miercuri, 17 februarie 2010

Rogozin respinge ideea lui Smirnov despre instalarea rachetelor "Iskander" în regiunea separatistă transnistreană


Ambasadorul Rusiei la NATO, Dmitri Rogozin (foto), a respins iniţiativa liderului separatist de la Tiraspol, Igor Smirnov, privind disponibilitatea instalării unor sisteme de rachetă pe teritoriul Transnistriei, relatează pagina on-line a RIA Novosti.

Liderul administraţiei de la Tiraspol declarase că Transnistria este dispusă să
accepte amplasarea unui sistem rusesc de rachete “Iskander”, în cazul în care va primi o propunere în acest sens din partea Rusiei. El a precizat, însă, că nu a primit nici o solicitare oficială în acest sens din partea Rusiei.

Dmitri Rogozin a declarat că iniţiativa Transnistriei de găzduire a unor sisteme ruse “Iskander” ar putea conduce la un grav conflict regional, precizând că încă nu se poate vorbi de eforturi pentru relansarea relaţiilor SUA – Rusia, dacă Moscova va continua să afle din presă despre planul Statelor Unite de instalare a unor elemente antirachetă în România.


“Această situaţie poate conduce la o criză regională sau chiar la un conflict politic. În privinţa amplasării sau nu a sistemelor Iskander în Transnistria, trebuie precizat că astfel de sisteme nu pot fi folosite în astfel de discuţii. Cum putem avea un parteneriat real cu Washingtonul, dacă aflăm ştiri neplăcute din presă?", subliniază Rogozin.

Oficial SUA: Rusia ştia!


Potrivit subsecretarului de Stat american pentru controlul armelor şi securitate internaţională, Ellen Tauscher, administraţia SUA “în mod consecvent, a informat Rusia despre tot ceea ce înseamnă abordare etapizată şi adaptată” a instalării sistemului antirachetă american, precum “şi care sunt planurile de realizare a celor patru părţi componente ale acestuia (sistemului - n.red.), care a fost anunţat la mijlocul lunii septembrie 2009 de preşedintele (american Barack) Obama”.

“Colegii mei din Rusia au fost informaţi despre vizita mea în România şi despre intenţia preşedintelui Obama de a propune României să recepţioneze în anul 2015 cea de-a doua fază a planului american etapizat de amplasare a sistemului antirachetă, care prevede crearea unei baze de rachete de interceptare SM-3 şi a unei baze terestre”, a declarat Tauscher pentru un grup de jurnalişti străini.

“Vom pune în
discuţie ce anume va fi instalat în România. Eu presupun că este vorba despre trei complexe, ceea ce înseamnă 24 de rachete de interceptare. În acelaşi timp, toate acestea rămân la ora actuală subiect de discuţii”, a mai adăugat adjunctul secretarului de Stat al SUA.

La 4 februarie, SUA au invitat oficial România să participe la scutul antirachetă. Mesajul preşedintelui american a fost adus la Bucureşti de Ellen Tauscher. În aceeaşi zi, CSAT a decis să aprobe propunerea de a găzdui interceptori tereştri de tipul SM-3 ca parte a planului Administraţiei Obama privind “abordarea gradual-adaptivă a sistemului de apărare antirachetă în Europa”.


"Stratfor": Rusia are suficientă influenţă pentru a răspunde agresiv scutului antirachetă american

Potrivit agenţiei de analiză Stratfor, planurile Statelor Unite de a include ţări strategice ca Polonia, România, Bulgaria şi Turcia în reţeaua lor de apărare antirachetă nu vor rămâne fără un răspuns din partea Rusiei.

Declaraţia liderului transnistrean este un astfel de răspuns, ţinând cont de faptul că aproximativ 500 de militari ruşi sunt staţionaţi în Transnistria.

Rusia menţine o influenţă substanţială în Europa de Est, prin intermediul Transnistriei, regiunii Kaliningrad, Belarusului, iar acum şi al Ucrainei. Astfel, Moscova are o poziţie solidă pentru a răspunde agresiv planurilor militare şi de securitate ale Statelor Unite şi va face tot ce este nevoie pentru a împiedica proiectul scutului antirachetă american.

Rusia vrea să cumpere blindate franceze

Ministerul rus de Interne negociază cu societatea franceză Panhard General Defense cumpărarea mai multor vehicule blindate uşoare, a anunţat, marţi, cotidianul rus Kommersant. Potrivit ziarului, o astfel de posibilitate "a fost pentru prima oară evocată de cele două părţi în noiembrie, la salonul Milipol-2009 de la Paris".
Rusia "a obţinut un acord prealabil pentru o eventuală livrare a unui vehicul blindat, cu scopul de a-l testa şi a vedea dacă achiziţionarea în serie este raţională", a declarat Ministerul rus de Interne, într-un comunicat, citat de Kommersant.

Potrivit preşedintelui şi directorului general al Panhard, Christian Mons, Rusia este interesată de "manevrabilitatea acestor vehicule blindate şi de capacitatea lor de a trece peste obstacole, care sunt net superioare în raport cu cele ale materialului blindat tradiţional".

"Deocamdată, negocierile continuă, dar încă nu la nivel oficial", scrie Kommersant.

"Începutul cooperării depline şi totale între Ministerul rus de Interne şi societatea Panhard poate fi anunţat în iunie, în cadrul Salonului internaţional al apărării Eurosatory-2010 de la Paris", precizează ziarul.

Franţa îşi dăduse anterior acordul privind vânzarea către Ministerul rus al Apărării a unei nave din clasa Mistral. Acest vas puternic poate transporta până la 900 de persoane, precum şi elicoptere şi tancuri de asalt.

Sursa: ştiri "Mediafax"

2 comentarii:

  1. Dacă Rusia amplasează rachete pe teritoriul Transnistriei, atunci arată cu claritate că nu dă două parale pe independenţa Moldovei.

    Chiar de s-ar întâmpla aşa ceva, tot se va spune că România e cea care atentează la statalitatea Rep. Moldova.

    RăspundețiȘtergere
  2. În mod normal, Rusia nu poate instala rachete fără acordul Republicii Moldova. Nici măcar Federaţia Rusă n-a recunoscut independenţa Transnistriei.
    Drept că ruşii mai sar peste "protocol" - au Grup Operativ de Trupe Ruse (GOTR) în stânga Nistrului şi armament pe care nu şi l-au retras încă (moştenirea URSS), deşi RM şi comunitatea internaţională îi tot cer acest lucru.

    RăspundețiȘtergere

Dacă ai un gând preţios, formulează-l în termeni civilizaţi şi postează un comentariu.


La începutul blogului