoluţie.”

Din arhiva blogului: Dorin Chirtoacă respinge unirea teritorială ca soluţie de remediere a erorilor istoriei

Link - alte materiale despre Unire pe blog.

9 comentarii:

 1. Va fi unire sau nu va fi? Poţi fi unionist zicând că unirea nu se va produce niciodată?

  "Din această dilemă nu putem ieşi. Am zis!" (I.L. Caragiale)

  RăspundețiȘtergere
 2. Unirea va fi, aşa cum ştim precis.
  S-a scris şi în ziare :))

  Viorel Patrichi:

  "Nici Vlad Filat, nici Traian Băsescu, nici Lenin sau Stalin, nici Jose Manuel Durao Barroso nu pot hotărî în locul naţiunii române. Mai devreme sau mai târziu, românii se vor uni.
  La fel ca în cazul poporului german, acest proces este inevitabil, este scris în codul nostru genetic, dincolo de interesele de moment ale politicienilor."

  http://eleonora-lisnic.blogspot.com/search/label/Unirea

  RăspundețiȘtergere
 3. oooof presa - sau nu18 februarie 2010, 15:20

  o intrebare< exista inregistrare audio? a ascultat-o cineva? si daca nu exista e normal ca toata presa cea vestita sa preia informatia fara sa o verifice? in conditiile in care se stie foarte bine cum se fac articolele. nu stiu daca am citit vreodata un articol facut dupa un eveniment pe care l-am urmarit si eu si sa nu gasesc elemente de dezinformare constientă sau nu.

  RăspundețiȘtergere
 4. Toate agenţiile de presă şi toate ziarele din România au dat subiectul, citând o ştire a agenţiei ruse RIA-Novosti, care, la rândul ei, citează "KP".
  Şi chiar dacă declaraţiei i s-a dat atâta atenţie, deocamdată, Mihai Ghimpu însuşi nu a spus că a fost citat greşit. Dar a apărut informaţia că a făcut-o Serviciul de presă al Preşedinţiei, după ce a fost solicitat de “Vocea Basarabiei”.
  Iată:
  “Contactat de radio Vocea Basarabiei să precizeze dacă cele scrise de ziarul moscovit corespund adevarului, serviciul de presă al preşedinţiei de la Chisinau a precizat că ziarul „a interpretat eronat” afirmaţia dlui Ghimpu, acesta spunand in interviu că Alianţa pentru Integrare Europeană nu are drept obiectiv unirea cu România, ceea ce este cu totul altceva.” – aşa scrie Stela Popa pe blogul ei.

  Să fi inventat “KP”?
  De obicei, redacţiile înregistrează acest gen de discuţii, pentru a nu fi învinuite ulterior că au distorsionat declaraţiile. Dacă există o înregistrare, se află la "KP".

  Era bine să aibă şi Mihai Ghimpu un dictafon, să înregistreze discuţia. Unii intervievaţi păţiţi anume aşa procedează.

  RăspundețiȘtergere
 5. http://eleonora-lisnic.blogspot.com/2010/02/declaratia-originala-lui-mihai-ghimpu.html


  Priviţi înregistrarea video cu o durată de 2.45 minute la acest link:
  http://kp.md/daily/24443/608448/

  şi apreciaţi pe cât de exact sau inexact a fost citat Mihai Ghimpu de „Komsomolskaia pravda”.

  RăspundețiȘtergere
 6. Nu inteleg de ce se tot discuta atita in Moldova despre aceasta declaratie contradictorie a lui Ghimpu si in general de ce s-a discutat si se discuta mereu de fiecare data cind vreun politician mai unionist sau mai putin unionist mai da cate o declaratie mai ciudata. Unirea nu se face prin vorbe ci prin lucruri concrete. Si e un drum lung de parcurs aici numai pentru apropierea dintre Moldova si Romania si asta doar ca sa ajungem in stadiul de a vorbi de unire.E un drum lung de munca si fapte concrete nu de vorbe. Acum 90 de ani unirile se faceau pur si simplu indiferent cat de diferite din punct de vedere economic sau social erau regiunile respective. Acum asa ceva nu mai este posibil. Acum apropierile dintre state se fac prin mijloace pragmatice, concrete de armonizare in toate domeniile: energetic, infrastructura in transporturi, economic, legislativ , financiar, monetar , administrativ , social etc. Ceea ce s-a decis prin interconectarea retelelor energetice si care oricum va mai dura pina sa se finalizeze , nu e decat inceputul , un mic pas de inceput.Pai astia abia sint in stare sa deschida un punct de trecere a frontierei cu un pod rutier banal acolo si noi vorbim de unire ? E ridicol.Noi vorbim de unire sau si mai ridicol de integrarea europeana a republicii Moldova cind practic din cam toate punctele de vedere: viata economica, viata sociala, legislatie, sistem de transporturi {mai ales cel feroviar} chiar si obiceiurile de zi cu zi ale amenilor , Moldova e inca in URSS. URSS nu mai exista pe harta insa Moldova e inca o provincie sovietica. Si noi vorbim de integrare europeana ? Toate aceste lucruri trebuie intai schimbate accelerat , hotarit , fara discutii si abia apoi putem eventual sa vorbim de unire.

  RăspundețiȘtergere
 7. Sunt importante şi declaraţiile. Din punctul meu de vedere, un politician trebuie să fie consecvent în declaraţii.

  Într-un interviu acordat la sfârşitul lunii noiembrie 2009, Mihai Ghimpu declara astfel:

  „- E posibilă revenirea Basarabiei la Ţara Mamă ?

  - Am spus-o de mai multe ori – sunt unionist.Dacă aceasta ar fi şi dorinţa majorităţii cetăţenilor Republicii Moldova, atunci nimeni nu va putea opri realizarea acesteia şi, ulterior, nimeni nu va putea contesta această decizie.


  http://sprevest.ro/2009/11/%E2%80%9Esunt-roman-vorbesc-romaneste-iar-istoria-noastra-adevarata-%E2%80%93-cea-a-moldovenilor-ardelenilor-muntenilor-etc-este-istoria-romanilor-%E2%80%9E/

  Traducerea fidelă în română a declaraţiei lui Ghimpu o găsiţi la comentariile acestei postări:
  http://eleonora-lisnic.blogspot.com/2010/02/declaratia-originala-lui-mihai-ghimpu.html

  RăspundețiȘtergere
 8. Ai dreptate in chestia cu consecventa in declaratii, practic luarile de pozitie publice sint modul de manifestare ale unui politician. Insa nu cred ca in ultimii ani am dus lipsa de declaratii despre unire insa de facut ceva concret nu se face nimic. Deci la nivel declarativ , de imagine nu cred ca se sta rau in problema unirii , exemplul cel mai bun fiind chir mult mediatizata scoatere a sirmei ghimpate de pe prut, eveniment care a trecut neobservat in Romania pentru simplul fapt ca nu interesa pe nimeni, romanii nu se lovesc de aceea sirma si multi nici nu cred ca stiau ca mai exista. Deci practic aceasta decizie a guvernului Filat nu a produs un efect important in domeniul practic insa din punct de vedere mediatic, declarativ a facut destula spuma.E insa exemplul clasic si negativ binenteles in care sa incercat sa tot se faca unirea in ultimii 20 de ani : multe baloane de sapun dar nimic concret. Trebuie lucrat mult in vederea armonizarii infrastructurii celor doua tari si nu trebuie batut pasul pe loc trebuie actionat. Uite de exemplu o uniune vamala si monetara s-ar putea face si ar fi important.Belgia. Olanda si Luxemburg au uniune vamala si mulkte alte lucruri in comun desi intre ele sint diferente mult mai mari din punct de vedere cultural si lingvistic. E mai mare rusinea ca noi nu putem face nimic sa ne apropiem , practic intre doua tari civilizate si care au atitea in comun ca Romania si Moldova ar trebui sa nu simti nici o diferenta cind treci frontiera , practic granita sa fie doar una formala . Am fost iarna asta in concediu la Bolzano in regiunea SudTirol din nordul Italiei , regiune cu o numeroasa populatie austriaca, regiune foarte disputata de cele doua tari de-a lungul istoriei. Insa in ziua de azi practic nu simti nici o diferenta cind treci frontiera dintr-o parte in alta. Din toate punctele de vedere. Si este vorba de doua natiuni intre care nu este nici o legatura din punct de vedere etnic nu ca in cazul nostru care tot ii dam inainte cu " fratii" si " singele apa nu se face" .

  RăspundețiȘtergere
 9. Interviu la 1 martie 2010, Radio Europa Liberă:

  Europa Liberă: Domnule Ghimpu, în societate, totuşi, se discută destul de mult, de altfel, despre convingerile Dvs. unioniste. Sunteţi, de fapt, primul şef de stat, chiar dacă interimar, cu declarate convingeri unioniste. Mulţi cetăţeni moldoveni se decid, însă, dacă să fie sau nu unionişti şi în funcţie de modul în care văd clasa politică românească. Clasa politică, care ar putea avea, sau nu, în viitor o anumită influenţă asupra oamenilor din Republica Moldova. Convingerile Dvs. unioniste includ şi simpatia, sau, mă rog, antipatia faţă de elitele politice de la Bucureşti?

  Mihai Ghimpu: „Nu are nimic una cu alta. Eu la Bucureşti, ca şi la noi, susţin politicienii. Eu mă conduc de legile Domnului. Dumnezeu a dat un popor, cu o limbă, cu o istorie, care şi-a creat-o şi i-a dat să locuiască, să aibă, cum se spune, să locuiască sub o singură lege şi sub un singur rege.”

  Europa Liberă: Dar cine credeţi că s-a bucurat mai mult, după ce au tirajat mai toate ziarele că Mihai Ghimpu nu mai vrea unirea? Sau că unirea nu va mai putea avea loc în timpul apropiat?

  Mihai Ghimpu: „Eu am spus că programul Alianţei nu prevede unirea, dar cine poate să spună ce o să fie mîine, ia spuneţi-mi, vă rog?”

  Europa Liberă: Nimeni.

  Mihai Ghimpu: „A putut cineva să prevadă ieri ce o să se întâmple în Chile? Sau pe insula din Portugalia?”

  Europa Liberă: Da, e adevărat.

  Mihai Ghimpu: „Sunt probleme care timpul le rezolvă şi societatea. Dacă o să vină oamenii şi o să vrea această unire, nu-i opreşte nici Ghimpu, nici Voronin, nici Putin şi nici Clinton.”

  (01.03.2010
  Alexandru Canțîr, Valentina Ursu)

  http://www.europalibera.org/content/article/1970942.html

  RăspundețiȘtergere

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului