luni, 15 februarie 2010

Podul Rădăuţi-Lipcani, inaugurat cu panglica verde a PLDM


Astăzi, 15 februarie, a fost dat în exploatare podul Rădăuţi-Lipcani, punct vamal care face legătura între nordul Republicii Moldova şi România.

Panglica a fost tăiată de premierul moldovean, Vlad Filat, şi ministrul român al Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga.

Panglica aleasă pentru ceremonia de inaugurare a podului ce leagă două state cu acelaşi drapel (albastru-galben-roşu) n-a fost tricoloră, dar verde – în culoarea PLDM-ului, partidul condus de Filat.

“Panglica VERDE tăiată pe Podul Rădăuţi-Lipcani de Filat şi Blaga”, subliniază acest aspect, în chiar titlul unei ştiri, portalul “Ştirea Zilei”. “Rădăuţi-Lipcani a primit VERDE din partea lui Filat şi Blaga”, este un alt titlu de pe acelaşi portal, perceput ca apropiat de PLDM.

Vlad Filat a reamintit că, acum doi ani, PLDM a organizat o acţiune de protest pe podul de la Lipcani, cerând redeschiderea acestuia.

În fapt, darea în exploatare a podului a fost tergiversată de partea română, după cum au recunoscut chiar reprezentanţi ai Guvernului de la Bucureşti.

Realitatea TV notează că “la începutul anilor 2000, Uniunea Europeană a acordat guvernelor Republicii Moldova şi României 11 milioane de euro pentru amenajarea şi deschiderea punctului de trecere Lipcani - Rădăuţi Prut, dar în prezent autorităţile din judeţul Botoşani, de care aparţine localitatea Rădăuţi-Prut, au fost lăsate de autorităţile centrale de la Bucureşti să amenajeze din propriile surse infrastructura necesară pentru punctul de trecere şi cel vamal”.

După ceremonia de inaugurare a punctului vamal, Filat şi Blaga au participat, în imediata apropiere a podului, la o acţiune simbolică de demontare a sârmei ghimpate instalată (în 1940) de sovietici de-a lungul frontierei dintre Republica Moldova şi România.

Scoaterea sârmei ghimpate (360 de km) a început la 10 februarie, fără o mediatizare amplă, întrucât premierul Filat a dispus ca acţiunea să aibă loc “fără tăieri de panglici sau acţiuni de acest gen”.

Analiştii Nicolae Negru şi Petru Bogatu au apreciat, într-o emisiune a “Vocii Basarabiei”, moderată de Valeriu Saharneanu, că evenimentul merita o atenţie mult mai mare, sârma ghimpată de la frontiera moldo-română fiind “zidul berlinez de pe Prut”.


Comunicat oficial al Guvernului Republicii Moldova:

15.02.2010
Prim-ministrul Vlad FILAT a participat astăzi la darea în exploatare a podului Rădăuţi-Lipcani – punct de trecere a frontierei moldo-române

Din partea României la ceremonie a participat Vasile BLAGA, ministrul Administraţiei şi Internelor.
Cei doi oficiali au tăiat panglica simbolică de la mijlocul podului, după ce s-au deplasat pe teritoriul României, în localitatea Rădăuţi.
Vlad FILAT şi Vasile BLAGA au discutat cu oamenii din ambele localităţi, prezenţi la acest eveniment istoric.
Prim-ministrul a menţionat că după 66 de ani a devenit posibilă trecerea podului Lipcani-Rădăuţi de către cetăţenii Republicii Moldova.
„Mă simt mîndru că sînt primul cetăţean al Republicii Moldova care a trecut Prutul, prin acest punct, după atîţea ani”, a declarat Premierul.
Vlad FILAT a menţionat că a avut parte de o primire caldă din partea oamenilor din Rădăuţi şi şi-a exprimat speranţa că la fel va fi primit fiecare cetăţean al RM.
„Republica Moldova e o ţară europeană, cu cetăţeni europeni şi cetăţenii ţării mele merită să beneficieze de toate drepturile Uniunii Europene”, a spus Vlad FILAT.
Vasile BLAGA a menţionat că pentru el este o mare onoare să deschidă cel de-al 10-lea punct de trecere de pe frontiera moldo-română. El a amintit că, acum două săptămîni, în cadrul vizitei la Chişinău a Preşedintelui Traian BĂSESCU, s-a stabilit că podul Rădăuţi-Lipcani va fi dat în exploatare la 15 februarie 2010 şi a menţionat, cu satisfacţie, că termenul a fost respectat.
„Graficul propus e respectat. Sper să ne revedem la 31 martie anul curent, cînd va fi pus în aplicare Acordul privind micul trafic la frontieră care va permite cetăţenilor Republicii Moldova, ce locuiesc pe o distanţă de maxim 50 de km de la frontieră, să intre în România fără oprelişti, fără vize, în bază de permise”, a spus oficialul român.
Vasile BLAGA şi-a exprimat speranţa că frontiera UE nu va mai fi mult timp pe Prut.
Ambasadorul Dirk SCHUEBEL, Şeful Delegaţiei Comisiei Europene în Republica Moldova, a menţionat că este bucuros şi onorat să participe la acest eveniment.
Oficialul a spus că înţelege semnificaţia evenimentului, deoarece, fiind originar din Germania, a fost martor al scoaterii sîrmei ghimpate în ţara sa.
El a menţionat că darea în exploatare a podului Rădăuţi-Lipcani este la fel de importantă pentru oamenii simpli şi agenţii economici.
UE a contribuit financiar la reconstrucţia podului Rădăuţi-Lipcani.
După ceremonie, Premierul Vlad FILAT l-a invitat pe Vasile BLAGA să participe la acţiunea simbolică de demontare a sîrmei ghimpate ce desparte Republica Moldova de România. Evenimentul a avut loc în imediata vecinătate a podului.
Cei doi oficiali, în prezenţa mass-media, au tăiat o parte de sîrmă, exprimîndu-şi speranţa că, în scurt timp, aceasta va dispare de pe frontiera moldo-română, în totalitate.
Lungimea gardului cu sîrmă ghimpată de pe frontieră avea 360 km. Lucrările de demontare au început, acum două săptămîni, la indicaţia Prim-ministrului Vlad FILAT, prînă în prezent fiind demontate 20 km.
Vlad FILAT a amintit că, acum doi ani, a organizat o acţiune de protest pe podul de la Lipcani, cerînd redeschiderea acestuia.
„Spuneam atunci că vom fi în stare să obţinem acest lucru şi iată că am reuşit”, a menţionat Vlad FILAT.
Prim-ministrul a spus că cetăţenii Republicii Moldova merită şi vor trăi liber şi în prosperitate.
Premierul moldovean i-a mulţumit Preşedintelui României Traian BĂSESCU şi Premierului Emil BOC, dar şi Uniunii Europene pentru contribuţia la darea în exploatare a podului Rădăuţi-Lipcani şi a menţionat, în context, că evenimentul de astăzi are o puternică conotaţie istorică.
Premierul Vlad FILAT a declarat că pînă la finele lunii martie, curent, va fi scoasă în totalitate sîrma ghimpată de la frontiera cu România.
Prim-ministrul Vlad FILAT a luat cu el mai multe bucăţi de sîrmă ghimpată, menţionînd că a fost rugat de unii prieteni şi cunoscuţi.
„Nu trebuie să uităm niciodată de acest gard ruşinos, de sîrma, care ne desparte de Europa şi să nu admitem ca astfel de garduri să mai apară pe viitor”, a declarat Vlad FILAT.

Sursa comunicatului: pagina web a Guvernului

2 comentarii:

 1. Bloggerul Pulbermax.wordpress.com scrie că a fost la Lipcani şi are o versiune: partea română a propus o panglică tricoloră, apoi una roşie, dar delegaţia RM a vrut verde.

  http://pulbermax.wordpress.com/2010/02/15/770/

  "Laba lui Filat
  Întîlnit cu pîine şi cu sare, aplauze şi onoruri militare, premierul Vlad Filat i-a salutat pe cei veniţi la eveniment, după care a început a da mîina cu vameşii şi grănicerii de la faţa locului. Stînd într-un rînd Filat a dat mîina mai întîi cu vameşii, îmbrăcaţi în straie albastre, după care cu grănicerii în verde. Ceea ce nu o să arate/scrie presa noastră este că între vameşi şi grăniceri se afla un cîine. Şi nu unul simplu, ci de rasă, probabil învăţat să descopere drogurile. Văzîndu-se faţă în faţă cu cîinele, Filat a stat o clipă pe gînduri, după care a întins mîina spre dulău, iar acela i-a dat şi el laba. Cine şi ce are, Filat mîina, dulăul laba.

  Iubit şi ştiut, dar nu de toţi

  Finisînd procerura (oficială) de “dare a mîinii” cu militarii, Filat a trecut la procedură neoficială de salutare a localnicilor. Cei adunaţi, mulţi la număr, cred că peste 500, l-au salutat şi i-au mulţumit pentru grija pe care le-o poartă. Însă, nu toţi ştiau cu cine au de a face. Unul din adunaţi a zis “Mulţumim domnule Leancă”. Eu îs Filat – i-a răspuns premierul, continuînd procedura. După care altul “Mulţumim, tare frumos domnule Primar”. Filat nu a comentat, făcînd doar o privire a nedumerire.

  Verde pentru Moldova

  Atunci cînd s-a sfîrşit cu toate formele de salut. Oficialii moldoveni au mers spre mijlocul podului unde au tăiat panglica de inugurare a podului, împreună cu oficialii români. De fapt incidentul s-a întîmplat încă pînă la sosirea Premierului. Întîmplător am auzit o discuţie între vameşii moldoveni, din care am înşeles că partea română pregătise pentru tăiere, o panglică-tricolor. Moldovenii au zis că nu este bine să tai tricolorul ale cărui culori sînt pe drapelele ambelor ţări. Atunci, din vorbele moldovenilor am înţeles că românii au propus o panglică roşie, care însă nu i-a fost pe plac Premierului (sau purtătorului de cuvînt). Cert e că Filat şi Blaga, ministrul român al Internelor şi Administraţiei, au tăiat panglica de un verde PLDM-ist."

  RăspundețiȘtergere
 2. Eleonora , boa noite .Para mim é muito estranho saber que a cerca de arame farpado está no mesmo local desde os tempos da segunda guerra .Espero que esta atitude do governo de início a uma reaproximação real entre os dois países .
  Abraços

  RăspundețiȘtergere

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului